Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ακόμα περιμένουν τη λειτουργία του ανάπηροι και εμποδιζόμενοι επισκέπτες

Ακρόπολη: Ο χώρος στο αναβατόριο όπως είναι σήμερα και θα αναμορφωθεί

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακόμα περιμένουν τη λειτουργία του ανάπηροι και εμποδιζόμενοι επισκέπτες

  • A-
  • A+
Ο σκηνοθέτης και ανάπηρος ακτιβιστής Αντώνης Ρέλλας μιλά στην «Εφ.Συν.» για τον αποκλεισμό τους από το διαχρονικό σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και χαρακτηρίζει μισαναπηρική και ρατσιστική την προ ημερών δήλωση της υπουργού Πολιτισμού από το βήμα της Βουλής.

H λειτουργία της Ακρόπολης χωρίς αναβατόριο, από πέρυσι το καλοκαίρι, καθιστά αδύνατη την πρόσβαση στους ανάπηρους και τους εμποδιζόμενους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι αποκλείονται από τον σημαντικότερο αρχαιολογικό μας χώρο, διαχρονικό σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό είναι γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από οποιονδήποτε, αφού ο πολυδιαφημισμένος ανελκυστήρας πλαγιάς -χρηματοδοτείται από ιδιωτικά κεφάλαια- δεν έχει τοποθετηθεί.

Ολοι το αντιλαμβάνονται ως πρόβλημα εκτός από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού που αρνείται να δει τη σημερινή πραγματικότητα. Αρνείται να παραδεχτεί τη σειρά των ατυχών αποφάσεων που έλαβε από τον Αύγουστο του 2019, αρνείται να τοποθετηθεί για τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων (Απρίλιος, Ιούνιος, Αύγουστος) που έχει αποτέλεσμα τη μη λειτουργία του αναβατόριου. Αρνείται όμως και να μας πει πότε θα λειτουργήσει ο ανελκυστήρας στην Ακρόπολη.

Στην πρόσφατη τοποθέτησή της από το βήμα της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Πολιτισμού απέφυγε να δώσει νέα ημερομηνία. Την ίδια στιγμή η δήλωση της κ. Μενδώνη χαρακτηρίστηκε «μισαναπηρική και ρατσιστική» και καταδικάστηκε από το αναπηρικό κίνημα και προσωπικότητες. «Κανείς ανάπηρος δεν μεταφέρθηκε στα χέρια το φετινό καλοκαίρι. Διότι ήταν τέτοιο καλοκαίρι που οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν προβλήματα δεν ήρθανε στην Ακρόπολη», δήλωσε μεταξύ άλλων, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή και τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου.

Αντώνης Ρέλλας

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον Αντώνη Ρέλλα, σκηνοθέτη, ανάπηρο ακτιβιστή και συντονιστή του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ -μαζί με το Τμήμα Πολιτισμού εξέδωσαν ανακοίνωση- και του ζήτησε να τοποθετηθεί επί του θέματος.

«Αντιλαμβάνεται κάποιος για ποιο λόγο η κυρία υπουργός Πολιτισμού στοχοποιεί μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα, για να καλύψει τα ακάλυπτα. Χρησιμοποιεί τη δήθεν ευπάθεια, γενικώς και αορίστως, σε σχέση με τον Covid-19. Προφανώς οι ανάπηροι είμαστε ευάλωτοι, όχι μόνο με όρους βιολογικούς αλλά κυρίως με όρους βιοπολιτικούς. Αλλά η κυβέρνηση της Ν.Δ. από την ώρα μηδέν της πανδημίας δεν έλαβε μέτρα αντιμετώπισης και για τους ανάπηρους. Πάλι με όρους κανονικότητας κινήθηκε στην αντιμετώπισή της. Τώρα η κ. Μενδώνη δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι ανάπηροι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται πρόσβαση στην Ακρόπολη γιατί έτσι κι αλλιώς δεν βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους. Και το λέει από το βήμα της Βουλής, υπουργός και μάλιστα Πολιτισμού. Αν αυτό είναι πολιτισμός και δημοκρατία, τότε τι είναι φασισμός; Να μας εξηγήσει τι είναι ρατσισμός, τι είναι μισαναπηρισμός. Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα με αυτή τη μισαναπηρική δήλωση θα της είχε ζητηθεί η παραίτηση. Αλλά στην Ελλάδα δεν τρέχει τίποτα».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με το θέμα, η υπουργός σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνου Σκουρολιάκου απέδειξα με επιχειρήματα και με κατάθεση εγγράφων ότι η καταγγελία του, ότι με δική μας υπαιτιότητα για δύο καλοκαίρια η Ακρόπολη δεν ήταν προσβάσιμη για ΑμεΑ, ήταν απολύτως έωλη, κακόπιστη και αβάσιμη σημειώνοντας ότι επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ οι επισκέπτες με κινητικές δυσκολίες μεταφέρονταν στα χέρια (σ.σ. αναφορά στο γνωστό περιστατικό με τον μαθητή) και ότι το φετινό καλοκαίρι εξ αιτίας της πανδημίας οι έχοντες προβλήματα υγείας και οι ανήκοντες στις ευπαθείς ομάδες δεν ταξίδεψαν στην Αθήνα, οπότε η έλλειψη της δυνατότητας πρόσβασης στην Ακρόπολη δεν δημιούργησε πρόβλημα, δηλαδή δεν εξετέθη η Ελλάδα, όπως συνέβαινε στην πενταετία ΣΥΡΙΖΑ». Η εικόνα τού είναι ή του φαίνεσθαι απασχολεί την υπουργό;

«Δεν θα μπω στη συζήτηση τι έκαναν οι προηγούμενοι κι αν είχαν κάνει καλά που είχαν προετοιμάσει ένα σχέδιο με κρατική χρηματοδότηση. Η κ. Μενδώνη τα πέταξε όλα στο καλάθι των αχρήστων» λέει ο κ. Ρέλλας. «Μπήκε στη διαδικασία να παραχωρήσει το δικαίωμα των ανάπηρων και εμποδιζόμενων συμπολιτών μας και τουριστών στους ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ξεκάθαρα και με καθόλου ντροπή έκανε τη γνωστή δήλωση στη Βουλή. Αυτή είναι η εργαλειοποίηση που κάνει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτός είναι ο μισαναπηρικός λόγος της και γνωρίζουμε όλοι ότι η γενίκευση είναι η μήτρα του φασισμού. Δεν ισχύει ότι όλοι οι ανάπηροι είμαστε το ίδιο ευάλωτοι. Κάποιος που είναι ακρωτηριασμένος και φοράει τεχνητό μέλος, πρέπει να χρησιμοποιήσει το αναβατόριο για να ανέβει στην Ακρόπολη, αλλά δεν έχει άλλη ευπάθεια.

H υπουργός στην πραγματικότητα απευθύνεται σε ένα κοινό το οποίο θεωρεί ότι εμείς οι ανάπηροι είμαστε άρρωστοι, ότι οι βλάβες στα σώματά μας έχουν την ευθύνη και για τον κοινωνικό αποκλεισμό μας. Mετά από δέκα χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού ως γενική γραμματέας, η υπουργός σήμερα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το παλιό αναβατόριο. Το ξήλωσε, ενώ θα μπορούσε να γίνει ταυτόχρονα η νέα κατασκευή. Οντως ήταν παλιό, βιομηχανικού τύπου, μπήκε “τσάτρα πάτρα” το 2004 κι εμείς ξέρουμε καλύτερα τι δεν έγινε και πόσο μεγάλη πίεση ασκήθηκε για να μπει έστω την τελευταία στιγμή». Και καταλήγει ο ίδιος: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα αναπηρίας, γιατί ήταν η μητέρα του ανάπηρη. Να του θυμίσω μόνο ότι και η αναπηρία είναι ταξικό ζήτημα. Πριν από δύο χρόνια κατέθεσε πρόταση μομφής για το υποτιθέμενο μισαναπηρικό tweet του Παύλου Πολάκη για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Τώρα καταπίνει τη μισαναπηρική δήλωση της υπουργού του από το βήμα της Βουλής. Αδιανόητο».

ART - ΝΕΑ
Στην Αθήνα Ιταλοί ειδικοί για τον ανελκυστήρα της Ακρόπολης
Αντιπαράθεση Μενδώνη - Σκουρολιάκου στη Βουλή για τη λειτουργία του αναβατήρα της Ακρόπολης ο οποίος δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα.
Στην Αθήνα Ιταλοί ειδικοί για τον ανελκυστήρα της Ακρόπολης
ART - ΝΕΑ
Λειτουργεί το αναβατόριο για ΑμεΑ της Ακρόπολης
Τέθηκε ξανά σε λειτουργία το αναβατόριο της Ακρόπολης, καθώς βρέθηκε στην εγχώρια αγορά το απαραίτητο ανταλλακτικό για την πλατφόρμα μεταφοράς αναπηρικών αμαξιδίων στην Ακρόπολη. Ωστόσο ανταλλακτικό...
Λειτουργεί το αναβατόριο για ΑμεΑ της Ακρόπολης
ART - ΝΕΑ
Ξανά βλάβη στο αναβατόριο για ΑμεΑ στην Ακρόπολη
Κεντρικό θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης είχε γίνει προ μηνών το αναβατόριο για τα αναπηρικά καροτσάκια στην Ακρόπολη, όμως, παρά την αλλαγή κυβέρνησης και ηγεσίας στο υπουργείο Πολιτισμού τα προβλήματα...
Ξανά βλάβη στο αναβατόριο για ΑμεΑ στην Ακρόπολη
ART - ΝΕΑ
Υπουργική απόφαση κόντρα στον νόμο
Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη έγινε αντικατάσταση του αρχιφύλακα της Ακρόπολης διότι «οι ιδιότητες του αρχιφύλακα και διαχειριστή στο αυτό πρόσωπο αντίκεινται σε κάθε έννοια ηθικής και...
Υπουργική απόφαση κόντρα στον νόμο
ART - ΝΕΑ
Αναθεώρησε τη στάση του για τις παραιτήσεις
Υποχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού και παίρνει πίσω το αίτημά του να παραιτηθούν η προϊσταμένη της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών Ελένη Μπάνου και ο προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Εργων και Μελετών Σπύρος Προύσαλης,...
Αναθεώρησε τη στάση του για τις παραιτήσεις
ART - ΝΕΑ
«Ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν» για το αναβατόριο στην Ακρόπολη
Δύο παραιτήσεις ζήτησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού μετά το μείζον θέμα που προέκυψε με το αναβατορίου ΑΜΕΑ της Ακρόπολης.
«Ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν» για το αναβατόριο στην Ακρόπολη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας