Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πυροτέχνημα το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
© Michael Paschos / Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πυροτέχνημα το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

  • A-
  • A+
Ξεχνά όμως το υπουργείο Πολιτισμού ότι μόλις τον Σεπτέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για δανεισμό Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο εν όψιν των εορτασμών του 2021. Τι απέγινε εκείνη η πρόταση;

Η πολιτιστική κληρονομιά μας, πάντα μας σώζει από τις δύσκολες περιστάσεις. Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού γιορτάστηκε χθες στη χώρα μας με τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού να βρίσκονται στους δρόμους, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες για να διεκδικήσουν ουσιαστική οικονομική στήριξη. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Πολιτισμού μας ενημέρωνε ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη ημέρα για να ανοίξει «μια νέα δυναμική σελίδα στη διεκδίκηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα» με την «αγαστή σύμπραξη» των Διεθνών Επιτροπών για την Επιστροφή των Γλυπτών.

Τίποτα σαφές επί του θέματος δεν αναφέρει η ανακοίνωση. Εκτός από τα μηνύματα που έλαβε το ΥΠΠΟΑ από τις Διεθνείς Επιτροπές τα οποία επικεντρώνονται στην ουσία του σκοπού που επιτελούν όλα αυτά τα χρόνια, και δεν είναι άλλος από την επιστροφή των Γλυπτών.

Ξεχνά όμως το υπουργείο Πολιτισμού ότι μόλις τον Σεπτέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για δανεισμό Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο εν όψει των εορτασμών του 2021. Τι απέγινε εκείνη η πρόταση;

Στο θέμα δεν αναφέρεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου γενικά, αλλά ούτε και στη χθεσινή ανακοίνωσή του η οποία, αντιθέτως, μας πληροφορεί: «Σήμερα 21 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την προτροπή του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ανοίγει νέο κεφάλαιο στη διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Συγκροτεί νέα συμβουλευτική Επιτροπή για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με πρόεδρο τον κ. Χριστόφορο Αργυρόπουλο. Ταυτόχρονα ξεκινά νέο κύκλο επικοινωνίας με τις ξένες Επιτροπές για τον καλύτερο συντονισμό του ζητήματος. Η κ. Λίνα Μενδώνη αποφάσισε να συγκαλέσει διεθνή συνάντηση όλων των Επιτροπών, στις αρχές του επόμενου χρόνου, για τον καλύτερο συντονισμό και την υποστήριξη νέας διεθνούς καμπάνιας που θα οργανώσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Η οριστική Επιστροφή των Γλυπτών είναι αίτημα δεκαετιών και εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ωστόσο βρίσκει «τοίχο» στη Βρετανική πλευρά. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Βρετανοί δεν προσήλθαν καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν έγινε η πρόταση από την UNESCO. Για την ουσιαστική επίλυση του θέματος υπάρχει μακρύς δρόμος και όλες οι δράσεις, τα συνέδρια –όπως εκείνο που διοργανώθηκε τον Απρίλιο του 2019– οι συσπειρώσεις μόνο καλό κάνουν. Αυτό συνέβη όλα τα προηγούμενα χρόνια. Με διαφορετικούς τρόπους φυσικά. Αυτή δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά λοιπόν.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ αναφέρει ότι οι Διεθνείς Επιτροπές προτείνουν, εν όψει του 2021, συντονισμένες δράσεις πίεσης προς το Βρετανικό Μουσείο, προκειμένου να αποφασίσει την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Τα μηνύματα των προέδρων των Διεθνών Επιτροπών μεταξύ άλλων είναι:

■ Η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής, Dame Janet Suzman, αναφέρεται στο άνοιγμα του ιερού βράχου «τη στιγμή που το Βρετανικό Μουσείο παραμένει ακόμα κλειστό. Ισως είναι ευκαιρία», γράφει, «περισυλλογής για τη Μ. Βρετανία για τα θέματα της πολιτιστικής πολιτικής. Διαφορετικά, τα βρετανικά μουσεία θα θεωρούνται πλέον απαρχαιωμένοι αποικιοκρατικοί θεσμοί. Αλλωστε, όλες οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών είναι, επί δεκαετίες, σαφώς υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στη γενέτειρά τους».

■ Η αντιπρόεδρος της Αυστραλιανής Επιτροπής, Elly Symons, γράφει: «Προτρέπουμε τη βρετανική κυβέρνηση να επανενώσει το βεβηλωμένο αριστούργημα [...]».

■ Ο πρόεδρος της Σουηδικής Επιτροπής, Krister Kumlin, αναφέρει: «Η επιτροπή μας προτρέπει την άμεση επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής και της βρετανικής πλευράς για την εξεύρεση λύσης ενόψει του 2021 [...]».

■ Οι πρόεδροι της Επιτροπής Λουξεμβούργου, Edouard Wolter και François Roelands du Vivier, θεωρούν ότι «[...] η ερώτηση που τίθεται είναι πότε θα επιστρέψουν τα ξενιτεμένα τμήματα του Παρθενώνα στην Αθήνα και όχι αν θα επιστρέψουν».

■ Η πρόεδρος της Κυπριακής Επιτροπής, Αννα Μαραγκού, δήλωσε: «[...] οι παγκόσμιες εκκλήσεις για επιστροφή των Γλυπτών πρέπει να γίνουν πρωτοσέλιδα στα μέσα μαζικής επικοινωνίας».

■ Ο πρόεδρος της Ελβετικής Επιτροπής, Dusan Sidjanski, τονίζει: «[...] Είναι η στιγμή για μια ευγενή και ηθική πρωτοβουλία που οφείλει η Μ. Βρετανία».

■ Ο Λευτέρης Καρμίρης, της Αμερικανικής Επιτροπής, δηλώνει «την υποστήριξή του για το δίκαιο και ηθικό αίτημα επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα, συμβόλου του δυτικού πολιτισμού [...]».

■ Η πρόεδρος της Ρωσικής Επιτροπής, Irina Korobina, γράφει: «[...] Η παγκόσμια κοινότητα έχει χρέος να διατηρήσει τον Παρθενώνα και όλοι οι άξιοι και έντιμοι άνθρωποι τάσσονται υπέρ της επανένωσής του».

Δήλωση Μυρσίνης Ζορμπά

Η Μυρσίνη Ζορμπά (Φωτογραφία Αρχείου)

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρθηκε η τέως υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία σημειώνει πως η Λίνα Μενδώνη «θα έπρεπε να έχει ήδη ανακοινώσει ότι ετοίμασε τον νέο φάκελο διεκδίκησης, όπως είχε προ πολλών μηνών υποσχεθεί, προκειμένου να μην παραμένει εκκρεμής και να αποσυρθεί εν τοις πράγμασι η ατυχής δήλωση του πρωθυπουργού που ζητούσε τον δανεισμό των Γλυπτών. Οσο η εκκρεμότητα αυτή παραμένει, κάθε αναφορά των ΔΤ στις προτροπές του κ. Μητσοτάκη, κάθε επαναφορά του ονόματος ενός αξιοσέβαστου προσώπου που εδώ και χρόνια συμμετέχει σταθερά στη συμβουλευτική Επιτροπή, καθώς και κάθε νέα συνάντηση των Επιτροπών, όταν η τελευταία έγινε μόλις πέρσι την άνοιξη, μόνο απορίες προκαλεί. Το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να καταθέσει νέο φάκελο προκειμένου να υπερβεί το γνωστό πρωθυπουργικό ολίσθημα. Οσο δεν το πράττει, παραμένει εκτεθειμένο, εκθέτει τον πρωθυπουργό αλλά και τη χώρα».

 

ART - ΝΕΑ
Ζορμπά: «Κείμενο-μνημείο λάσπης» από το υπουργείο Πολιτισμού 
«Να μη λερώνει τα μάρμαρα με λάσπη» καλεί το υπουργείο Πολιτισμού η πρώην υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά, με αφορμή το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ζορμπά: «Κείμενο-μνημείο λάσπης» από το υπουργείο Πολιτισμού 
ART - ΝΕΑ
Ανταλλαγή πυρών για τα Γλυπτά
Φωτιές έχει ανάψει το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Μπόρις Τζόνσον σχετικά με τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα (μετά τη συνέντευξη στον Observer). Η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά με...
Ανταλλαγή πυρών για τα Γλυπτά
ART - ΝΕΑ
Πόλεμος ανακοινώσεων Μενδώνη-Ζορμπά για την έκπτωτη «Ι Κnow How»
Καινούργιες ανακοινώσεις έγιναν το μεσημέρι της Παρασκευής από το υπουργείο Πολιτισμού γύρω από το θέμα της «IknowHow ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΕ». 
Πόλεμος ανακοινώσεων Μενδώνη-Ζορμπά για την έκπτωτη «Ι Κnow How»
ART - ΝΕΑ
Θα επιστραφούν τα κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά;
«Brexit: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να επιστρέψει “κλεμμένα” αντικείμενα στην Ε.Ε.» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Fanny Guyomard του AFP, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα bfmtv.com.
Θα επιστραφούν τα κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά;
ART - ΝΕΑ
Αιχμηρά ερωτήματα από τη Μ. Ζορμπά προς τη Λ. Μενδώνη για την ΠΥΡΚΑΛ
Σειρά αιχμηρών ερωτημάτων προς την υπουργό Πολιτισμού για το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ και της μη υπογραφής της απόφασης για τον χαρακτηρισμό της ως Ιστορικό Τόπο.
Αιχμηρά ερωτήματα από τη Μ. Ζορμπά προς τη Λ. Μενδώνη για την ΠΥΡΚΑΛ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας