Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανατροπή απόφασης και «απειλές»
AP Photo/Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανατροπή απόφασης και «απειλές»

  • A-
  • A+

Στην κατάργηση της υπουργικής απόφασης (4/7/19) της τέως υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά για τις αναπαραστάσεις μνημείων προχωράει το υπουργείο Πολιτισμού.

Η πρόθεση της υπουργού Λίνας Μενδώνη προς αυτή την κατεύθυνση ήταν σαφής από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε το θέμα της Coca-Cola Hellas που λάνσαρε τα προϊόντα της με απεικονίσεις σκίτσων από σημαντικά μνημεία, όπως του Παρθενώνα, του Ηρώδειου, του Λευκού Πύργου και άλλων, χωρίς παραχώρηση σχετικής αδειοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού και χωρίς την καταβολή των αντίστοιχων τελών για τη χρήση τους.

Το θέμα είχαν αναδείξει οι εταιρείες Βίκος, Λουξ και Εψα που αφού δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας -ζήτησαν να αποσύρει την εν λόγω διαφημιστική καμπάνια η Coca-Cola- ακολούθως έστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία στο ΥΠΠΟΑ. Mε σχετική ανακοίνωσή του τότε είχε απαντήσει ότι η απόφαση Ζορμπά «εισάγει προληπτική λογοκρισία για αναπαραστάσεις» και ενημέρωνε ότι ομάδα εργασίας θα επανεξέταζε την υπουργική απόφαση ώστε να προτείνει νέο θεσμικό πλαίσιο.

Τελικά με ανακοίνωσή του χθες το ΥΠΠΟΑ μάς ενημέρωσε ότι η κ. Μενδώνη απηύθυνε σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στις 25.11.2019 γνωμοδότησε ότι:

1. Η υπουργική απόφαση που προβλέπει διαδικασία αδειοδότησης εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ για «αναπαραστάσεις μνημείων» κείται εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 46, παρ. 4 του Ν. 3028/2002.

2. Το ΥΠΠΟΑ δεν δύναται να επιβάλει τέλη σε βάρος της εταιρείας C.C. για τη χρήση της αναπαράστασης του αρχαίου μνημείου, με βάση την υπουργική απόφαση» και καταλήγει ότι με βάση τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ:

  • 1. Η απόφαση Ζορμπά κρίνεται καταργητέα και ανακαλείται.
  • 2. Οι καταγγελίες περί δήθεν απώλειας εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου εκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της μη εφαρμογής της απόφασης Ζορμπά, και τα λεχθέντα περί της δήθεν ανοχής της σημερινής πολιτικής ηγεσίας προς την «εταιρεία C.C.», όχι μόνον αποδεικνύονται κενά περιεχομένου, αλλά ενέχουν συκοφαντική δυσφήμηση.

Απειλεί δηλαδή το ΥΠΠΟΑ ότι θα κατηγορηθούν για συκοφαντική δυσφήμηση οι τρεις ελληνικές εταιρείες ή οι δημοσιογράφοι που έχουν αναδείξει το θέμα;

Η τέως υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά εξέδωσε σχετική ανακοίνωση και αναφερόμενη στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ κάνει λόγο «για νομική ερμηνεία ιδιαίτερης σημασίας» γι’ αυτό και ζητάει να δοθεί στη δημοσιότητα.

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι οι απεικονίσεις του Παρθενώνα και άλλων μνημείων χωρίς προηγούμενη άδεια του ΥΠΠΟΑ αποπειρώνται να ανατρέψουν το ισχύον διαχρονικά θεσμικό πλαίσιο, που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις της χορήγησης άδειας απεικονίσεων για εμπορική εκμετάλλευση και διαφημιστικούς σκοπούς», αναφέρει η κ. Ζορμπά και σημειώνει ότι η υπουργική απόφαση του Ιουλίου 2019 «[...] εκδόθηκε μετά από προσεκτική επεξεργασία των νέων τεχνολογικών δεδομένων που αφορούν τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, καθώς και πρακτικών που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ορίζει ο νόμος.

Επειδή όλα τα παραπάνω αγγίζουν τον πυρήνα της προστασίας και τα αποκλειστικά δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου στα μνημεία του ελληνικού κράτους, πράξαμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας όλα όσα ήταν αναγκαία για τον σεβασμό και τη διαφύλαξή τους, με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Αναμένουμε, ωστόσο, να δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρη η σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ της 25.11.2019, προκειμένου να μελετήσουμε το περιεχόμενο και την τεκμηρίωσή της, καθώς αποτελεί μια νομική ερμηνεία ιδιαίτερης σημασίας, όσον αφορά την προστασία των μνημείων της χώρας, την εμπορική τους εκμετάλλευση και το δημόσιο συμφέρον».

ART - ΝΕΑ
Χάθηκε η ομπρέλα προστασίας για την ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας
Με οριακή πλειοψηφία (5 κατά - 4 υπέρ) τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων (ΚΣΝΜ)  δεν προχώρησαν στο χαρακτηρισμό της Πυρκάλ Ελευσίνας  σε ιστορικό τόπο.
Χάθηκε η ομπρέλα προστασίας για την ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας
ART - ΝΕΑ
Ο Δήμος Ελευσίνας εγκαλεί τη Μενδώνη για το κτίριο της ΠΥΡΚΑΛ
Το δημοτικό συμβούλιο Ελευσίνας «προτρέπει» την υπουργό Πολιτισμού να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης με βάση την ισχύουσα γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ. Διαχωρίζει τη θέση του ο δήμαρχος.
Ο Δήμος Ελευσίνας εγκαλεί τη Μενδώνη για το κτίριο της ΠΥΡΚΑΛ
ART - ΝΕΑ
Ετος Μερκούρη και Σαμαράκη
Η Μελίνα Μερκούρη και ο Αντώνης Σαμαράκης θα τιμηθούν το 2020 από το υπουργείο Πολιτισμού, με ξεχωριστό κύκλο εκδηλώσεων. Ορισμένες από αυτές ανακοίνωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
Ετος Μερκούρη και Σαμαράκη
ART - ΝΕΑ
«Το υπουργείο βλέπει “παιδιά που ζωγραφίζουν” ενώ άλλοι θησαυρίζουν»
Η Coca-Cola εκμεταλλεύτηκε για τη διαφήμισή της τον Παρθενώνα, τον Λευκό Πύργο και άλλα μνημεία, χωρίς να μπει δεκάρα στα κρατικά ταμεία. Γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ...
«Το υπουργείο βλέπει “παιδιά που ζωγραφίζουν” ενώ άλλοι θησαυρίζουν»
ART - ΝΕΑ
Πιο γρήγορους ρυθμούς στην Αμφίπολη ζητά η υπουργός
Η Λίνα Μενδώνη συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και ζήτησε να επισπευσθούν οι εργασίες που αφορούν το μνημειακό σύνολο αλλά και οι εργασίες χάραξης διαδρομών-διαμορφώσεων του...
Πιο γρήγορους ρυθμούς στην Αμφίπολη ζητά η υπουργός
ART - ΝΕΑ
Οποιος βιάζεται (για το Ελληνικό), σκοντάφτει...
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις συνθέσεις των Κεντρικών Συμβουλίων, καθώς αναμένεται να συνεδριάσουν την Τετάρτη 21 Αυγούστου το ΚΑΣ και την επομένη το ΚΣΝΜ, με το Ελληνικό πρώτο στην ατζέντα.
Οποιος βιάζεται (για το Ελληνικό), σκοντάφτει...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας