• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.6°C
  4 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.1°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.2°C / 13.9°C
  5 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  0 BF
  66%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.7°C / 14.8°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.2°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  6 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 10.6°C / 14.0°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  3 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 15.5°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  2 BF
  71%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψάχνοντας το χώμα της γης [μας]

 • A-
 • A+

Εξέχων παλαιός συνάδελφος [ενόσω ήταν μάχιμος πρότεινε πολλές λύσεις στους εκάστοτε δημάρχους, πράσινους και γαλάζιους, για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στην Αθήνα, αλλά δεν εισακούστηκε] μου θυμίζει τι ακριβώς έγινε στην Κοπεγχάγη το 2011, όταν η πόλη υπέστη καταστροφικές πλημμύρες και έγινε επιτακτική η αναμόρφωσή της, με κρατική μέριμνα παρακαλώ και όχι με δημοτικά, εξυπνακίστικα, εργολαβικά «μπαλώματα».

Τι ακριβώς έκαναν; Πολλαπλασίασαν, με πληροφορεί, το χώμα και το πράσινο, ώστε να απορροφώνται εύκολα τα όμβρια ύδατα. Τι πιο απλό; Γιατί οι Δανοί να φαίνονται τόσο οξυδερκείς [απλοί είναι οι άνθρωποι] κι εμείς πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό;

Κι εκεί υπάρχουν εργολάβοι που θέλουν να κάνουν τσιμέντινα έργα και να εισπράξουν τεράστια ποσά· υπάρχουν όμως εκεί και άνθρωποι που διαθέτουν τον κοινό νου και τον αφήνουν να λειτουργεί. Υπάρχει επίσης παιδεία και θεσμοί, που προστατεύουν το περιβάλλον, κόντρα στα κέρδη των τεχνικών εταιρειών και των μιζών που καρπούνται οι δήμαρχοι από την «αφθονία» του τσιμέντου. Στο μπετόν και στα κυβικά του «παίζεται» το χρήμα -κάτι που είναι σχεδόν κανόνας στην ελληνική πραγματικότητα [χυδαία και βάναυση με τόση διαπλοκή μεταξύ εργολάβων-δημάρχων].

Στην πρωτεύουσα της Δανίας έλαμψε και πάλι η ομορφιά αλλά και εξαπλώθηκε αίσθημα ασφάλειας, με επιβεβαιώνει η κόρη μου αυτή τη φορά που την επισκέπτεται συχνά, στους κατοίκους της -και ας μανιάζει όσο θέλει η φύση.

Στην πρωτεύουσα της Ελλάδας πρέπει να κάνεις πολλά χιλιόμετρα για να σκοντάψεις σε μια πράσινη νησίδα· ακόμη πιο δύσκολο να βρεις λίγο χώμα να πατήσεις, να έλθεις σε μια στοιχειώδη επαφή με τη γη -σε λίγα χρόνια είναι ζήτημα αν θυμόμαστε πώς αισθάνεται κανείς όταν πατάει το αρχέγονο χώμα.

Ο, ακόμη ευαίσθητος, συνάδελφος είχε επισημάνει σε όλους τους δημάρχους το [μέγα] πρόβλημα· εξ αυτών, μου λέει, μόνο ο Αντώνης Τρίτσης είχε δείξει να το αντιλαμβάνεται και μάλιστα να φρίττει από την τόση έλλειψη πρασίνου και χώματος -τον καταβρόχθισαν και αυτόν τα μεγάλα συμφέροντα. Καημένη χώρα. Ολες οι πλατείες είναι από τσιμέντο ή πλακόστρωτες. Χώμα και λουλούδια θα συναντήσει κανείς μόνο σε κανένα μικρό συνοικιακό αλσάκι και εκεί λόγω δημοτικής ακηδίας, όχι από περιβαλλοντική γνώση και μέριμνα για τα παιδιά. Τα παιδιά δεν ξέρουν σχεδόν τι είναι το χώμα αφού οι αυλές των σχολείων είναι τσιμεντοστρωμένες και μάλιστα κατόπιν σοβαρής «επιστημονικής» [τρομάρα τους] εισήγησης. Στα χώματα και τις λάσπες θα ωριμάσουν τα τέκνα μας; Οχι δα.

Πώς θα δείξουμε ότι ξεφύγαμε από τα [λασπερά] χωριά μας και πώς θα διαλαλήσουμε την επαφή μας με τον «πολιτισμό» του τέλους του εικοστού και των αρχών του εικοστού πρώτου αιώνα; Μας αρέσει να τρώμε όσπρια λ.χ. [αν και δεν νομίζω να ισχύει για πολλούς αυτό], έχουμε άγνοια όμως πώς, διάολε, φτάνουν στο πιάτο μας, από πού προέρχονται, πώς καλλιεργούνται, αν φυτρώνουν μόνα τους, αν είναι καρποί δέντρων, εάν είναι χημικά παρασκευάσματα -πλήρης η άγνοια των πολλών παιδιών.

Μη λησμονούν οι ιθύνοντες ότι η Αθήνα είναι μια λεκάνη χωρίς μέριμνα και άρα δυνατότητα απορροής των υδάτων. Λίγο νιονιό χρειάζεται. Να γνωρίζουν αυτοί οι«ιθύνοντες» τη μυρωδιά του χώματος;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Koνδύλια για απόκτηση αδόμητων οικοπέδων
Ας ανοίξει τα μάτια της [και τα αυτιά της] η κυβέρνηση και ας αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή, που σπάνια συμβαίνει: να αγοράσει αδόμητα ή και αδέσποτα οικόπεδα και να τα μεταμορφώσει σε πνεύμονες ζωής· με...
Koνδύλια για απόκτηση αδόμητων οικοπέδων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η πόλη-ιδέα του δημάρχου Αθηναίων
Εχουμε τώρα και τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, να διαφημίζει την Αθήνα σαν ιδέα - πώς του ήρθε; Αλλά και τι να πει όταν δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα;
Η πόλη-ιδέα του δημάρχου Αθηναίων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ονειδος τα παρκάκια της Αθήνας
Βλέποντας την ασχήμια και την εγκατάλειψη σε μικρά συνοικιακά πάρκα, αντιλαμβάνεσαι τη σπουδή και τον ζήλο των υπεύθυνων του Δήμου Αθηναίων να ερημώσουν αυτούς τους μικρούς, πραγματικά, πνεύμονες.
Ονειδος τα παρκάκια της Αθήνας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τα παρκάκια [πάλι] της Αθήνας
Ευγενικός ήταν ο ένας εκ των υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων, που κούρευαν το γκαζόν [τη χλόη!] στο παρκάκι απέναντι από το πρακτορείο λεωφορείων στις Τρεις Γέφυρες [Κάτω Πατήσια].
Για τα παρκάκια [πάλι] της Αθήνας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα αίτια των ιών
Εάν οι άνθρωποι δεν σεβαστούν το περιβάλλον, τα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή, οι ασθένειες που προέρχονται από ζώα θα πολλαπλασιαστούν - και άντε να ανακόψει η επιστήμη αυτόν τον πολλαπλασιασμό.
Τα αίτια των ιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας