• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 27.8°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.6°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.6°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 24.0°C
  3 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 18.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.6°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.7°C
  1 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 23.9°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 28.0°C
  0 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.3°C / 26.6°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.8°C / 24.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περί σωφροσύνης

 • A-
 • A+

Tα περισσότερα μέσα ενημέρωσης αγνόησαν προκλητικά την προκλητικότατη εμφάνιση του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα ασφαλώς γιατί ψωμίζονται, αδρά, από την κυβέρνησή του - αυτό είναι πασιφανές στην κοινή γνώμη, δεν χρειάζεται να είναι κανείς πολιτική ιδιοφυΐα. Παρατηρώντας κανείς τον υπερασπιστικό προς τον κ. Μητσοτάκη λόγο των λογής κολάκων διαπιστώνει και πόσο «δημοκρατικοί» πολίτες τυχαίνουν.

Αρνούνται το Σύνταγμα, που λέει ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο, διότι είναι πεπεισμένοι από μια ανύπαρκτη ιδεολογία ότι ο πρωθυπουργός απολαμβάνει ιδιαίτερα δικαιώματα από τον απλό πολίτη και εκτοξεύουν διάφορα, όπως ότι ο πρωθυπουργός είναι ανθρώπινος [εμείς οι άλλοι τι είμαστε;], ότι ως πρωθυπουργός έχει παραπάνω δικαιώματα και να πάψουμε να λαϊκίζουμε, μας λένε αυτοί οι θαλεροί και ακαταμάχητοι λαϊκιστές [Πέτσας, Μπογδάνος και οι όμοιοί τους - και είναι πολλοί].

Αυτό, το να νομίζουμε ή να θεωρούμε ότι ο πρωθυπουργός κάτι παραπάνω μπορεί να κάνει από εμάς, είναι διάσπαρτο στην επικοινωνία, είναι πεποίθηση πολλών από εκείνους που ασκούν [με το αζημίωτο] το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Στο τέλος θα πειστούμε κι εμείς οι «δύσπιστοι», οι κοινοί άνθρωποι, η πλέμπα. Είναι γεγονός ότι έτσι μας βλέπουν όσοι έχουν μόνιμο στασίδι στα τηλεοπτικά παράθυρα, είτε δημοσιογράφοι είναι αυτοί, είτε πολιτικοί, είτε ειδικοί επιστήμονες [μοντέλα, ηθοποιοί και λοιποί παραθυράκηδες]. Πάει να παγιωθεί μια τέτοια νοοτροπία, που θεωρεί λαϊκισμό τη σκληρή και δίκαιη κριτική, νοοτροπία προερχόμενη από πλανημένες δημοκρατικές τάχα ιδεολογίες οι οποίες ενίοτε έχουν όλα τα χρώματα. Οπως και να 'χει, ο Ελληνας πρωθυπουργός αποδεικνύεται ελλιπής σε ό,τι αφορά την ανάδειξή του σε ηγέτη-πρότυπο, ανθρώπινο και λοιπά υπερασπιστικά της ανάρμοστης συμπεριφοράς του. Δεν ήταν απλή, αλλά εσκεμμένη επιπολαιότητα - έπρεπε να αναρωτηθεί πολύ καλά προτού προβεί σε αυτήν την πράξη.

Ετσι είναι όμως τα πράγματα στην ελληνική δημοσιογραφία και στην ίδια την κοινωνία: δύο μέτρα και δύο σταθμά· όταν πρόκειται για αντιπάλους τούς κατακεραυνώνουμε, όταν πρόκειται για δικούς μας είναι όλα ανθρώπινα. Πάσχουμε όχι μόνο από επικοινωνία αλλά και από δημοκρατική φρόνηση, δηλαδή από παιδεία και αυτογνωσία, απαραίτητα προοίμια για τη σωφροσύνη, όπως φρονούσε ο παλιός εκείνος της Ακαδημίας.

Λείπει από πολλούς η σωφροσύνη· το να είναι κανείς σώφρων και να έχει σωφροσύνη σημαίνει να έχει αυτογνωσία και να γνωρίζει τι ξέρει και τι δεν ξέρει (έστιν δε τούτο το σωφρονείν τε και σωφροσύνη και το εαυτόν αυτόν γιγνώσκει, το ειδέναι ά τε οίδεν και ά μη οίδεν, Χαρμίδης 167a). Χωρίς σωφροσύνη η κυβέρνηση παραπατάει και περισσότερο η Πολιτεία - και κλυδωνίζεται από ευτελείς και τυχάρπαστους πολιτικούς, κάτι που διέπει άπασα σχεδόν την ανθρωπότητα, όλες σχεδόν τις Πολιτείες της οικουμένης. Είναι κρίμα, αλλά τι είναι το κρίμα μπροστά στο χρήμα;

Δεν είπαμε ότι είναι άφρονες οι πολλοί της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός, απλώς δεν φαίνονται σώφρονες, αγνοούν βασικά πράγματα για τη δημοκρατία και, όπως προκύπτει, για τον εαυτό τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο κορονοϊός βολτάρει στις εφημερίες
Δεν υπήρχαν βεβαίως μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού μέσα στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» όπου ασθενείς και οι συνοδοί τους ήμασταν στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες στην εφημερία του Σαββάτου.
Ο κορονοϊός βολτάρει στις εφημερίες
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Kαταπληκτικά...
Η κυβέρνηση δεν μπορεί με κανένα τέχνασμα πλέον να κρύψει ότι είναι ανίκανη να συγκρατήσει την κατρακύλα της και μάλιστα σε όλους τους τομείς –κάπως τα έχει καταφέρει ο υπεύθυνος για την ψηφιακή τεχνολογία,...
Kαταπληκτικά...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τις απούσες πολιτικές προτάσεις
Δεν μπορεί το κάθε μειράκιο της πολιτικής να διεκδικεί για πάρτη του τη δημοκρατία χωρίς να γνωρίζει ποιοι έχουν αγωνιστεί για την εγκαθίδρυσή της και την παγίωσή της στο νεοπαγές ελληνικό κράτος, πόσο αίμα...
Για τις απούσες πολιτικές προτάσεις
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Σύγχρονα τέρατα και τερατάκια
Σπάνια βρέθηκαν τόσο πολλοί αντιλαϊκοί άνθρωποι σε μια κυβέρνηση, από αρκετά μάλιστα κομμάτια της πολιτικής, κοινοβουλευτικής ζωής – ξεχωρίζουν εδώ, πέρα από πρώην «σοσιαλιστές», τα φυντάνια της Ακροδεξιάς,...
Σύγχρονα τέρατα και τερατάκια
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο τουρισμός, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση
Eδώ και πολλά χρόνια αρκετοί φωτισμένοι, ή απλώς σοβαροί, άνθρωποι προειδοποιούσαν ότι έτσι όπως το πάνε οι ελληνικές κυβερνήσεις το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι να γίνουμε οι Ελληνες γκαρσόνια της...
Ο τουρισμός, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εορταστικόν...
Διότι γιορτές είναι (;) η προσπάθεια να τιθασευτεί το μέσα θηρίο - το άλογο να γίνει λογικό. Βέβαια τέτοια δεν γίνονται με Μητσοτάκηδες και Αδώνιδες και Βορίδηδες και λοιπούς ασυνάρτητους της πολιτικής,...
Εορταστικόν...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας