• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.2°C / 29.0°C
  2 BF
  21%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.1°C / 27.4°C
  0 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 28.7°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.5°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 26.8°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 27.6°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 24.8°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.2°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 27.7°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 29.2°C
  1 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.1°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 27.5°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  39%
«Θα συμβάλουμε στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας μέσω του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου»

Μυρσίνη Ζορμπά, Λίνα Μενδώνη

EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Θα συμβάλουμε στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας μέσω του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου»

 • A-
 • A+
Πλήθος κόσμου βρέθηκε χθες το πρωί μέσα και έξω από το αμφιθέατρο της Μπουμπουλίνας, για να αποχαιρετήσει την απερχόμενη πολιτική ηγεσία και να συγχαρεί την καινούργια. Αρχαιολόγοι, στελέχη, υπάλληλοι, αλλά και οι Γιάννης Τσακοπιάκος και Γιώργος Βλαντής, οι τέως πρόεδρος και ταμίας, αντίστοιχα, του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας, που ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η εικόνα που σόκαρε χθες στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής ήταν αυτή του Γιάννη Τσακοπιάκου να κάθεται -παραπλεύρως μεν, αλλά- στο τραπέζι με την απερχόμενη και τη νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Λίγο νωρίτερα είχε ξεστομίσει, σε θριαμβευτικό τόνο, «επιστρέφουμε». Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για τον τέως πρόεδρο του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, o οποίος ελέγχεται για κακουργηματικές πράξεις, όπως και η περίοδος της διοίκησής του που έχει μπει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης για «μη νόμιμες και εκτός σκοπού Ταμείου δαπάνες, συνολικού ύψους 45,5 εκατ. ευρώ», σύμφωνα με τον διαχειριστικό έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Η νέα υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, γνωρίζει καλύτερα από κάθε προκάτοχό της τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει. Γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, σκάνδαλα διαφθοράς και παθογένειες, ανοιχτά μέτωπα και σημαντικά ζητήματα που πρέπει να δρομολογηθούν. Το θέμα είναι με ποια από αυτά θα ασχοληθεί και ποιες προτεραιότητες θα θέσει.

Χθες, παρουσίασε τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και αναφερόμενη στον πολιτισμό και το υπουργείο που αναλαμβάνει είπε: «Συμφωνούμε όλοι ότι ο πολιτισμός είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Είναι ο τέταρτος πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο πολιτισμός στο σύνολό του, οι δύο τομείς του, η πολιτιστική κληρονομιά και η σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, μπορεί και πρέπει να έχει καθοριστική συμβολή στην εφαρμογή του νέου βιώσιμου παραγωγικού προτύπου για τη χώρα μας» και τόνισε ότι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν στο μέλλον είναι «ο πολιτισμός και η κλιματική αλλαγή, ο πολιτισμός και η κοινωνική ενσωμάτωση, ο πολιτισμός και η παιδεία, ο πολιτισμός και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, ο πολιτισμός και η οικονομία, ο πολιτισμός και οι επενδύσεις».

Επλεξε το εγκώμιο του ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Πολιτισμού και γνωστοποίησε ότι «με εντολή του πρωθυπουργού θα συμβάλουμε στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας, με την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Χρειάζεται η ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με όχημα τον πολιτισμό, αυτών που διαθέτουν μείζονα μνημεία όπως η Κνωσός, η Μεσσήνη, η Ρόδος, η Δωδώνη, η Δήλος, η Ακαδημία Πλάτωνος στην Αθήνα και φυσικά η Αμφίπολη».

Αναφερόμενη στον σύγχρονο πολιτισμό, είπε ότι χρειάζεται η ενίσχυση των φορέων του, καθώς «δεν αρκούν όσα έχουν γίνει. Η Εθνική Πινακοθήκη στο κέντρο της Αθήνας, το ΕΜΣΤ, το Ακροπόλ, πρέπει να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν άμεσα». Διαβεβαίωσε μάλιστα «πως ό,τι καλό έχει γίνει, θα κρατηθεί. Το κράτος έχει συνέχεια. Χρειάζεται η συνέργεια και σύμπνοια μεταξύ μας, η ειλικρινής συνεργασία, χωρίς όμως ιδεοληψίες και αγκυλώσεις που μόνο σε βάρος της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών μπορεί να αποβούν» και σ' αυτό το σημείο μάλιστα κάλεσε την απερχόμενη υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, και τον υφυπουργό Κώστα Στρατή «να συζητήσουμε όλα τα θέματα που έθεσαν, ανοιχτά με διαφάνεια και χωρίς προκαταλήψεις».

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της απερχόμενης υπουργού και του υφυπουργού.

«Παραδίδουμε σήμερα, μετά από τεσσεράμισι χρόνια, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ελεύθερο βαρών και υποθηκών, που είχαν συσσωρευθεί στο παρελθόν από έργα οιωνοί ανολοκλήρωτα, ασαφείς διαδικασίες και ελλείψεις κανονιστικών πλαισίων, αλλά ακόμη και από διοικητικά και ποινικά κολάσιμες πράξεις», είπε η Μυρσίνη Ζορμπά. Θύμισε τους στρατηγικούς στόχους για την πολιτιστική κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό «πάντοτε από την οπτική του δημοσίου συμφέροντος, της χρηστής διαχείρισης, αλλά και της αριστερής πολιτισμικής πολιτικής και της κοινωνικής λογοδοσίας». Αναφέρθηκε στην εξυγίανση της ΑΕΠΙ, τη θερμή υποστήριξη προς την καλλιτεχνική δημιουργία, τη διερεύνηση και τον ορισμό του πλαισίου «των δημοσίων επενδύσεων για τον σύγχρονο πολιτισμό, προκειμένου να υπάρξει πραγματική δημιουργική οικονομία και ανάπτυξη στον τομέα αυτόν» και υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά ανοίξαμε τις διαδικασίες διαφανών και αξιοκρατικών προκηρύξεων των θέσεων διευθυντών στους δημόσιους πολιτιστικούς οργανισμούς».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Στρατής μίλησε όχι μόνον για τα πεπραγμένα στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Είμαστε περήφανοι γι' αυτό που παραδίδουμε. Παραλάβαμε μια χώρα που είχε βιώσει δύο αποτυχημένα προγράμματα στήριξης, μια χώρα αποκλεισμένη από τις αγορές, με άδεια τα δημόσια ταμεία, με παγκόσμιο ρεκόρ ανεργίας, και παραδίδουμε την Ελλάδα εκτός μνημονίων, έχοντας ανακτήσει την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της, με αναδιαρθρωμένα τα δημόσια οικονομικά».

Αναφερόμενος στο υπουργείο Πολιτισμού, έκανε λόγο για την αύξηση των εσόδων από 45 εκατομμύρια το 2014 στα 118 εκατ. το 2018, για «τη σημαντική τομή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά και τη θεσμική εξυγίανση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του υπουργείου».

Τέλος, η απερχόμενη γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη εξέφρασε ευχαριστίες προς «τους υπουργούς Πολιτισμού που με εμπιστεύτηκαν και πάνω απ' όλα στο προσωπικό του υπουργείου και τα μέλη των Κεντρικών Συμβουλίων για τη συνεργασία που είχαμε για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτισμού μέσα από τις αρχές της δημοκρατίας, του δικαίου, του αλληλοσεβασμού. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, που στήριξε πολλά θέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς».

ART - ΝΕΑ
Παραχωρήθηκαν στον Dior με συνοπτικές διαδικασίες
Μέχρι την Κνωσό, τους Δελφούς, το Ακρωτήρι Σαντορίνης και το Μοναστηράκι έφτασε η χάρη του γαλλικού οίκου. Το αίτημα ήταν άμεση κινηματο­γράφηση και βιντεοσκόπηση με ένα πρόσωπο για τρίλεπτο editorial φιλμ.
Παραχωρήθηκαν στον Dior με συνοπτικές διαδικασίες
ART - ΝΕΑ
Η Ακρόπολη ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο
Η Αναφορά 2021 του Παρατηρητηρίου Παρακολούθησης Παγκόσμιας Κληρονομιάς περιλαμβάνει την Ακρόπολη ανάμεσα στα 49 μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο, ποσοστό αυξημένο κατά 20% από πέρυσι.
Η Ακρόπολη ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο
ART - ΝΕΑ
Μενδώνη-Λασκαρίδης ξανά μαζί...
Πώς πραγματοποιείται μια συνάντηση με πρόσωπα υψηλά ιστάμενα, τα οποία συζητούν ωστόσο για ένα θέμα που δεν είναι των αρμοδιοτήτων τους;
Μενδώνη-Λασκαρίδης ξανά μαζί...
ART - ΝΕΑ
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία
Είναι η πρώτη φορά που θα δοθούν ταυτόχρονα πέντε μνημεία στην ίδια παραγωγή και ουδείς γνωρίζει τους όρους για διήμερες, τετραήμερες χρήσεις με τη συμμετοχή από 120 έως 150 επαγγελματιών.
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας