• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.1°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.3°C
  3 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 14.9°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 8.3°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.1°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.8°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.2°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.3°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.3°C / 11.6°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 13.4°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  63%

Η στιγμή της μεταφοράς του κανονιού στο γιοτ «Γλάρος»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητούν την άμεση και σαφή θέση της υπουργού Πολιτισμού

 • A-
 • A+
Κλιμακούμενες αντιδράσεις προκαλεί η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» σχετικά με την αρχαία άγκυρα και το κανόνι που ανέλκυσε ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και την παρουσία αρχαιολόγων.

Ερωτήσεις προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απευθύνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος και Θεόδωρος Δρίτσας. Οι ερωτήσεις -και οι γενικότερες αντιδράσεις που καταγράφονται στον χώρο των αρχαιολόγων και των συντηρητών- αφορούν τα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας (24 και 25/8/20), σχετικά με τα αντικείμενα που ανέλκυσε από τη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, χωρίς να έχουν δοθεί οι απαιτούμενες άδειες από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και χωρίς να έχουν τηρηθεί οι αρχές της συντήρησης για την αρχαία λίθινη άγκυρα και το κανόνι των ιστορικών χρόνων, που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.3028/2002 και προστατεύονται ρητά και αδιαπραγμάτευτα. Η υπουργός Πολιτισμού απάντησε στον τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «η υπόθεση διερευνάται από τις 17 Αυγούστου και ώρα 14.19».

«Μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας είναι επιτακτικό να εφαρμοστούν άμεσα, σήμερα, τώρα, όλες οι νόμιμες διαδικασίες», ζητά ο Πάνος Σκουρολιάκος. Στη δήλωσή του, ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ γράφει: «Απαντώντας σήμερα στις ερωτήσεις της «Εφημερίδας των Συντακτών», η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη δηλώνει λακωνικά ότι «σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός».

Τι εννοεί, άραγε, η κυρία υπουργός; Οτι όποιος θέλει μπορεί να κάνει λαθρανασκαφή ή να μεταφέρει αρχαιότητες, αρκεί εκ των υστέρων να δηλώνει ότι το έκανε για να τις σώσει; Θα αντιδρούσε έτσι αν επρόκειτο για οποιονδήποτε άλλον πολίτη; Ενδιαφέρεται στ’ αλήθεια η κυρία υπουργός για την προστασία των αρχαιοτήτων ή το μόνο που τη νοιάζει είναι οι χορηγίες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και η σχέση της οικογένειας με την κυβέρνηση;».

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Δρίτσας αναφέρει ότι ως βουλευτής που εκλέγεται στην εκλογική περιφέρεια στην οποία ανήκουν και τα Αντικύθηρα, αλλά και ως πολίτης που ενδιαφέρεται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, «αισθάνομαι υποχρεωμένος να μη σιωπήσω αλλά αντίθετα, να πάρω δημόσια θέση, αναφορικά με το ζήτημα που γνωστοποιήθηκε έπειτα από δύο συνεχή αναλυτικά δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών», 24 και 25/8/20».

Αποσαφηνίζει ότι «τιμώ τον κύριο Πάνο Λασκαρίδη, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές από τις δικές του απόψεις που έχω σε πολλά και σημαντικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα» και θυμίζει τη συμβολή του εφοπλιστή στον πολιτισμό, στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, την προσφορά του στο Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα. «...δεν μπορώ να πιστέψω ότι η καταγγελλόμενη εμπλοκή του κυρίου Πάνου Λασκαρίδη στην παράνομη και σε κάθε περίπτωση προφανώς αυθαίρετη πρωτοβουλία ανέλκυσης... μπορεί να αποδώσει σε εκείνον πρόθεση οικειοποίησης των αρχαιολογικών ευρημάτων (σ.σ.: κάτι που δεν υπονόησε κανένα δημοσίευμά μας).

Πιστεύω όμως ότι κανείς δεν μπορεί να παραβαίνει τις πρόνοιες του νόμου και εν προκειμένω της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων, όποιος και αν είναι αυτός και όποια κι αν είναι τα κίνητρά του. Αυτή τη δέσμευση, επίσης, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να την καλύψει η προηγηθείσα ενημέρωση του -ούτως ή άλλως- αναρμόδιου δημάρχου Κυθήρων-Αντικυθήρων...».

Αναφερόμενος στην υπουργό Πολιτισμού σημειώνει ότι «οι σύντομες απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματα της «Εφ.Συν.»... δεν αρκούν και δεν καλύπτουν αυτή την ευθύνη. Προκαλεί μάλιστα τη νοημοσύνη όλων μας η επίκληση του άρθρου 24 του Συντάγματος...» και καλεί την υπουργό Πολιτισμού «να πάρει καθαρά δημόσια θέση και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, με τέτοιο τρόπο, ώστε να απαξιώνει αυτή την καταγγελθείσα συμπεριφορά, ανεξάρτητα μάλιστα από πρόσωπα με δημόσιο κύρος ή όχι...», καταλήγοντας: «Περιμένουμε την οφειλόμενη άμεση, επαρκή και υπεύθυνη αντίδρασή της».

Το υπουργείο Πολιτισμού έβγαλε ανακοίνωση, χθες το απόγευμα, και απάντησε στις ερωτήσεις του Πάνου Σκουρολιάκου σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η δήλωση της υπουργού ότι «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός» είναι αυτολεξεί το α’ εδάφιο του άρθρου 24 του Συντάγματος, το οποίο δεν τίθεται σε αμφισβήτηση, ούτε επιδέχεται παρερμηνείες».

Σημειώνει δε, ότι όπως είπε η υπουργός στην εφημερίδα μας, «η υπόθεση ΗΔΗ διερευνάται» και προσθέτει: «Από τις 17 Αυγούστου και ώρα 14.19»!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Μενδώνη-Λασκαρίδης ξανά μαζί...
Πώς πραγματοποιείται μια συνάντηση με πρόσωπα υψηλά ιστάμενα, τα οποία συζητούν ωστόσο για ένα θέμα που δεν είναι των αρμοδιοτήτων τους;
Μενδώνη-Λασκαρίδης ξανά μαζί...
ART - ΝΕΑ
Νομιμοποιούν χωρίς έλεγχο την ιδιωτική συλλογή Στερν
Οι 161 αρχαιότητες κυκλαδικού πολιτισμού στη Βουλή ⫸ Στιγμές αμηχανίας για τη Λίνα Μενδώνη κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Νομιμοποιούν χωρίς έλεγχο την ιδιωτική συλλογή Στερν
ART - ΝΕΑ
«Η κ. Μενδώνη είναι εκτελεστικό όργανο πολιτικής για την οποία την ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός»
Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον Άγγελος Χανιώτης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τα αρχαία στη Θεσσαλονίκη και τη διαχείριση των μνημείων.
«Η κ. Μενδώνη είναι εκτελεστικό όργανο πολιτικής για την οποία την ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός»
ART - ΝΕΑ
Παρουσιάζονται οι διαδικτυακές πύλες... κεκλεισμένων των θυρών
Σήμερα αναμένεται η παρουσίαση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου και των Κινητών Μνημείων από την Διεύθυνση Διαχείρισης στο υπουργείο Πολιτισμού.
Παρουσιάζονται οι διαδικτυακές πύλες... κεκλεισμένων των θυρών
ART - ΝΕΑ
Λάδι ο εφοπλιστής για την ανέλκυση ναυαγίου
Κανένας από τους εκπροσώπους των αρμόδιων αρχών δεν μιλάει για την ουσία της παράνομης «διάσωσης» των δύο αρχαίων αντικειμένων στα Αντικύθηρα ● Ελαχίστως διαφωτιστικές οι απαντήσεις της Λίνας Μενδώνη στις...
Λάδι ο εφοπλιστής για την ανέλκυση ναυαγίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας