Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεκέμβρης του ’44, Εμφύλιος, 1981
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεκέμβρης του ’44, Εμφύλιος, 1981

  • A-
  • A+

Ποιες είναι οι λαμπρές παραδόσεις της Αριστεράς από τις οποίες εμπνέεται ο νέος ΣΥΡΙΖΑ; Διαβάζουμε στην Πολιτική Διακήρυξη: «Από τη δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες κατά του μετεμφυλιακού κράτους, τον αγώνα του 114, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μεταπολιτευτικό κύμα του εργατικού και φοιτητικού ριζοσπαστισμού και τη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του ’81».

Δύο απουσίες και μία προσθήκη προκαλούν ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει αναφορά στον Δεκέμβρη του ’44 και στον Εμφύλιο 1946-49. Περίοδοι μεγάλης ιστορικής σημασίας για τη χώρα, τις οποίες το ΚΚΕ έχει τοποθετήσει σε περίοπτη θέση στην πλούσια αγωνιστική διαδρομή του.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ όμως (προφανώς) ήταν δύο λανθασμένες επιλογές της τότε ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος που οδήγησαν σε συντριπτικές ήττες το κίνημα και αποδείχτηκαν μοιραίες για την Αριστερά. Αν στην Πολιτική Διακήρυξη γινόταν θετική αναφορά και στον Δεκέμβρη του ’44 και στον Εμφύλιο, θα μπορούσε κάποιος να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αποκλείει την ένοπλη σύγκρουση ως μέσο για την κατάληψη της εξουσίας.

Κάτι τέτοιο το ΚΚΕ δεν έχει ενδοιασμούς να το δεχτεί, έχει όμως πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπαθεί να αποτινάξει τη ρετσινιά που συστηματικά επιχειρεί η Δεξιά να του κολλήσει, ότι κλείνει φιλικά το μάτι στις οργανώσεις που μετέρχονται τη βία για να πετύχουν τον στόχο τους ή ότι ανέχεται πρακτικές και υποθάλπει συμπεριφορές που κινούνται εκτός των ορίων της αστικής νομιμότητας και του κοινοβουλευτισμού.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι πιο φανατικοί της Νέας Δημοκρατίας (άλλοι βρίσκονται σε υπουργικές θέσεις, άλλοι σε νευραλγικά πόστα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης) σε αρκετές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν αποκαλούσαν τους συριζαίους «κατσαπλιάδες», λέξη που χρησιμοποιούσε κατά κόρον η Δεξιά εναντίον των κομμουνιστών και στον Εμφύλιο και στη συνέχεια, είτε κυβερνούσε η κουστουμαρισμένη εκδοχή της είτε η ένστολη.

Αξιοσημείωτη όμως ήταν η ένταξη στις λαμπρές σελίδες της Αριστεράς της «δημοκρατικής έκρηξης του 1981». Η συγκεκριμένη φράση ενδεχομένως να ξένισε ορισμένους. Πιθανότατα θα αναρωτηθούν «τι δουλειά έχουμε εμείς με το 1981, αυτό ανήκει στο ΠΑΣΟΚ». Λάθος. Η τότε Αριστερά πανηγύρισε για το αποτέλεσμα των εκλογών του 1981. Αρκεί μια ματιά στα πρωτοσέλιδα εκείνων των ημερών του «Ριζοσπάστη» και της «Αυγής». Οι ηγεσίες μάλιστα των κομμάτων της είχαν πιστέψει ότι τα ανοίγματα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στο αριστερό ακροατήριο και ο μονομέτωπος αγώνας που έδινε κατά της Δεξιάς θα μεταφράζονταν σε πρόταση για κυβερνητική συνεργασία μετά τις εκλογές. Αυτό δεν συνέβη, αλλά έπρεπε να περάσουν πέντε χρόνια για να διαλυθούν οι αυταπάτες της ιστορικής Αριστεράς.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αντιστραφεί. Το κόμμα-πυλώνας της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις τάξεις του βρίσκονται πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στην κάλπη του πέφτουν οι ψήφοι των πολιτών που τα προηγούμενα χρόνια επέλεγαν το ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο κόσμος έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση δύο φορές, αυτός ο κόσμος τον κράτησε όρθιο τον Ιούλιο του 2019.

Δεν φτάνει όμως μόνον ο αντιδεξιός προσανατολισμός, χρειάζεται να προβληθούν και κείνα τα στοιχεία που τον είχαν δελεάσει και είχε στρατευθεί. Γι’ αυτό και οι συχνές αναφορές του Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου, γι’ αυτό και η υιοθέτηση αναλύσεων και συνθημάτων που παραπέμπουν στο ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 - τελευταία πράξη εισοδισμού στο φαντασιακό των πασόκων ήταν η δήλωση Τσίπρα ότι ήταν σωστός ο ορισμός «μη προνομιούχοι» που είχε καθιερώσει ο Α. Παπανδρέου.

Οσοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τέτοιου τύπου προσεγγίσεις πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι δεν ήταν όλα όσα έκανε το παλαιό ΠΑΣΟΚ για πέταμα. Προσοχή όμως, γιατί υπάρχουν και οι κακόφημες πλευρές του. Αυτές δεν είναι για αντιγραφή, είναι για απόρριψη μετά βδελυγμίας.

Ανάγωγα

Μιλώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη «Βραδυνή» είπε μεταξύ άλλων: «Ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει προσωπικά την αποστολή να επανασυστήσει την Πατρίδα μας στον κόσμο. Προβάλλει μια χώρα στην οποία αξίζει να ζει και να επενδύει κανείς. Μια χώρα που διεκδικεί ρόλο στην Ευρώπη και στον κόσμο. Που μπορεί να ονειρεύεται ξανά».

Αρα, η Ελλάδα πριν από τις 7 Ιουλίου του 2019, ήταν, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, μια χώρα παρίας, μια χώρα σκάνδαλο, μια χώρα περιθωριοποιημένη, μια χώρα που δεν άξιζε να την επισκέπτεται κανείς, μια χώρα όπου οι κάτοικοί της δεν μπορούσαν να ονειρευτούν. Η σοβαρότης είναι είδος εν ανεπαρκεία στη σημερινή κυβέρνηση.

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
«Δεν δικαιούστε να πανηγυρίζετε, κ. Τσίπρα»
Κανονικά το παράδειγμα της Ισπανίας πρέπει να γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από τις ηγεσίες των σοσιαλδημοκρατικών και των αριστερών ριζοσπαστικών κομμάτων στην Ευρώπη. Εκτός βεβαίως από εκείνες που είναι σταθερά...
«Δεν δικαιούστε να πανηγυρίζετε, κ. Τσίπρα»
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ποιον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει στα χέρια του ο πολίτης;
«Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου» είναι ο τίτλος της καμπάνιας που ξεκίνησε χθες με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα. Αυτό θα είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα, που πρέπει να είναι θετικό ώστε να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να...
Ποιον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει στα χέρια του ο πολίτης;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Προφήτες εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς
Σε δύο και κάτι μήνες θα κλείσουν πέντε χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Γενάρη του 2015 και τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης χωρίς τη συμμετοχή των πυλώνων του...
Προφήτες εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Στο μακρινό χθες δολοφόνοι, σήμερα κολλητοί
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συναγωνίζονται για το ποια από τις δύο έκανε τα περισσότερα προκειμένου να έρθουν πιο κοντά η Ελλάδα με τις ΗΠΑ (πόσο πιο κοντά; σχεδόν αυτοκόλλητες έχουν γίνει οι δύο...
Στο μακρινό χθες δολοφόνοι, σήμερα κολλητοί
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Είναι ο σοσιαλισμός επίκαιρο αίτημα;
Πρέπει να δοθούν απαντήσεις στα μείζονος σημασίας ερωτήματα: Ποιο παραγωγικό μοντέλο έχει ανάγκη η χώρα; Πώς συμφιλιώνονται η ελευθερία με την ασφάλεια, χωρίς εκπτώσεις και για τα δύο αγαθά; Ποια Ευρώπη θέλει...
Είναι ο σοσιαλισμός επίκαιρο αίτημα;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Να πάτε σε ψυχίατρο…
Η νέα κυβέρνηση και από κοντά τα μέσα ενημέρωσης που την υποστηρίζουν… ανιδιοτελώς (βεβαίως, βεβαίως) εφαρμόζουν έναν κλασικό κανόνα της πολιτικής....
Να πάτε σε ψυχίατρο…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας