• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.3°C
  1 BF
  23%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.3°C / 21.7°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.8°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.8°C / 21.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.9°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.6°C
  1 BF
  88%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.3°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 21.7°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.8°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  72%
Ανατροπή απόφασης και «απειλές»
AP Photo/Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανατροπή απόφασης και «απειλές»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στην κατάργηση της υπουργικής απόφασης (4/7/19) της τέως υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά για τις αναπαραστάσεις μνημείων προχωράει το υπουργείο Πολιτισμού.

Η πρόθεση της υπουργού Λίνας Μενδώνη προς αυτή την κατεύθυνση ήταν σαφής από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε το θέμα της Coca-Cola Hellas που λάνσαρε τα προϊόντα της με απεικονίσεις σκίτσων από σημαντικά μνημεία, όπως του Παρθενώνα, του Ηρώδειου, του Λευκού Πύργου και άλλων, χωρίς παραχώρηση σχετικής αδειοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού και χωρίς την καταβολή των αντίστοιχων τελών για τη χρήση τους.

Το θέμα είχαν αναδείξει οι εταιρείες Βίκος, Λουξ και Εψα που αφού δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας -ζήτησαν να αποσύρει την εν λόγω διαφημιστική καμπάνια η Coca-Cola- ακολούθως έστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία στο ΥΠΠΟΑ. Mε σχετική ανακοίνωσή του τότε είχε απαντήσει ότι η απόφαση Ζορμπά «εισάγει προληπτική λογοκρισία για αναπαραστάσεις» και ενημέρωνε ότι ομάδα εργασίας θα επανεξέταζε την υπουργική απόφαση ώστε να προτείνει νέο θεσμικό πλαίσιο.

Τελικά με ανακοίνωσή του χθες το ΥΠΠΟΑ μάς ενημέρωσε ότι η κ. Μενδώνη απηύθυνε σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στις 25.11.2019 γνωμοδότησε ότι:

1. Η υπουργική απόφαση που προβλέπει διαδικασία αδειοδότησης εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ για «αναπαραστάσεις μνημείων» κείται εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 46, παρ. 4 του Ν. 3028/2002.

2. Το ΥΠΠΟΑ δεν δύναται να επιβάλει τέλη σε βάρος της εταιρείας C.C. για τη χρήση της αναπαράστασης του αρχαίου μνημείου, με βάση την υπουργική απόφαση» και καταλήγει ότι με βάση τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ:

 • 1. Η απόφαση Ζορμπά κρίνεται καταργητέα και ανακαλείται.
 • 2. Οι καταγγελίες περί δήθεν απώλειας εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου εκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της μη εφαρμογής της απόφασης Ζορμπά, και τα λεχθέντα περί της δήθεν ανοχής της σημερινής πολιτικής ηγεσίας προς την «εταιρεία C.C.», όχι μόνον αποδεικνύονται κενά περιεχομένου, αλλά ενέχουν συκοφαντική δυσφήμηση.

Απειλεί δηλαδή το ΥΠΠΟΑ ότι θα κατηγορηθούν για συκοφαντική δυσφήμηση οι τρεις ελληνικές εταιρείες ή οι δημοσιογράφοι που έχουν αναδείξει το θέμα;

Η τέως υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά εξέδωσε σχετική ανακοίνωση και αναφερόμενη στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ κάνει λόγο «για νομική ερμηνεία ιδιαίτερης σημασίας» γι’ αυτό και ζητάει να δοθεί στη δημοσιότητα.

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι οι απεικονίσεις του Παρθενώνα και άλλων μνημείων χωρίς προηγούμενη άδεια του ΥΠΠΟΑ αποπειρώνται να ανατρέψουν το ισχύον διαχρονικά θεσμικό πλαίσιο, που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις της χορήγησης άδειας απεικονίσεων για εμπορική εκμετάλλευση και διαφημιστικούς σκοπούς», αναφέρει η κ. Ζορμπά και σημειώνει ότι η υπουργική απόφαση του Ιουλίου 2019 «[...] εκδόθηκε μετά από προσεκτική επεξεργασία των νέων τεχνολογικών δεδομένων που αφορούν τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, καθώς και πρακτικών που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ορίζει ο νόμος.

Επειδή όλα τα παραπάνω αγγίζουν τον πυρήνα της προστασίας και τα αποκλειστικά δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου στα μνημεία του ελληνικού κράτους, πράξαμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας όλα όσα ήταν αναγκαία για τον σεβασμό και τη διαφύλαξή τους, με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Αναμένουμε, ωστόσο, να δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρη η σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ της 25.11.2019, προκειμένου να μελετήσουμε το περιεχόμενο και την τεκμηρίωσή της, καθώς αποτελεί μια νομική ερμηνεία ιδιαίτερης σημασίας, όσον αφορά την προστασία των μνημείων της χώρας, την εμπορική τους εκμετάλλευση και το δημόσιο συμφέρον».

ART - ΝΕΑ
Παραχωρήθηκαν στον Dior με συνοπτικές διαδικασίες
Μέχρι την Κνωσό, τους Δελφούς, το Ακρωτήρι Σαντορίνης και το Μοναστηράκι έφτασε η χάρη του γαλλικού οίκου. Το αίτημα ήταν άμεση κινηματο­γράφηση και βιντεοσκόπηση με ένα πρόσωπο για τρίλεπτο editorial φιλμ.
Παραχωρήθηκαν στον Dior με συνοπτικές διαδικασίες
ART - ΝΕΑ
Η Ακρόπολη ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο
Η Αναφορά 2021 του Παρατηρητηρίου Παρακολούθησης Παγκόσμιας Κληρονομιάς περιλαμβάνει την Ακρόπολη ανάμεσα στα 49 μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο, ποσοστό αυξημένο κατά 20% από πέρυσι.
Η Ακρόπολη ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο
ART - ΝΕΑ
Μενδώνη-Λασκαρίδης ξανά μαζί...
Πώς πραγματοποιείται μια συνάντηση με πρόσωπα υψηλά ιστάμενα, τα οποία συζητούν ωστόσο για ένα θέμα που δεν είναι των αρμοδιοτήτων τους;
Μενδώνη-Λασκαρίδης ξανά μαζί...
ART - ΝΕΑ
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία
Είναι η πρώτη φορά που θα δοθούν ταυτόχρονα πέντε μνημεία στην ίδια παραγωγή και ουδείς γνωρίζει τους όρους για διήμερες, τετραήμερες χρήσεις με τη συμμετοχή από 120 έως 150 επαγγελματιών.
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας