Ολοι οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα αναχωρήσουν από τη Μαδρίτη δηλώνοντας ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνόδου και ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν δικαιολογείται να κάνει το ίδιο, ιδίως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Η συνάντηση ήταν εφ’ όλης της ύλης και συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών, οι σύμβουλοι Ασφαλείας και Επικοινωνίας, ενώ από την τουρκική πλευρά συμμετείχε και ο αρχηγός της ΜΙΤ Χ. Φιντάν, ο οποίος πήρε μέρος και σε άλλες συναντήσεις.
Προηγουμένως τα επιτελεία και των δύο προέδρων τόνιζαν ότι δεν είχε προηγηθεί καμία παρασκηνιακή διαπραγμάτευση για την απόσυρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. «Η Τουρκία δεν ζήτησε τίποτε ως αντάλλαγμα και οι ΗΠΑ δεν προσέφεραν τίποτε», σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης. Το ίδιο ακριβώς έλεγαν και οι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης.
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, πάντως, πέραν των πυκνών τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον Ι. Καλίν χρειάστηκε να πάει στο Βερολίνο στα μέσα Ιουνίου για να συναντηθεί μαζί με άλλους τρεις ομολόγους του (Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας) με τον σύμβουλο του Τ. Ερντογάν. Και την παραμονή της συνόδου ήταν στη Μαδρίτη για να παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες του Ερντογάν με τις ηγεσίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Αλλωστε, η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ ήταν μια επιλογή της Ουάσινγκτον που ανέλαβε εξ αρχής να προωθήσει ο ίδιος ο Μπάιντεν, στα μέσα Δεκεμβρίου του 2021, με την πρώτη κρούση προς τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σ. Νιινίστο. Και πριν επικοινωνήσει προχθές με τον Ερντογάν, είχε συνομιλήσει με τον Νιινίστο και την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μ. Αντερσον. Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας οριστικοποιήθηκε μετά την άρση του τουρκικού βέτο.
Η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν και οι δηλώσεις του Πενταγώνου υπέρ της αναβάθμισης των 80 τουρκικών F-16 είναι οι χειρονομίες… καλής θέλησης που χρειαζόταν πολύ ο πρόεδρος της Τουρκίας (δεδομένου ότι δεν υπήρξε εκβιασμός και δεν δόθηκαν ανταλλάγματα). Η πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο πάει σε ευθετότερο χρόνο, εφόσον η τουρκική ηγεσία κρατήσει τον χαρακτήρα που είχε στη Μαδρίτη, αφήσει τις απειλές και ακολουθήσει τη γραμμή των ΗΠΑ. Δεν χρειάζεται να ζητήσει κάτι τέτοιο η Ουάσινγκτον. Είναι σαφές ότι μπορεί να το επιβάλει με τρόπο και μετά να ευχαριστήσει την Αγκυρα για την εποικοδομητική στάση της, όπως χθες. Η αμερικανική διπλωματία όταν θέλει κάτι μπορεί να το πετύχει χωρίς να δημιουργεί δυσαρέσκειες. Το ζήτημα είναι τι θέλει με τον Ερντογάν.
