• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 23.5°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 20.2°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 21.0°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 19.3°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.9°C
  3 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.2°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.1°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  20°C 19.6°C / 20.7°C
  4 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 22.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 21.2°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 25.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.7°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.3°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  76%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόλεμος Κέντρου Κινηματογράφου και Εταιρείας Σκηνοθετών

 • A-
 • A+
«Αδιαφανή διαδικασία» καταγγέλλει η ΕΕΣ και καλεί την υπουργό Πολιτισμού να ακυρώσει τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την ενίσχυση ταινιών μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και animation. ● Το ΕΚΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των εξειδικευμένων αξιολογητών και τονίζει πως με την ολοκλήρωση του Ειδικού Προγράμματος «πολλοί επαγγελματίες του κινηματογράφου θα βρουν ασφαλή εργασία τους επόμενους δύσκολους μήνες».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συνεχίζονται οι διαξιφισμοί μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών με αφορμή την πρώτη φάση του Ειδικού Προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού για την ενίσχυση ταινιών μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και animation. Eνώ τη β´φάση αξιολόγησης έχουν αναλάβει επιτροπές προσωπικοτήτων επιλογής του υπουργείου, το πρώτο «ξεκαθάρισμα» των πάνω από 1.300 προτάσεων ανέλαβε το ΕΚΚ. Τώρα η ΕΕΣ το καταγγέλλει για «πλήρως αδιαφανή διαδικασία», ότι «όρισε ένα ετερόκλητο μείγμα αξιολογητών» από «υπαλλήλους» του ΕΚΚ και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ θα ’πρεπε τη διαδικασία να την έχει αναλάβει η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Παραγωγής του, ότι τα κριτήρια αξιολόγησης δεν ήταν «συγκεκριμένα και ακριβή» κ.ά.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών καλεί την υπουργό Πολιτισμού «να ακυρώσει αμέσως τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του διαγωνισμού» και να ορίσει έξι τριμελείς επιτροπές «καταξιωμένων ειδικών που μέσα σε 30 μέρες το πολύ θα εκδώσουν αξιόπιστα και τεκμηριωμένα αποτελέσματα». Οσο για τους σκηνοθέτες, που ήδη είδαν την πρότασή τους να εγκρίνεται και ετοιμάζονται να την υλοποιήσουν, η ΕΕΣ τους καλεί «παρά το οικονομικό και δημιουργικό αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκονται οι περισσότεροι, να μη νομιμοποιήσουν τις παράτυπες πρακτικές του Δ.Σ. του ΕΚΚ για λόγους ηθικής και δεοντολογίας».

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχει πάντως δώσει τις δικές του απαντήσεις για τη διαδικασία που ακολούθησε όταν ανέλαβε την υλοποίηση του Ειδικού Προγράμματος, μια έκτακτη κατάσταση λόγω πανδημίας. Σε συνεννόηση με το ΥΠΠΟ, κι αφού δεν προβλέπεται ρητώς από τον ιδρυτικό του νόμο ο «ορισμός επιτροπών αξιολόγησης», αποφάσισε «τον ορισμό αξιολογητών χωρίς αμοιβή» μετά την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Εδωσε και στη δημοσιότητα τα ονόματα των αξιολογητών, αυτών που η ΕΕΣ χαρακτηρίζει «υπαλλήλους».

Πρόκειται για εξειδικευμένα στελέχη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του ΕΚΚ (ανάμεσά τους κριτικοί σινεμά και προγραμματιστές), που επί χρόνια τρέχουν τους δυο οργανισμούς. Από το Φεστιβάλ, οι Ορέστης Ανδρεαδάκης, Γιώργος Κρασσακόπουλος, Δημήτρης Κερκινός, Γιάννα Σαρρή, Ελένη Ανδρουτσοπούλου, Αγγελική Βέργου, Αγγελική Πέτρου και Θάνος Σταυρόπουλος. Από το ΕΚΚ, οι Βένια Βέργου, Αθηνά Καλκοπούλου, Ηλιάνα Ζακοπούλου, Λίζα Λινάρδου, Δημήτρης Μπούρας, Αννα Κασιμάτη και Σταυρούλα Γερωνυμάκη. Επιπλέον, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Παναγιωτάτος και η σεναριογράφος-συγγραφέας Βίκη Χασάνδρα.

Τέλος, το ΕΚΚ τονίζει για ακόμα μία φορά ότι η ολοκλήρωση του Ειδικού Προγράμματος «σημαίνει ότι πολλοί επαγγελματίες του κινηματογράφου θα βρουν ασφαλή εργασία τους επόμενους δύσκολους μήνες» και δηλώνει: «Είναι αυτονόητο ότι ο καθένας από αυτούς που υπέβαλαν πρόταση μπορεί, μετά από σχετικό αίτημά του στο ΕΚΚ, να λάβει τα στοιχεία της αξιολόγησής του».

ART - ΝΕΑ
108 προτάσεις για τη β’ φάση
Ενώ οι αντιπαραθέσεις συνεχίζονται μεταξύ των κινηματογραφιστών για το Ειδικό Πρόγραμμα ενίσχυσης που ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου κατέθεσε 108 προτάσεις για τη β' φάση...
108 προτάσεις για τη β’ φάση
ART - ΝΕΑ
Νέα αποπομπή μετ’ επαίνων για τον Αλέξη Γρίβα
Ο Αλέξης Γρίβας απομακρύνεται από τη θέση του -μετ’ επαίνων βέβαια. Και το Δ.Σ. του ΕΚΚ διορίζει ομόφωνα τον σκηνοθέτη Τίμωνα Κουλμάση νέο εκπρόσωπο στο τόσο σημαντικό για την οικονομική ενίσχυση του ελληνικού...
Νέα αποπομπή μετ’ επαίνων για τον Αλέξη Γρίβα
ART - ΝΕΑ
Το ΕΚΟΜΕ «αρμόδιος φορέας» για το κινηματογραφικό υλικό της οδού Χίου
Τι απαντά το γραφείο του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη για την επιχείρηση, «διάσωσης» κατά τον ίδιο και το ΕΚΚ, «φιάσκο» κατά πολλούς κινηματογραφιστές, στα παλιά εργαστήρια της Φίνος...
Το ΕΚΟΜΕ «αρμόδιος φορέας» για το κινηματογραφικό υλικό της οδού Χίου
ART - ΝΕΑ
Υπό εκκρεμότητα, «αγνώστου πατρός» κι εκτεθειμένο παραμένει το υλικό που «διασώθηκε»
Δυο 24ωρα μετά τη δημοσίευση στην «Εφ. Συν.» του εκτεταμένου ρεπορτάζ με τίτλο «Φιάσκο η επιχείρηση “διάσωσης” ταινιών από τα υπόγεια της “Φίνος Φιλμ”», ουδεμία αντίδραση είχε καταγραφεί από τον κ....
Υπό εκκρεμότητα, «αγνώστου πατρός» κι εκτεθειμένο παραμένει το υλικό που «διασώθηκε»
ART - ΝΕΑ
Φιάσκο η επιχείρηση «διάσωσης» ταινιών από τα υπόγεια της Φίνος Φιλμ
Η πρόσφατη επιχείρηση του ΥΠΠΟ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο ιστορικό κτίριο της Φίνος Φιλμ φαίνεται πως ήταν ένα κακοστημένο σενάριο, που κατέληξε στην μεταφορά ακαταλογο­γράφητου υλικού στις...
Φιάσκο η επιχείρηση «διάσωσης» ταινιών από τα υπόγεια της Φίνος Φιλμ
ART - ΝΕΑ
Ανοίγει (σταδιακά) και ο πολιτισμός
Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των λοιμοξιολόγων για τις αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των εκδηλώσεων του πολιτισμού.
Ανοίγει (σταδιακά) και ο πολιτισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας