• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 8.7°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.9°C / 6.9°C
  6 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.4°C / 9.0°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 4.4°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -1.6°C / 0.1°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.8°C
  6 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  6 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  7 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  37%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 2.9°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.5°C / 5.6°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.1°C
  5 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 8.8°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 5.7°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.5°C / -2.5°C
  2 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν έχω τίτλο (ούτε αντοχές)

 • A-
 • A+

Το παράπλευρον γραφείον βλέπει προς νεκροταφείον. Και εγώ περνώ τας ώρας, βλέποντας τας νεκροφόρας. Η κατάστασις εν γένει είναι λείαν τεταμένη. Βγαίνουν κι έκτακται ειδήσεις και ανησυχεί η Δύσις...

Το παράπλευρον γραφείον used to be κρεοπωλείον. Κατσικάκια, μοσχαράκια, ροζ ωραία γουρουνάκια, κρέμονταν ορθά ή πλάι, αναλόγως ποιος κοιτάει. Η κατάστασις εν γένει ήτο τίγκα λιπωμένη. Κι έλεγαν οι δεσποινίδες, πώς θα κάψουν τις θερμίδες!

Τώρα, μόνο καφεδάκι, της παρηγοριάς φαρμάκι. Μα παράπονο δεν έχω, φέρνουνε και κονιακάκι. Είναι, βλέπεις, το γραφείον, φάτσα στο νεκροταφείον. Οταν ήταν μαγαζάκι, μόνο λίπια για σουβλάκι. Τώρα; Γίναμε αρχόντοι! Τι κι αν το τσούζουμε λιγάκι;

Στο παράπλευρο γραφείο, κάθομαι εις θρόνους δύο: εν θρονί για κάθε πόδι. Το ζερβό είναι κανόνι, τ’ άλλο, κάπως μαλακώνει. Φταίνε, μάλλον, αι συνθήκαι: από τον ραγιά στον Κούλη, κουνάμε μόνο το ζερβούλι. Τ’ άλλο είναι αφημένο, μπας κι αλλάξουμε το χούι.

Είπα «χούι» κι εθυμήθην: όπου βλέπω συγκεντρώσεις, θα κρατάω σημειώσεις! Είναι πού ’ναι και εν γένει η κατάστασις χαμένη, έγκωσα και στο γραφείον, θα υπάγω εις Σταδίον.

Οπως το ξέρουμε καλά από την Ιστορίαν, η Φύσις έκαμε παιδιά γεμάτα αμαρτίαν. Κάτι να μάθουν ήθελαν, κάτι και ν’ αποσώσουν, όλο ερωτήσεις έκαμαν, δε λέγαν να το βουλώσουν.

Και ψάχνουμε, πλέον, εμείς, χρόνια τώρα, τη λύση. Αφού το ξέρουμε καλά, τα ’χουν όλα διαλύσει. Από την Εύα στον Αδάμ και τώρα στον Κυριάκο, δεν έχει μείνει ψίχουλο, μήτε για τον Ντογιάκο (λέμε τώρα...).

Ποια λύσις μένει να βρεθεί, εκτός απ’ το «αμόλα»; Αμόλα, τρέχα, πάγαινε! Ο Μητσοτάρχας έρχεται με νύφες και μ’ αγγόνια...

Αν φύγει, έχει να βρεθεί ο αντικαταστάτης (μη νοιάζεσαι, είναι πολλοί). Σαν μείνει, όμως, θα φανεί αντιεπαναστάτης.

Ο ίδιος θέλει το λαό να είναι εν υπνώσει. Να μην πολυξαφνιάζεται, να ψάχνει παραδάκι, κάτι λιγάκι για να ζει, μα δίχως μυαλουδάκι.

Μα κι ο λαός, στην όπισθεν την έχει όλο την χείραν. Μην κάνει βήματα μπροστά - τρομάζει, αλαλιάζει! Ψάχνει τη σταθερότητα και κάπου να κουρνιάζει.

Πάντα σωτήρα ψάχναμε, σ’ Ανατολή και Δύση. Μόνοι δεν το αντέχαμε, να εύρουμε τη λύση. Γι’ αυτό και επιλέξαμε τον άνθρωπο-αισχύνη.

Δεν ξέρει, λέει, τίποτα. Και δεν ενημερώθη. Μήτε για τις υποκλοπές, μήτε για τη Μενδώνη. Ούτε για κάτι εκεί συρμούς, που κάτι μάλλον δεν είχαν. Ούτε και για τους Πάτσηδες, μήτε για τον Κωστάκη, ούτε για τρένα και ΟΣΕ, μήτε για το νεράκι, ούτε για τα μικρά παιδιά που ψάχνουν κάπου γιατρειά... Ιδιωτικά θέ’ να γενούν νερό, νοσοκομεία, σχολεία, Πανεπιστήμια - λες και νεκροταφεία;

Οχι, αυτά πληρώνονται, ήδη, σωρός τα μάτσα! Δεν είν’ σού λέει αυτή ζωή, μα σαν είναι να πεθάνεις, και θες στο χώμα να θαφτείς, καλό είναι να προκάνεις: χώρο θέ’ να βρεις αρκετό, να σε γλυκοχωρέσει και ένα πάκο χρήματα να σε καλοβολέψει.

Δεν είναι τόσο εύκολα - μήτε ζωή, μήτε φτυάρι. Γι’ αυτό κι εγώ αυτό θα πω: σαν ο λαός πολλά πονεί, δίχως σωτήρα να κινεί το πόδι όξω απ’ το θρονί, τότε οι λίγοι (ας είν’ πολλοί!) ας δώσουν μία στο θρονί, κανένας να μην ξεχαστεί, γιατί άλλη λύσις δεν θα ’ρθει.

Ο Μητσοτάρχας δεν μπορεί. Χειρότερα θα κάμει. Σαπέρα εις στας εξοχάς, στον καθαρό αέρα, ποδηλατάδα προσδοκά να κάμει όλας τας μέρας. Δεν του αρέσουν αυτουνού ευθύνες κι εξηγήσεις. Θέλει να μείνει αρχηγός, δίχως άλλες προσμίξεις. Χωρίς να λέει «τι» και «πώς», δίχως λόγο να δίνει. Χωρίς να φταίει αυτός ποτέ, αρκεί να παραμείνει.

... Τα πάντα θα κάνει για να παραμείνει. Εδώ είμαι κι εδώ είσαι (κάπου, στην πολύ πολύ αρχή, ήταν και ο μέγας Μποστ!) και να μού το θυμηθείς: το θέμα δεν είναι να μην ξαναπάρουν την εξουσία. Το θέμα είναι να τη χάσουν για πάντα. Αλλιώς... ξέχνα μανούλα το παιδί, ξέχνα και το εγγόνι, θα πάρουν σβάρνα τον ντουνιά και ποιος θυμάται τον φονιά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Δεν πά’ να ονειρεύονται...
Ο κατά Μητσοτάρχα όχλος αν είναι ζωντανός πρέπει να βάλει πλάτες και αν είναι πεθαμένος, έχει γίνει θυσία. Ο ίδιος διατάζει και τις πλάτες και τις θυσίες. Εκεί, στη γη που ονειρεύονται οι γαλάζιες ακρίδες.
Δεν πά’ να ονειρεύονται...
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Είναι ο εποστρακισμός, ηλίθιε
Πώς αλλιώς να εξηγήσω, ας πούμε, τα λόγια του πρωθυπουργού προχθές στη Βουλή; Που μία, μία μωρέ, κουβέντα για τον 16χρονο Κώστα δεν βγήκε από το στόμα του.
Είναι ο εποστρακισμός, ηλίθιε
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Είναι έτσι γιατί έτσι είναι
Ο Γιάκομπ πάλι, κάτι τέτοιους «μητσοτάρχες» τούς είχε για συνοδευτικό στο brunch του. Ο πλουσιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ ήταν.
Είναι έτσι γιατί έτσι είναι
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Συγχώρησον;
...Το γαϊδούρι απέθανε, ακούς; Στην άσφαλτο το έσερνε ο νεοδημοκράτης αντιδημαρχέσος σου. Ως να του βγει η ψυχή, μετά από τα σπλάχνα. Κάτι πολύ δικούς του στην αστυνομία πως έχει λένε, πως όλοι ξέραν λένε... Η...
Συγχώρησον;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ηταν να μην τ' ανοίξει!
Ολα τα ’χε η Μαριωρή, ο κατιφές της έλειπε. Και ναι, ένας κατιφές μού έλειπε της Μαριωρής. Ανοιξη είναι, βζουν βζουν οι μελισσούλες, τσίου τσίου τα πουλάκια, αναθάρρεψε η δικιά σου και σωρός οι κατιφέδες!
Ηταν να μην τ' ανοίξει!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κι όμως, μετακινείται!
Υπάρχουν αυτοί, εκείνοι και οι άλλοι. Υπάρχουν και οι κάποιοι. Αρκετοί απ’ όλους αυτούς τους δαύτους έχουν πει. Διάφορα. Κάνανε κιόλας, αλλά λέγανε κιόλας. Πολλά. Μερικά, αρκετούτσικα θα έλεγα, μείνανε στην...
Κι όμως, μετακινείται!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας