ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Βασιλική Τζεβελέκου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το σημαντικότερο, αν και λιγότερο προβεβλημένο τμήμα της Δήλου, ο Ναός του Απόλλωνα στην καρδιά του Δηλιακού Ιερού, θα αναδειχθεί στην τρίτη διάστασή του. Η αρχιτεκτονική προμελέτη μερικής αποκατάστασης και αναστήλωσης του μνημείου, η οποία εκπονήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Το έργο εντάσσεται στην πρώτη από τις τρεις φάσεις των αναστηλωτικών επεμβάσεων που αφορούν το Ιερό Νησί και θα πραγματοποιηθούν σε βάθος χρόνου, προκειμένου ο χώρος να καταστεί αντάξιος της εξέχουσας θέσης του παρελθόντος και της μεγάλης επισκεψιμότητας των 150.000 επισκεπτών, περίπου, ετησίως.

«Είναι μια συγκλονιστική εξέλιξη. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε τίποτα από το Ναό του Απόλλωνα στο νησί του», είπε στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων και μας εξήγησε: «Είναι ένα τμήμα του ευρύτερου σχεδίου που έχουμε για την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, για να αποκτήσει την υπόσταση που της αξίζει, να γίνει επίκεντρο για όλο το Αιγαίο, χώρος οικουμενικής διάστασης, όπως ήταν στην αρχαιότητα.

»Στην παρούσα φάση, στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον ναό, που ήταν το σημαντικότερο τμήμα του νησιού. Μιλάμε για τον Ναό του Απόλλωνα και μάλιστα θα επέμβουμε και θα αναστηλώσουμε τον μεγάλο που βρίσκεται στο κέντρο του Ιερού. Για πρώτη φορά ο επισκέπτης θα μπορεί να τον καταλάβει και να τον αναγνωρίσει».

Η πρώτη φάση έχει ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ και θα ολοκληρωθεί τα επόμενα τρία χρόνια. Η αναστήλωση περιλαμβάνει, αρχικά, την τοποθέτηση των βάσεων από 11 κίονες, την αναστήλωση ενός ολόκληρου κίονα, την αποκατάσταση του επιπέδου κυκλοφορίας και δειγματική ανασύσταση του θριγκού. «Στην πρώτη φάση δεν θα φτάσουμε στη στέγη, θα αποκατασταθούν κατ’ αρχήν οι διαστάσεις του μνημείου, θα αποκτήσει δηλαδή την τρίτη του διάσταση. Η πρώτη φάση της αναστήλωσης δεν είναι πλήρης, αλλά είναι ικανοποιητική.

»Θα ακολουθήσουν οι άλλες δύο φάσεις, καθώς προβλέπεται να προχωρήσουμε στην ευρύτερη αποκατάσταση του Ναού με τα εκατοντάδες αρχιτεκτονικά μέλη που βρίσκονται διάσπαρτα γύρω του. Ηταν μεγάλος, περίπου 100 μέτρα, και είναι δημιούργημα της κλασικής αρχιτεκτονικής, έστω κι αν άργησε να ολοκληρωθεί, ξεκίνησε τον 5ο αιώνα. Δηλαδή είναι της Κλασικής Ελλάδας και, μάλιστα, σημαντικό δείγμα».

Ο Δημήτρης Αθανασούλης, που έχει αναλάβει τα τελευταία τρία χρόνια τη διεύθυνση της ΕΦΑ Κυκλάδων, έχει βάλει στόχο την προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επεμβάσεων στο νησί, που ο χρόνος και οι ακραίες καιρικές συνθήκες του Αρχιπελάγους έχουν πλήξει βαρύτατα τα μνημεία του, ενώ παρουσιάζει πλήθος ελλείψεων τόσο ο αρχαιολογικός χώρος όσο και το μουσείο, που χρειάζεται άμεση κτιριακή υποστήριξη και επέκταση.

Ετσι, έπειτα από πολλές δεκαετίες ξεκίνησε στον αρχαιολογικό χώρο η αποκατάσταση του θεάτρου και πέρυσι η αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου Ε,’ η οποία πραγματοποιείται με την αρωγή του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, που έδωσε χορηγία ύψους 550.000 ευρώ.

«Θέλουμε να αποκτήσει η Δήλος την υπόσταση που της αξίζει. Διότι, σε αντίθεση με άλλους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Ακρόπολη, οι Δελφοί, η Ολυμπία… δεν έχει εισπράξει μέχρι σήμερα τις πιστώσεις που της αναλογούν. Για εμάς στην ΕΦΑ Κυκλάδων είναι προτεραιότητα η Δήλος να γίνει επίκεντρο παγκοσμίου ενδιαφέροντος», λέει ο κ. Αθανασούλης και προσθέτει ότι «οι αναστηλωτικές επεμβάσεις που θα συνεχιστούν, αποσκοπούν στην ανάδειξη των μνημείων που σώζονται σε ερειπιώδη κατάσταση, αλλά και στην προστασία των πολυάριθμων μελών, που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα στο χώμα και θα τοποθετηθούν πάλι έπειτα από αιώνες στις θέσεις τους».