Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.5° 15.6°
1 BF
59%
Θεσσαλονίκη
Ασθενής ομίχλη
12°C
13.8° 10.6°
1 BF
86%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 14.9°
2 BF
82%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
2 BF
76%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
13.2° 10.1°
1 BF
84%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.4° 8.4°
0 BF
74%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.8°
2 BF
59%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 14.6°
1 BF
67%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.8° 17.4°
0 BF
59%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.5° 13.5°
1 BF
75%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
88%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 11.9°
0 BF
88%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.5° 13.4°
1 BF
77%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 17.7°
2 BF
73%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.8°
2 BF
56%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.3° 11.0°
1 BF
85%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
12.8° 10.7°
2 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.2° 9.2°
1 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η στιγμή της μεταφοράς του κανονιού στο γιοτ «Γλάρος»

Ζητούν την άμεση και σαφή θέση της υπουργού Πολιτισμού

Ερωτήσεις προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απευθύνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος και Θεόδωρος Δρίτσας. Οι ερωτήσεις -και οι γενικότερες αντιδράσεις που καταγράφονται στον χώρο των αρχαιολόγων και των συντηρητών- αφορούν τα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας (24 και 25/8/20), σχετικά με τα αντικείμενα που ανέλκυσε από τη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, χωρίς να έχουν δοθεί οι απαιτούμενες άδειες από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και χωρίς να έχουν τηρηθεί οι αρχές της συντήρησης για την αρχαία λίθινη άγκυρα και το κανόνι των ιστορικών χρόνων, που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.3028/2002 και προστατεύονται ρητά και αδιαπραγμάτευτα. Η υπουργός Πολιτισμού απάντησε στον τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «η υπόθεση διερευνάται από τις 17 Αυγούστου και ώρα 14.19».

«Μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας είναι επιτακτικό να εφαρμοστούν άμεσα, σήμερα, τώρα, όλες οι νόμιμες διαδικασίες», ζητά ο Πάνος Σκουρολιάκος. Στη δήλωσή του, ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ γράφει: «Απαντώντας σήμερα στις ερωτήσεις της «Εφημερίδας των Συντακτών», η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη δηλώνει λακωνικά ότι «σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός».

Τι εννοεί, άραγε, η κυρία υπουργός; Οτι όποιος θέλει μπορεί να κάνει λαθρανασκαφή ή να μεταφέρει αρχαιότητες, αρκεί εκ των υστέρων να δηλώνει ότι το έκανε για να τις σώσει; Θα αντιδρούσε έτσι αν επρόκειτο για οποιονδήποτε άλλον πολίτη; Ενδιαφέρεται στ’ αλήθεια η κυρία υπουργός για την προστασία των αρχαιοτήτων ή το μόνο που τη νοιάζει είναι οι χορηγίες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και η σχέση της οικογένειας με την κυβέρνηση;».

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Δρίτσας αναφέρει ότι ως βουλευτής που εκλέγεται στην εκλογική περιφέρεια στην οποία ανήκουν και τα Αντικύθηρα, αλλά και ως πολίτης που ενδιαφέρεται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, «αισθάνομαι υποχρεωμένος να μη σιωπήσω αλλά αντίθετα, να πάρω δημόσια θέση, αναφορικά με το ζήτημα που γνωστοποιήθηκε έπειτα από δύο συνεχή αναλυτικά δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών», 24 και 25/8/20».

Αποσαφηνίζει ότι «τιμώ τον κύριο Πάνο Λασκαρίδη, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές από τις δικές του απόψεις που έχω σε πολλά και σημαντικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα» και θυμίζει τη συμβολή του εφοπλιστή στον πολιτισμό, στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, την προσφορά του στο Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα. «...δεν μπορώ να πιστέψω ότι η καταγγελλόμενη εμπλοκή του κυρίου Πάνου Λασκαρίδη στην παράνομη και σε κάθε περίπτωση προφανώς αυθαίρετη πρωτοβουλία ανέλκυσης... μπορεί να αποδώσει σε εκείνον πρόθεση οικειοποίησης των αρχαιολογικών ευρημάτων (σ.σ.: κάτι που δεν υπονόησε κανένα δημοσίευμά μας).

Πιστεύω όμως ότι κανείς δεν μπορεί να παραβαίνει τις πρόνοιες του νόμου και εν προκειμένω της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων, όποιος και αν είναι αυτός και όποια κι αν είναι τα κίνητρά του. Αυτή τη δέσμευση, επίσης, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να την καλύψει η προηγηθείσα ενημέρωση του -ούτως ή άλλως- αναρμόδιου δημάρχου Κυθήρων-Αντικυθήρων...».

Αναφερόμενος στην υπουργό Πολιτισμού σημειώνει ότι «οι σύντομες απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματα της «Εφ.Συν.»... δεν αρκούν και δεν καλύπτουν αυτή την ευθύνη. Προκαλεί μάλιστα τη νοημοσύνη όλων μας η επίκληση του άρθρου 24 του Συντάγματος...» και καλεί την υπουργό Πολιτισμού «να πάρει καθαρά δημόσια θέση και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, με τέτοιο τρόπο, ώστε να απαξιώνει αυτή την καταγγελθείσα συμπεριφορά, ανεξάρτητα μάλιστα από πρόσωπα με δημόσιο κύρος ή όχι...», καταλήγοντας: «Περιμένουμε την οφειλόμενη άμεση, επαρκή και υπεύθυνη αντίδρασή της».

Το υπουργείο Πολιτισμού έβγαλε ανακοίνωση, χθες το απόγευμα, και απάντησε στις ερωτήσεις του Πάνου Σκουρολιάκου σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η δήλωση της υπουργού ότι «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός» είναι αυτολεξεί το α’ εδάφιο του άρθρου 24 του Συντάγματος, το οποίο δεν τίθεται σε αμφισβήτηση, ούτε επιδέχεται παρερμηνείες».

Σημειώνει δε, ότι όπως είπε η υπουργός στην εφημερίδα μας, «η υπόθεση ΗΔΗ διερευνάται» και προσθέτει: «Από τις 17 Αυγούστου και ώρα 14.19»!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ζητούν την άμεση και σαφή θέση της υπουργού Πολιτισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας