Οταν ο Μητσοτάκης ήταν στην αντιπολίτευση και η κυβέρνηση Τσίπρα μοίραζε, με τη μορφή επιδομάτων, ένα μέρος του υπέρπλεονάσματος, αναφερότανε σε αυτά σαν «επιδόματα μιζέριας».
Ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι τα επιδόματα δεν μπορούσαν να καλύψουν την έλλειψη ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής και πως αυτά που επέστρεφε η κυβέρνηση στο κοινωνικό σύνολο, ήταν ελάχιστα σε σχέση με αυτά που τους είχε πάρει μέσω των μέτρων λιτότητας, προσαρμογής.
Τα χρόνια πέρασαν, ο Μητσοτάκης είναι στον έβδομο χρόνο της πρωθυπουργίας και κάνει αυτά που συνήθιζε να καταγγέλλει στην αντιπολίτευση, σε πολύ χειρότερες συνθήκες για τους πολλούς.
Επιδείνωση
Τα υπερπλεονάσματα, από τα οποία χρηματοδοτούνται κάθε τόσο τα επιδόματα, στηρίζονται και στη συγκράτηση ή μείωση των δημόσιων δαπανών.
Επί Τσίπρα η υποχρηματοδότηση της παιδείας, της υγείας, των υποδομών,του κράτους πρόνοιας, της αντιμετώπισης του δημογραφικού, ήταν αποτέλεσμα μνημονιακού καταναγκασμού. Ολοι περίμεναν ότι με το τέλος του μνημονίου το 2018,θα επιστρέφαμε σε κάποιου είδους χρηματοδοτική κανονικότητα.
Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη. Η υποχρηματοδότηση συνέχισε να είναι μεταμνημονιακή επιλογή.
Η παιδεία, για παράδειγμα, μπορεί να αντέξει 2-3 χρόνια υποχρηματοδότησης όχι όμως μία δεκαετία. Οι συνέπειες είναι πλέον τραγικές σε αυτόν και σε άλλους τομείς στρατηγικής σημασίας.
Το ίδιο με το δημογραφικό.Πριν τη χρεωκοπία του Δημοσίου είχαμε 104000 γεννήσεις το χρόνο, στο τέλος του μνημονίου 84000 και το 2025 68000.Τα 150 ευρώ για κάθε παιδί που θα δοθούν τέλη Ιουνίου είναι επίδομα οικογενειακής και δημογραφικής μιζέριας, όπως θα έλεγε ο Μητσοτάκης αν ήταν στην αντιπολίτευση.
Με το πέρασμα του χρόνου τα «επιδόματα μιζέριας» δεν μπορούν να κρύψουν, αντίθετα αναδεικνύουν, τη μιζέρια. Σύμφωνα με τη Eurostat το κατά κεφαλή ΑΕΠ της Ελλάδας με βάση την αγοραστική δύναμη, είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ-27 μαζί με της Βουλγαρίας. Το κατά κεφαλή πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι κάτω από το επίπεδο του 2008.
Οι εισοδηματικές και κοινωνικές τρύπες έχουν μεγαλώσει και τα επιδοματικά μπαλώματα δεν τις καλύπτουν.
Λάθος μέτρημα
Η κυβέρνηση έχει αποκτήσει με το πέρασμα του χρόνου την κακή συνήθεια να «φουσκώνει» το οικονομικό κόστος των μέτρων που παίρνει και να καθυστερεί την εφαρμογή τους ώστε το όποιο κόστος να καλύπτεται προκαταβολικά από αυτούς που υποτίθεται ότι στηρίζουν τα μέτρα.
Με το ξέσπασμα της κρίσης τον Μάρτιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα 300 εκατ ευρώ. Τα 50 εκατ ήταν επιδότηση στο καρτέλ της ακτοπλοίας. Τα υπόλοιπα 250 εκατ που αφορούσαν τους πολλούς, προγραμματίστηκαν για τον Απρίλιο και το Μάιο. Αυτο σημαίνει ότι ο κόσμος έμεινε εντελώς ακάλυπτος τον Μάρτιο και πως χρηματοδότησε με την πληθωριστική αύξηση των καταναλωτικών φόρων το Μάρτιο, ένα μεγάλο μέρος των «παροχών» του Απριλίου και του Μαίου.
Το νέο «πακέτο» των 500 εκατ που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, είναι ακόμη πιο «φουσκωμένο»και ετεροχρονισμένο από το προηγούμενο.
Από τα 500 εκατ που ανακοινώθηκαν τα 200 εκατ αφορούν επίδομα που δίνεται στους συνταξιούχους κάθε χρόνο τον Νοέμβριο και θα αυξηθεί από 250 σε 300 ευρώ. Επομένως δεν έχει σχέση με την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οσο για το επίδομα των 150 ευρώ για κάθε παιδί-κόστους 240 εκατ ευρώ-που ανακοινώθηκε για τα τέλη Ιουνίου, θα έχει προπληρωθεί μέχρι τότε από τους δικαιούχους μέσω των πρόσθετων πληθωριστικών καταναλωτικών φόρων του Μαρτίου,του Απριλίου,του Μαίου και του Ιουνίου.
Επομένως τα «πακέτα» 300 εκατ και 500 εκατ ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι στην πραγματικότητα 250+300 εκατ ευρώ-σύνολο 550 εκατ-προπληρωμένα σχεδόν στο σύνολό τους από τους δικαιούχους.
Αμείλικτοι αριθμοί
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για την κυβέρνηση.
Το 2025 το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 12,1 δισεκ ευρώ ενώ ο στόχος ήταν 9,2 δισεκ.
Η υπέρβαση των 2,9 δισεκ οφείλεται κατά 1,2 δισεκ σε επιπλέον έσοδα κυρίως μέσω της πληθωριστικής αύξησης των φόρων και σε υποεκτέλεση των ήδη συμπιεσμένων δαπανών σε τομείς στρατηγικής σημασίας.
Το Δημόσιο διευκολύνεται δημοσιονομικά σε βάρος των πολλών. Παρεμβάσεις συνολικά 550 εκατ για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη στήριξη συνολικά 8 εκατ πολιτών που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι τράπεζες μοιράζουν στους μετόχους τους για τη χρήση του 2025,μέρισμα 2,8 δισεκ ευρώ, με φορολογία μόλις 5%.
Η κυβέρνηση έχει χάσει το οικονομικό και πολιτικό μέτρο. Τα επιδόματα που μοιράζει είναι πράγματι «επιδόματα μιζέριας», όπως τα χαρακτήριζε ο Μητσοτάκης στην αντιπολίτευση!
