«Λιγότερο φιλοσοφικό από του Πρίμο Λέβι και λιγότερο πομπώδες από του Χόρχε Σεμπρούν», αλλά «απλό και σεμνό, που παρά τις προσπάθειές του να μην κυλήσει στη φρίκη, περιγράφει σκηνές τις οποίες απλά η φαντασία μας δεν καταφέρνει να οπτικοποιήσει», χαρακτήρισε το «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη (1922-2011) το Le Figaro Magazine. Ενώ η Le Monde έγραψε: «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στέκεται μονίμως στο όριο ανάμεσα στην εφόρμηση προς τη ζωή, που μια ιστορία αγάπης με μια νεαρή Λιθουανή οδηγεί σε πυράκτωση, και το ίχνος της καταστροφής. Υπάρχει πνοή και οργή στην αφήγησή του, που αποτελεί επίσης μια αξέχαστη μνημόνευση των νεκρών του Μαουτχάουζεν».
Μεγάλη αίσθηση έκανε στη Γαλλία η πρώτη έκδοση από τον οίκο Albin Michel, σε μετάφραση της Σολάνζ Φεστάλ-Λιβάνις, του περίφημου βιβλίου στο οποίο ο κορυφαίος θεατρικός μας συγγραφέας έκλεισε την εμπειρία του στο ναζιστικό στρατόπεδο Μαουτχάουζεν, στην Αυστρία - από τον Οκτώβριο του 1943 ώς τον Μάιο του 1945. Και η αίσθηση αυτή κατέληξε σε μια σημαντική διάκριση: το βραβείο μεταφρασμένης λογοτεχνίας Prix du Livre Etranger 2020 France Inter-Le Journal du Dimanche.
To μόνο βιβλίο που έγραψε ο Καμπανέλλης (1961) και έγινε αμέσως στην Ελλάδα μεγάλη επιτυχία, «συνθλίβει όλα τα μυθιστορηματάκια του Ιανουαρίου», σχολίασε η Le Figaro, ενώ εντύπωση έκανε στους Γάλλους ότι ο συγγραφέας τοποθετεί τη μισή ιστορία του μετά την απελευθέρωση των κρατουμένων, Ρώσων, Σέρβων, Γάλλων, Ελλήνων, Γερμανοεβραίων, που προσπαθούν να μάθουν να ζουν. Σήμερα, 27 Ιανουαρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Ας αναζητήσουμε κι εμείς το «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη (εκδόσεις Κέδρος).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας