• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.4°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.9°C
  5 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 23.3°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.7°C
  2 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.5°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 28.6°C
  3 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  4 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.9°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ή Βόρεια Κορέα ή ανεξέλεγκτη κατάσταση;

 • A-
 • A+

«Η χαμένη τιμή των δημοσκοπήσεων» ήταν ο κεντρικός τίτλος της «Εφημερίδας των Συντακτών» στις 12 Φεβρουαρίου 2022. Προσπαθούσαμε με τη βοήθεια ειδικών να απαντήσουμε σε ορισμένα ερωτήματα, όπως «γιατί αποτυγχάνουν οι δημοσκοπικές εταιρείες;», «είναι επαρκή τα επιστημονικά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι δημοσκόποι;», «γιατί δεν γίνονται ακριβές έρευνες;», «υπάρχει καρτελοποίηση;». Το δημοσίευμα ήταν η αφορμή για τον δικηγόρο Κώστα Παπαδάκη να γράψει ένα άρθρο (δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα της «Εφ.Συν.») όπου σημειώνει ανάμεσα στ’ άλλα ότι «οι δημοσκοπήσεις είναι μια επιβλαβής για την κοινωνία και το εκλογικό σώμα συστηματική και μεθοδευμένη επιστημονική επικοινωνιακή τακτική χειραγώγησης της εκλογικής συμπεριφοράς σήμερα και της γενικότερης εκλογικής και κοινωνικής συμπεριφοράς αύριο».

Καταλήγει ως εξής: «Η ανάγκη για να απαιτηθεί η απαγόρευση των εκλογικών δημοσκοπήσεων έχει προ πολλού πια ωριμάσει. Η κοινωνία οφείλει να τη διεκδικήσει. Και η Αριστερά, αντί να στέκεται αμήχανη απέναντι σε αυτό ή να ονειρεύεται άτοπα ενύπνια, όπως κάποιες ανεξάρτητες και αμερόληπτες εταιρείες δημοσκοπήσεων (όπως ίσως εκείνες που την περίοδο 2012-2015 πήγαιναν καροτσάκι τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση), θα έκανε καλά να αξιώσει ένα και μόνο: Την κατάργηση και απαγόρευση κάθε είδους εκλογικής δημοσκόπησης, εδώ και τώρα».

Το άρθρο προκάλεσε αντιδράσεις. Αναμενόμενο. Η ιστοσελίδα iefimerida κάνει λόγο για «απίστευτη πρόταση» και σημειώνει ότι ο Κώστας Παπαδάκης είναι δικηγόρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (σ.σ. ε, και;) και ήταν συνήγορος υπεράσπισης του καταδικασμένου μέλους της «17 Νοέμβρη» Βασίλη Τζωρτζάτου (σ.σ. άρα τι;). Το κείμενο της ιστοσελίδας αναδημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Αδ. Γεωργιάδης. Και ο Γ. Πρετεντέρης ασχολήθηκε με το θέμα στο «Βήμα» (20-2-2022) όπου αναφέρει ότι οι εκλογές και οι δημοσκοπήσεις απαγορεύονται μόνο στη Βόρεια Κορέα. Οπότε δεν μας αφορά, αφού ούτε είμαστε ούτε θέλουμε να γίνουμε Βόρεια Κορέα;

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλές φορές οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν ρεύματα και δεν καταγράφουν τάσεις, αλλά δημιουργούν γεγονότα και επιβάλλουν τάσεις που αξιοποιούν οι μηχανισμοί ισχύος για να ελέγξουν την κοινή γνώμη. Οπως λέει ο Νόαμ Τσόμσκι, «η βιομηχανία των δημοσίων σχέσεων είναι μια αμερικανική εφεύρεση και χρησιμοποιείται από τις εταιρείες για να ελέγχουν ό,τι σκέφτεται ο μέσος πολίτης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο γίνονται οι συνεχείς δημοσκοπήσεις. Για να ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι σκεφτόμαστε» («Τα Νέα» 9-11-1993).

Ο Γάλλος κοινωνιολόγος Πατρίκ Σαμπάν στο βιβλίο του «Η κατασκευή της κοινής γνώμης» (εκδόσεις Πατάκης, 2004) αναφέρει ότι «πρέπει να εγκρίνουμε τη δημοσίευση των προεκλογικών δημοσκοπήσεων υπό δύο όρους. Ο πρώτος όρος είναι ότι τα ευρήματα θα δίνονται κατά τρόπο επιστημονικά άψογο, δηλαδή χωρίς να αποκλείονται οι αναποφάσιστοι και τα «δεν απαντώ» και με τη ρητή δήλωση του περιθωρίου σφάλματος. Ο δεύτερος όρος είναι η δημοσίευση αυτή να μην επιτρέπεται παρά μόνο κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας προ των εκλογών. Τότε διαθέτουν μεγαλύτερη αξιοπιστία». Εξω απ’ αυτήν την περίοδο ο συγγραφέας προτείνει την απαγόρευση δημοσίευσης εκλογικών δημοσκοπήσεων και γιατί οδηγούν σε πλάνες και γιατί «ενθαρρύνουν υπερβολικά στα μέσα ενημέρωσης μια ιπποδρομιακή θεώρηση του πολιτικού αγώνα».

Να απαγορεύσεις με νόμο τις εκλογικές δημοσκοπήσεις δεν γίνεται. Να απαγορεύσεις τη δημοσίευσή τους, εκτός από την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών, μπορεί να γίνεται, ωστόσο τότε θα προκύψει άλλο πρόβλημα. Η συνέπεια θα είναι η διασπορά πληροφοριών, φημών και ψιθύρων από εκείνους τους μηχανισμούς που θα έχουν πρόσβαση στα ευρήματα των εκλογικών δημοσκοπήσεων, οι οποίες θα γίνονται αλλά δεν θα δημοσιοποιούνται. Η χειραγώγηση της κοινής γνώμης από την «ενημερωμένη» ελίτ θα είναι ευκολότερη υπόθεση. Πρέπει όμως να γίνονται έλεγχοι από τις ανεξάρτητες αρχές, να αποκαλύπτεται (αν υπάρχει) η αιμομικτική σχέση εταιρειών με το κράτος και να απομυθοποιηθεί ο ρόλος τους.

Ανάγωγα

Τα συντροφικά μαχαιρώματα- τον όρο καθιέρωσε η Βάσω Παπανδρέου- πονάνε περισσότερο από τα μαχαιρώματα του πολιτικού αντιπάλου. Οι εσωκομματικοί εμφύλιοι είναι πιο αιματηροί από τους κλασικούς πολέμους και δεν τελειώνουν με Βάρκιζες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η καμαρωτή άγνοια των σεναριογράφων
Ως γνωστόν, οι πρόωρες εκλογές και οι ανασχηματισμοί είναι πολύ δημοφιλή θέματα. Απασχολούν τα κόμματα, τους βουλευτές, τους πολιτευτές, τα μέσα ενημέρωσης και φυσικά το διαδίκτυο που παίζει τον ρόλο που στο...
Η καμαρωτή άγνοια των σεναριογράφων
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ποιος ρωτάει, πώς ρωτάει, πόσοι απαντούν, ποιος πληρώνει;
Να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να εξεταστεί η πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας OpinionPoll ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή των βουλευτών-μελών της επιτροπής.
Ποιος ρωτάει, πώς ρωτάει, πόσοι απαντούν, ποιος πληρώνει;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο Τσίπρας, η Γεννηματά και ένα δύσκολο κουίζ
Με μισές αλήθειες, βαρύγδουπα λεκτικά σχήματα και πιασάρικα συνθήματα επιχειρούν να μασκαρέψουν τις επιλογές τους, με δάνεια από ξένες τράπεζες σκέψης, προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα, βάζοντας θέματα που...
Ο Τσίπρας, η Γεννηματά και ένα δύσκολο κουίζ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Απάτη; Ρεαλισμός; Οπορτουνισμός;
Από τις 8 Ιουλίου -ημέρα χαράς για τους Ελληνες, όπως μας είπαν οι παράγοντες της Δεξιάς και τα... ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης- έχουν γίνει (;) καμιά δεκαπενταριά δημοσκοπήσεις. Ολες με ανατριχιαστική ακρίβεια...
Απάτη; Ρεαλισμός; Οπορτουνισμός;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Λερωμένες φωλιές
Η στράτευση και η αμεροληψία είναι έννοιες ασύμβατες. Η στράτευση δεν συνιστά πολιτικό «αδίκημα» αρκεί να δηλώνεται. Οταν όμως επιχειρείς να τη φτιασιδώσεις με άγαρμπους ευφημισμούς, είναι συνειδητή εξαπάτηση.
Λερωμένες φωλιές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας