• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.0°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 19.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.3°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 22.2°C
  3 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.3°C / 22.3°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.2°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 19.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  92%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο συντηρητισμός και η νέα πραγματικότητα

 • A-
 • A+

Δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης και αφέθηκε να φωνάζει το παλιό σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό». Κύματα ψυχικής ανάτασης στον χώρο, ρίγη συγκίνησης στην ατμόσφαιρα. Τέτοιες εσωτερικές αναπάλσεις ευεργετούν τα σώματα [και προφανώς και τα πνεύματα], μένει να δει κανείς εάν γίνονται και δημιουργικές, εάν εισφέρουν σε παραγωγή νέων ιδεών και σε γενικότερες πολιτικές ζυμώσεις, υπέρ της κοινωνίας εννοείται. Για ριζοσπαστικές ιδέες δεν γίνεται λόγος βεβαίως, αφού όλα όσα επικαλέστηκε ο νέος πρόεδρος είναι χλιαρές κοινοτοπίες και αναμασήματα προηγούμενων δεκαετιών, πασπαλισμένα με καινοτομίες, οράματα, τα γνωστά των Ελλήνων πολιτικών.

Αυτά δεν απασχολούν τους νικητές, ούτε τους ηττημένους, το πώς δηλαδή θα καταφέρουν να ξεσηκώσουν την κοινωνία όπως έπραξε το ΠΑΣΟΚ το ‘81· αρκούνται στην κατάκτηση μιας προεδρίας και στη συμμετοχή σε ένα κόμμα εξουσίας [όλα τα κόμματα είναι πρόταση εξουσίας, σαφώς]. Αναδιατάσσεται ίσως η πολιτική σκηνή, ουδόλως όμως ανατάσσεται, ούτε μία εναλλακτική πρόταση πέραν των τετριμμένων αξιακών και ηθικών αναφορών στα πολιτικά τους προγράμματα. Αρχίζουν, δεν λέω, συζητήσεις του τύπου πόσους ψηφοφόρους θα υφαρπάξουν από τα δύο μεγάλα κόμματα, πόσο θα καταφέρουν να διπλασιάσουν τα ποσοστά τους και άλλα παρεμφερή, που ανεβάζουν τον πυρετό και οξύνουν τις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις [γεμίζοντας τα κενά των καναλιών] -έως εκεί.

Εδώ που τα λέμε η κοινωνία έχει πάψει πια να πιστεύει σε «σωτήρες», έχει απογοητευτεί από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις που την εκπροσωπούν και απλά ψηφίζουν τα μέλη της διότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο. Ετσι το ενδιαφέρον της μετατοπίζεται στη διάκριση Αριστεράς-Δεξιάς και εκεί βρίσκει ένα νόημα [ή ένα αποκούμπι]. Και θα είχε σημασία μόνο εάν η Αριστερά αποφάσιζε να επανεύρει τον λόγο για τον οποίο ξεπήδησε από τα σπλάχνα της κοινωνίας, εάν θυμόταν τους αρχικούς της στόχους και σκοπούς: διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και άλλα ξεχασμένα, έστω παραμελημένα.

Επίσης καλό θα ήταν να έχει πάντα υπόψη [η Αριστερά] τη μεταστροφή μεγάλου κομματιού της κοινωνίας σε έναν απαθή συντηρητισμό, πόσο έχει εθιστεί στο ευτελές και το επιφανειακό, πόσο χειραγωγείται και καθοδηγείται από τα φτηνά θεάματα και άθλια μέσα επικοινωνίας. Ολα αυτά απαιτούν λεπτές επεξεργασίες και φαίνεται κομμάτι δύσκολο να ασχοληθούν με αυτά τα στελέχη της - η φυγοπονία είναι σε πολλούς αρεστή, αφού υπάρχουν πάντα οι εύκολοι, ανέξοδοι τρόποι να επιβιώσει και να διαπρέψει μάλιστα κανείς στην πολιτική σκηνή.

Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να μην προβληματίζονται τα στελέχη της Αριστεράς για τα νέα δεδομένα, ίσως όμως να επηρεάζονται υπέρ το δέον από τις νέες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες και να αρκούνται στο να τις καταλάβουν υπό τη σκοπιά της εξουσίας και μόνο. Αυτό κάπως αποσυνθέτει το σώμα της και αποδυναμώνει την ιδεολογική κατάρτιση, με αποτέλεσμα την αποκοπή της από την πραγματικότητα. Με αφορμή τις εκλογές, καλή είναι μια επαναπροσέγγιση της νέας, συντηρητικής πραγματικότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Φιλοδοξίες και αρχηγικές βλέψεις
Aπορεί κανείς κι εκπλήσσεται από τους υποψήφιους για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, εννοείται από τη σπουδή τους να αναλάβουν τα ηνία ενός κόμματος το οποίο, κακά τα ψέματα, έχει φάει τα ψωμιά του στον...
Φιλοδοξίες και αρχηγικές βλέψεις
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η κωμωδία και η γιορτή της δημοκρατίας
Hταν αναμενόμενο να εξελιχθούν σε παρωδία οι εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, ειδικά μετά την απροσδόκητη συμπεριφορά του πρώην πρωθυπουργού, που φαίνεται έντονα ανήσυχος και οπωσδήποτε παλαιοκομματικός.
Η κωμωδία και η γιορτή της δημοκρατίας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι εκλογές και το αύριο της χώρας
Βλέπουν μερικοί στις εκλογές που γίνονται στο «σοσιαλιστικό» στρατόπεδο μια δυναμική ανανέωση της πολιτικής, ότι δήθεν αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και ότι πρέπει τα δύο μεγάλα κόμματα να αναθεωρήσουν την από...
Οι εκλογές και το αύριο της χώρας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τη φιλοδοξία και την αυτογνωσία
Δεν είναι κακό ένας πολιτικός να έχει τις υψηλότερες φιλοδοξίες, κακό είναι ο κύριος αυτός να μην έχει αυτογνωσία, να ξέρει δηλαδή έως πού μπορεί να υψωθεί, ποια είναι η αποδοχή του από την κοινωνία.
Για τη φιλοδοξία και την αυτογνωσία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Oι εσωκομματικές έριδες και η χώρα
Το παλιό ΠΑΣΟΚ, που ξεσήκωσε κάποτε παραπάνω από τον μισό λαό, δεν υπάρχει πια· έγινε αδελφό σχεδόν κόμμα με τη Δεξιά, συγχωνεύτηκαν τα δυο τους, δεν ξεχωρίζει πια η πολιτική τους, κυρίως η κοινωνική.
Oι εσωκομματικές έριδες και η χώρα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κίνημα Αλλαγής και κοινωνία
Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στο Κίνημα Αλλαγής τον τελευταίο καιρό, μπας κι όσοι έχουν απομείνει έχουν να προτείνουν κάτι ώστε να επανακάμψει το κίνημα σε παλιές, χρυσές εποχές, τότε που κατακτούσε κάτι...
Κίνημα Αλλαγής και κοινωνία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας