Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Πρόκειται για ένα ανοικτό και διαρκές πολιτιστικό εργαστήρι». Αυτή είναι η έκφραση που θέλησε να χρησιμοποιήσει ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα, Εφίζιο Λουίτζι Μάρας, για να μας περιγράψει το πρόγραμμα Tempo Forte, με αντικείμενο τις πολιτιστικές ανταλλαγές των δύο χωρών.

Υπάρχει μια σειρά από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως η επιστροφή της Ιταλίας στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, με το ιταλικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος Inda, και «Οιδίποδα επί Κολωνώ».

Aλλά και η παρουσίαση του περιοδικού «Περίπτερο» (μια πολιτιστική προσπάθεια αφιερωμένη στην αρχαία Ελλάδα, από Φλωρεντινό εκδότη που ζει στη χώρα μας) και την παρουσίαση, επίσης, της έκδοσης αφιερωμένης στη συνάντηση όπου πέρυσι τιμήθηκε ο νεοελληνιστής Μάριο Βίτι από το μουσείο Μπενάκη. Τον Απρίλιο, επίσης, στο Γκάζι, η Ιταλία θα είναι παρούσα με γαστρονομικά ραντεβού, με τη μόδα και τη μουσική της.

«Στόχος μας είναι να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις διμερείς σχέσεις, αρχίζοντας από το πεδίο που μας βρίσκει ανέκαθεν στο ίδιο μήκος κύματος, εκείνο του πολιτισμού», εξηγεί ο Ιταλός πρέσβης. Πρόκειται για μια πρόκληση, η οποία προσβλέπει σε μια στενότατη συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, τα κύρια ιδρύματα και μουσεία της χώρας και όσους φορείς, γενικότερα, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του νέου αυτού μεσογειακού διαλόγου.

Το Tempo Forte θέλει να φτάσει μέχρι τη Ζάκυνθο, για να καταφέρει να μετατρέψει το σπίτι του Ελληνοϊταλού ποιητή Ούγκο Φόσκολο σε μουσείο και σημείο αναφοράς για τους ερευνητές.

Η συνεργασία αυτή των δυο χωρών στοχεύει στην αξιοποίηση πρωτοβουλιών, οι οποίες, συχνά, δεν χαίρουν την πρέπουσας προβολής, αλλά και σε κάτι μονιμότερο: «Πρέπει να μπορέσουν να δημιουργηθούν, απευθείας, σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα σε ελληνικά και ιταλικά μουσεία, σε καλλιτέχνες, θέατρα, συγγραφείς των δύο χωρών. Μόνο έτσι θα μπορούμε να πούμε ότι το πείραμα πέτυχε», λέει ο πρέσβης Μάρρας. Και θέτει ως χρονικό όριο για μια πρώτη, ενδεικτική επαλήθευση, την ολοκλήρωση της επόμενης διετίας.

Εκτός από την ιταλική πρεσβεία, αυτό το «ανοικτό πολιτιστικό εργαστήρι» στηρίζουν το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, όπως και το ίδιο το Ιταλικό Σχολείο της Αθήνας.

Και από ελληνικής πλευράς, παράλληλα, έχει προσφέρει την αρωγή της η Προεδρία της Δημοκρατίας, το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σειρά πολιτιστικών πρωτοβουλιών αναμένεται να παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη.

Για να βρει συνέχεια και η δέσμευση της ελληνοϊταλικής διακυβερνητικής συνόδου της Κέρκυρας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάολο Τζεντιλόνι επανέλαβαν με έμφαση ότι ο πολιτισμός είναι ένας από τους βασικούς τομείς που μπορεί να φέρει ακόμη πιο κοντά όλους τους πολίτες των χωρών τους.