ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟ
Μετά τις ταινίες ανιμέισον, ανακοινώθηκαν οι μικρού μήκους και τα ντοκιμαντέρ, που μέσω του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας του ΥΠΠΟ, συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν για τη συγγραφή του σεναρίου τους (αρχικά) και την παραγωγή τους (σε β’ φάση). Αυτό που εντυπωσιάζει, αλλά δεν εκπλήσσει δεδομένης της κρίσης του σινεμά λόγω κορονοϊού, είναι η τεράστια συμμετοχή (1.190 αιτήσεις και στα δύο είδη) και η παρουσία πολλών καταξιωμένων σκηνοθετών.
Ετσι, αντί για 100 προτάσεις (50 και 50) το ΕΚΚ ενέκρινε, λόγω ισοβαθμιών, 64 μικρού μήκους και 55 ντοκιμαντέρ. Το καθένα θα στηριχτεί με 2.500 ευρώ για το σενάριό του, ενώ αν καταθέσουν φάκελο παραγωγής, 50 προτάσεις (25 από κάθε είδος), που θα επιλεγούν από ειδικές επιτροπές προσωπικοτήτων, θα χρηματοδοτηθούν για να γίνουν ταινίες (20 χιλιάδες ευρώ οι μικρού μήκους, 30 χιλιάδες το ντοκιμαντέρ). Στο ντοκιμαντέρ συναντάμε ακόμα και ονόματα που δεν θα τα περίμενε κανείς (Τάσος Μπουλμέτης, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Δήμος Αβδελιώδης, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Ελίνα Ψύκου, Χρήστος Γεωργίου, Δημήτρης Ινδαρές, Σιαμάκ Ετεμάντι, Πάνος Καρκανεβάτος) αλλά και σκηνοθέτες ταυτισμένους περισσότερο ή λιγότερο με το είδος, όπως Μαριάννα Οικονόμου, Γιώργος Ζώης, Βασίλης Λουλές, Ειρήνη Βαχλιώτη, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Μάρκος Γκαστίν, Χρήστος Καρακέπελης, Κώστας Σπυρόπουλος.
Εξίσου σκληρός είναι ο ανταγωνισμός στις μικρού μήκους. Ανάμεσα στους σκηνοθέτες οι Αλέξανδρος Βούλγαρης, Βασίλης Κεκάτος, Νεριτάν Ζιντζιρία, Μίνως Νικολακάκης, Αλέξης Αλεξίου, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Στέφανος Τσιβόπουλος, Κίμων Τσακίρης, Στέργιος Πάσχος, Γεώργιος Δρίβας κ.ά. Δύσκολη δουλειά έχουν οι επιτροπές του ΥΠΠΟ. Τουλάχιστον, όμως, θα προκύψει ένα σώμα αξιόλογων ταινιών, ενώ θα στηριχτεί και η παραγωγή.
■ Οι προτάσεις κατατίθενται από τις 24/7 έως τις 7/8/2020 ηλεκτρονικά στο ΕΚΚ στο [email protected].
