Ανήμερα 25η Μαρτίου τη βρήκαμε στο γραφείο της, στο Ωδείο Αθηνών. Η Κατερίνα Κοσκινά, η νέα διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης δεν γνωρίζει από Σαββατοκύριακα και αργίες το τελευταίο τρίμηνο. Εργάζεται εντατικά και διευθετεί εκκρεμότητες προκειμένου να γίνει το μεγάλο βήμα: να ανοίξει επιτέλους η νέα στέγη του ΕΜΣΤ στο ανακατασκευασμένο ΦΙΞ. Οι εργασίες στο κτίριο ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2014, όμως τα εγκαίνια «σέρνονται» από τον Μάιο του 2014. Ο χρόνος κυλά εις βάρος του, σε σημείο να σκέφτεται κανείς ότι κινδυνεύει από φθορές.
Η Κ. Κοσκινά δήλωσε στην «Εφ.Συν.» έτοιμη για να αρχίσουν να λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες του στο ΦΙΞ, όμως διευκρινίζει πως το κτίριο δεν μπορεί ακόμα να λειτουργήσει ως μουσείο αν δεν γίνουν κάποιες απαραίτητες εργασίες και κινήσεις. Περιμένει το πράσινο φως από το υπουργείο Πολιτισμού, που ασφαλώς συμπεριλαμβάνει τη χρηματοδότηση του ΕΜΣΤ και προσλήψεις προσωπικού.
Ωστόσο πρόσφατα ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στο «Πρώτο Θέμα» (στους Τίνα Μανδηλαρά και Βασίλη Τσακίρογλου), στην ερώτηση «Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τι θα γίνει;», απάντησε: «Η λύση που θα δοθεί θα είναι ανοιχτός διαγωνισμός για τη θέση του διευθυντή, όπως και στους άλλους οργανισμούς».
Με την αλλαγή κυβέρνησης μήπως τελικά η Κατερίνα Κοσκινά κινδυνεύει να έχει την τύχη της προηγούμενης διευθύντριας Αννας Καφέτση, η οποία απομακρύνθηκε με το ζόρι (μαζί με το Δ.Σ.) από τον Κώστα Τασούλα με τη δικαιολογία ότι το μουσείο δεν μπορούσε να ανοίξει; Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο ο διευθυντής διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού και η θητεία του είναι τετραετής.
«Δεν είμαι σε θέση να κρίνω τη δήλωση του υπουργού» απαντά η Κατερίνα Κοσκινά. «Νομίζω πάντως ότι με αφορμή το ΕΜΣΤ αναφερόταν στην πολιτική που θέλει να ακολουθήσει» μας λέει. «Ψυχολογικά όμως τόσο για τη διοίκηση και τη διεύθυνση όσο και για τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες του μουσείου, που αυτή τη στιγμή προσπαθούν να επιλύσουν ανεπίλυτα θέματα χρόνων, μια τέτοια δήλωση μπορεί να δημιουργήσει ανησυχία. Επειδή όμως το άνοιγμα του μουσείου είναι εθνικό ζήτημα η προσωπική μου θέση είναι ότι προχωράμε για να το δώσουμε, το συντομότερο δυνατόν, σε αυτούς που το περιμένουν. Αλλωστε αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που ανέλαβα. Δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο, είμαι επαγγελματίας. Αρα τα εγκαίνια του ΕΜΣΤ με αφορούν, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο, και ως άνθρωπο του χώρου που περιμένει εδώ και δεκαετίες να δει στη χώρα του ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με διεθνείς προδιαγραφές και προοπτική».
• Από τη στιγμή που αναλάβατε, τι έχετε κάνει για το άνοιγμα του μουσείου;
Αυτούς τους τρεις μήνες οι ενέργειες που κάνουμε δεν μπορούν, δυστυχώς, να είναι αποκλειστικά συντονισμένες προς το μέλλον. Η πραγματικότητα είναι άλλη και μας υποχρεώνει σε διπλή δουλειά προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Αφενός προς το αύριο, και αναφέρομαι στο άνοιγμα του μουσείου, και αφετέρου προς τα πίσω, διότι από τον Δεκέμβριο του 2014 δουλεύουμε για να ολοκληρωθούν και να επιλυθούν πολλά θέματα νομικής, οικονομικής και διοικητικής φύσης που εκκρεμούν. Αν δεν τακτοποιηθούν αυτά, είναι αδύνατον να συζητάμε για το άνοιγμα του μουσείου.
• Πώς θα ξεπεραστούν όλα αυτά τα προβλήματα;
Σε ό,τι μας αφορά, γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα. Υποθέτω πως και η πολιτεία θα το εκτιμήσει και θα βοηθήσει ώστε οι νόμιμες διαδικασίες να προχωρήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα και να επιτύχουμε το άνοιγμα μέσα στο 2015. Για την ώρα αισιοδοξώ ότι στις επόμενες εβδομάδες θα μετακομίσουμε τις υπηρεσίες μας στο νέο κτίριο, όπου και θα σας καλέσουμε για να σας ξεναγήσουμε και να σας ενημερώσουμε διεξοδικά.
