• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 20.1°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.8°C / 18.5°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.7°C / 21.0°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 9.9°C / 15.5°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 15.7°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.9°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.7°C / 20.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 18.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  40%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 14.5°C / 18.9°C
  3 BF
  42%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 19.4°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 19.0°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 16.7°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  61%
Φωτογραφία © Dreamstime.com | Luchschen
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

 • A-
 • A+

Από τότε που το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ έλαβε μεγάλες διαστάσεις, το Twitter μάς «προφυλάσσει» συνεχώς από το «ευαίσθητο περιεχόμενο» των μηνυμάτων του Θανάση Κουκάκη με σχετική σήμανση στις αναρτήσεις του, παρότι ο δημοσιογράφος απλά ενημερώνει για τις αλλεπάλληλες εξελίξεις. Δεν εκπλήσσεται φυσικά κανείς από τη συνέπεια των τεχνολογικών κολοσσών να συνδράμουν στην καταπολέμηση της διάδοσης «ανεπιθύμητων» πληροφοριών, στο όνομα των «όρων» της κοινότητας μέσω των περίφημων αλγόριθμων. Δεν είναι άλλωστε μακριά τα μαζικά λογοκριτικά περιστατικά σε βάρος Ελλήνων πολιτών, μεταξύ των οποίων πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι, μέσω «κοψίματος» ή περιορισμού ορατότητας αντικυβερνητικών μηνυμάτων και σελίδων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ).

Πρόσφατη μεταπτυχιακή έρευνα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο έδειξε πως σχεδόν 7 στους 10 χρήστες σόσιαλ μίντια στη χώρα μας θεωρούν πως υπάρχει πολιτικός παράγοντας πίσω από την προειδοποίηση, αναστολή λειτουργίας ή διαγραφή ενός λογαριασμού, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων συμφωνεί με την άποψη ότι τα ΜΚΔ επηρεάζουν την πολιτική ατζέντα και διαδραματίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στις συλλογικές δράσεις, με τους περισσότερους από όσους απαντούν θετικά να ενημερώνονται καθημερινά από Facebook, Instagram ή Twitter.

Η εύκολη μεν -χάρη στην τεχνολογία της- λογοκρισία αλλά ανήθικη απέναντι στα θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ιδιωτικότητας αντανακλά τους φόβους των πολιτικών ελίτ κι επιστρατεύεται μαζί με άλλες μεθόδους αποκλεισμού εναλλακτικών φωνών ή με διασπορά φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας. Εδώ και χρόνια δυτικά δημοκρατικά κράτη έχουν εντάξει στις κατασταλτικές τακτικές τους τη μέθοδο φίμωσης διαύλων δικτύωσης και ενημέρωσης σε ένα παγκόσμιο διαδικτυακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από την επιτήρηση, τη διαμόρφωση ισχυρών και πλούσιων μονοπωλίων στο διαδίκτυο, την έλλειψη διαφάνειας στις εσωτερικές διαδικασίες των μεγάλων εταιρειών και την περισσότερο ή λιγότερο ακούσια συναίνεση των πολιτών στη χρήση προσωπικών τους δεδομένων.

Μέσα στην πανδημία η κατάσταση της κριτικής δημοσιογραφίας διεθνώς επιδεινώθηκε, γιατί πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο χρησιμοποίησαν την υγειονομική κρίση ως πρόσχημα προκειμένου να αυξήσουν τις πιέσεις. Επικριτικοί ιστότοποι μπλοκάρονται, αναρτήσεις δημοσιογράφων «κατεβαίνουν» και η ψηφιακή παρακολούθηση για ορισμένους επαγγελματίες των ΜΜΕ γίνεται καθημερινότητα. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει μάλλον και στην Ελλάδα, όπου παράλληλα μερίδα χρηστών των σόσιαλ μίντια επιμένει να αναδεικνύει σημαντικά θέματα, τα οποία διαστρεβλώνονται, υποβαθμίζονται ή αποσιωπώνται από τα κυρίαρχα μέσα.

Μπορεί, λοιπόν, οι κρατικές αρχές να χρησιμοποιούν τα ΜΚΔ για να καταπνίξουν τη διαφωνία και ειδικά όσων αποκλείονται από το παραδοσιακό μοντέλο ενημέρωσης, ωστόσο τα ΜΚΔ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και ως ένα εργαλείο αντίστασης στην εξουσία και εκδημοκρατισμού της πρόσβασης στην πληροφορία, με τους χρήστες να αψηφούν συνειδητά τον «Μεγάλο Αδελφό» είτε καταφέρνουν να ξεπεράσουν τον σκόπελο των συστημικών μίντια είτε όχι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Οι κόκκινες, οι κίτρινες, οι θαλασσιές οι χάντρες...
Γαλαντόμοι, όπως είναι οι εθνικοί μας δημοσκόποι, κατέγραψαν λίγη αύξηση στα ποσοστά της αντιπολίτευσης, κατέβασαν λίγο την υπεροχή Ν.Δ. Κοτζάμ σκάνδαλο υποκλοπών αποκαλύφθηκε στο επιτελικό κράτος-τσιφλίκι, να...
Οι κόκκινες, οι κίτρινες, οι θαλασσιές οι χάντρες...
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ωκεανία, όπως λέμε Ουκρανία
Αυτές τις μέρες, με την πλήρη απόκρυψη από την ουκρανική αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη των πραγματικών γεγονότων και της κατάρρευσης του ουκρανικού στρατού με χιλιάδες νεκρούς στο Ντονμπάς, νιώθω ότι ο...
Ωκεανία, όπως λέμε Ουκρανία
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Οι αθεόφοβοι που επιμένουν να σε ενοχλούν
Οταν είσαι πολιτικός πρώτης γραμμής (επικεφαλής κυβέρνησης, αρχηγός κόμματος εξουσίας) και ορισμένες αποφάσεις σου συναντούν την αντίδραση της κοινωνίας τι κάνεις;
Οι αθεόφοβοι που επιμένουν να σε ενοχλούν
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πότε είναι είδηση ο γιος του Μητσοτάκη;
Θύμωσαν κάποιοι δημοσιογράφοι και κάποια ΜΜΕ με την αποκάλυψη που έκανε το Documento για τον υιό Μητσοτάκη και τη θέση του μετακλητού που διορίστηκε δίπλα στον Ισπανό ευρωβουλευτή.
Πότε είναι είδηση ο γιος του Μητσοτάκη;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας