• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 24.0°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 21.0°C
  4 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.6°C / 19.0°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  4 BF
  52%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.4°C
  4 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 19.0°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.7°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  0 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  5 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.7°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.0°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.4°C / 21.1°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  41%
Αναζητώντας «Ιαβέρηδες» της ασφάλτου
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητώντας «Ιαβέρηδες» της ασφάλτου

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μεταφέρω ως έχει την επιστολή του αγαπητού αναγνώστη Παναγιώτη Αλίκαρη: «Κύριε Σταματόπουλε, με αφορμή τα άρθρα σας για τα τροχαία δυστυχήματα με τα οποία συμφωνώ απόλυτα, θα ήθελα να μοιραστώ μια σκέψη μαζί σας. Πώς θα βλέπατε να αναλάμβανε υπουργός ή γενικός γραμματέας, που να ασχολείται με τα θέματα οδικής ασφάλειας, ο κύριος Ιαβέρης ή κάποιος πρώην οδηγός αγώνων;

Αναφέρομαι ειδικά στον κ. Ιαβέρη γιατί έχει δείξει έναν απαράμιλλο ζήλο για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων! Είναι τρομερά τραγικό να έχουν χαθεί τόσες ανθρώπινες ζωές όλα αυτά τα χρόνια! Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή η συγκεκριμένη κυβέρνηση, που έχει βάλει στις τάξεις της τόσους τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικούς να μπορέσει να τοποθετήσει τον κ. Ιαβέρη ή κάποιον ισάξιο αυτού!».

Δεν έχω την παραμικρή αντίρρηση. Εάν έχουν μυαλό εκεί στη Νέα Δημοκρατία και δεν αρκούνται σε μεγαλοστομίες και φιλελεύθερα φούμαρα, μπορούν να αρχίσουν να εξετάζουν την ως άνω πρόταση -να μη μένουν στα λόγια αλλά να προχωρούν σε πράξεις.

Δεν μπορώ να ξέρω αν ο κ. Ιαβέρης είναι ο πλέον κατάλληλος, η παρουσία του πάντως στα τηλεοπτικά κανάλια πραγματικά δείχνει ότι καίγεται από ενδιαφέρον να σταματήσει η πιο πολλές φορές άδικη αιματοχυσία στους δρόμους της Ελλάδας. Εάν όχι τον ίδιο, μπορούν να τοποθετήσουν, όπως προτείνει ο κ. Αλίκαρης, κάποιον ισάξιό του, κάποιον ανεξάρτητο και σθεναρό στις αποφάσεις του, αποτελεσματικό και λοιπά.

Δεν θα γίνει επανάσταση βέβαια εάν αλλάξει ένα πρόσωπο στην κρατική ιεραρχία -το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο, πιο σύνθετο και απαιτεί συνεργασία πολλών φορέων, πολλών ανθρώπων που έχουν πονέσει από την απώλεια αγαπημένων προσώπων οφειλόμενη συνήθως σε δολοφονική συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών.

Σημασία έχει να αρχίσει να αλλάζει η νοοτροπία στους νέους τουλάχιστον οδηγούς -και αυτό έπρεπε να ξεκινάει από την πρωτοβάθμια ακόμη εκπαίδευση. Είναι γνωστό επίσης ότι τα διπλώματα οδήγησης πολλές φορές πάνε συστημένα στους επίδοξους οδηγούς χωρίς καν αυτοί να μπουν στη βάσανο της δοκιμασίας [του ελέγχου ικανότητας να γνωρίζουν να οδηγούν και να γνωρίζουν επίσης τους κανόνες της οδικής κυκλοφορίας].

Καλό θα ήταν να συσταθεί ειδικό υπουργείο που θα έχει αρμοδιότητα να διαπαιδαγωγεί τους Ελληνες οδηγούς, να επιβλέπει τους δρόμους της χώρας, να προτείνει μέτρα για την αποφυγή δυστυχημάτων, να επιβάλλει ποινές όποτε χρειάζεται, να δίνει καθημερινά οδηγίες και λοιπά... Δεν φαίνεται να παίρνουμε αλλιώς χαμπάρι τι ακριβώς συμβαίνει στους δρόμους, αστικούς, περιαστικούς, επαρχιακούς και πάει λέγοντας.

Να εξετάσουν, ναι, την πρόταση του επιστολογράφου, να δουν τα υπέρ που φέρει -και ας μην κολλήσουν στο όνομα. Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα και είναι και πρόθυμοι να προσφέρουν, αρκεί να τους δοθεί χώρος και χρόνος και φυσικά ελευθερία αποφάσεων, έξω από κέντρα συμφερόντων όπου συμπλέκονται αυτοκινητοβιομηχανίες, δήμοι, εργολάβοι δημοσίων έργων, αυτοκινητιστές και δεν ξέρω ποιοι άλλοι παίρνουν μέρος στον άτυπο αλλά υπαρκτό και φοβερό πόλεμο της ασφάλτου.

Ανθρώπους ικανούς δεν κομπάζει η νέα κυβέρνηση ότι αναζητεί για την ευρυθμία του πολιτεύματος; Να, λοιπόν, μια ωραία ευκαιρία.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μπαλώματα στο σώμα της Αθήνας
Νομίζουν ότι θα επιτύχουν ωραία ανάπλαση των Αθηνών ο δήμαρχος και οι περί αυτόν; Πάντως, αμήχανοι στέκονται ακόμη οι διαβάτες στην Πανεπιστημίου και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος – ούτε τους αρέσει...
Μπαλώματα στο σώμα της Αθήνας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο υπουργός Υποδομών και οι Ηλείοι
Μένεα κατά του φρέσκου υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή πνέουν οι κάτοικοι του Νομού Ηλείας, καθώς σε αυτόν αποδίδουν την καθυστέρηση στα έργα του δρόμου Πατρών - Πύργου.
Ο υπουργός Υποδομών και οι Ηλείοι
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Πάτρα-Πύργος, δρόμος-κόλαση
Τρόμαξα στην κυριολεξία. Πάγωσα. Να οδηγείς νύχτα σε αυτόν τον [ο Θεός να τον κάνει] δρόμο είναι σαν να θέλεις να αυτοκτονήσεις. Κατ' αρχάς στενεύει απότομα αφαιρώντας από τον οδηγό την άνεση των δύο...
Πάτρα-Πύργος, δρόμος-κόλαση
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κρατική αδιαφορία για τα τροχαία
Εγραφα χθες για την αλαζονική [δολοφονική, έπρεπε να πω] συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών. Πρέπει απλώς να τονιστεί ότι αυτή απαράδεκτη συμπεριφορά δεν άνθησε από μόνη της, χωρίς δηλαδή τη σιωπηρή συγκατάβαση...
Κρατική αδιαφορία για τα τροχαία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι μαλάκες -και ο υπουργός Σπίρτζης
Οποιος επισημαίνει την αντιφατικότητα των κυβερνητικών εξαγγελιών είναι γρόθος· είπαμε: μαλάκας [ίσως και με περικεφαλαία] -ποιος νοιάζεται εξάλλου, ποιος δυσφορεί, έστω, για την έκπτωση αξιών και της ίδιας...
Οι μαλάκες -και ο υπουργός Σπίρτζης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας