• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 9.6°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 6.7°C
  4 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.4°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 3.3°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.2°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.3°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.8°C
  2 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 6.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 6.9°C
  3 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.2°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 6.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.3°C / -0.3°C
  2 BF
  74%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Γιαννιό

 • A-
 • A+

Ο πατέρας του καθηγητής Νομικής ήταν, παππούς και προπάππος καθηγητές Θεολογίας. Ο δε θείος του ήταν δικαστής και μάλιστα το έργο του ακόμα και σήμερα ρυθμίζει όλη την ιδιωτική ζωή των Γερμανών. Ο ίδιος, όπως και ο Χάιζενμπεργκ (άλλη μορφάρα και δαύτος), ήταν εξαιρετικός μουσικός. Αν δεν έμπλεκε με τις επιστήμες, τώρα θα τον «έπαιζαν» στα Μέγαρα. Επέλεξε ωστόσο να «παίξει» αυτός μαζί μας, ανατρέποντας όλα όσα τόσο βαθιά θεμελιωμένα ήταν τότε, που ο ίδιος ο καθηγητής του προσπάθησε να τον αποτρέψει ν' ασχοληθεί με τη Φυσική, λέγοντάς του πως «τίποτε ενδιαφέρον δεν έμελλε πλέον ν' ανακαλυφθεί». Πριτς, που δεν έμελλε!

Η μητέρα του εξαιρετική μαγείρισσα είναι και εξαιρετικά ευγενής προσωπικότητα. Ο πατέρας του, πάλι, λιγόλογος. Λιγόλογος, μα παρών. Οσο για τον ίδιο, αεικίνητος και ξουράφα σκέτη. Το μυαλό να δουλεύει με χίλια και τα λόγια να γίνονται στίχοι στην τοπική διάλεκτο. Στα ίδια βουνά μεγάλωσε με τους παππούδες και προπαππούδες του και για να φύγει ούτε λόγος.

Και μιλάμε για βουνά βουνά. Να τρυπάει η πέτρα το πέλμα και να γεμίζει το μάτι σου κινούμενη αγριάδα. Αρχαία δάση είναι τριγύρω. Υπεραιωνόβια. Με ένα μοναδικό είδος βελανιδιάς, τον πρίνο ή αζίλακα ή αριά, που κάμει τόσο γερό κορμό και τέτοιο πυκνό φύλλωμα, που ίσως μόνο οι δρυΐδες να μπορούσαν να διαβούν τις συστάδες του. Εκεί στην Κρήτη τούς λένε και βοσκούς. Ή και κουζουλεμένους - κάποιους που ακόμη προχωράν αυτά τα μέρη, έτσι μόνο για «ξανοίγουν» εμορφάδα. Το Γιαννιό μια χαρά τα ξέρει τα μέρη αυτά και τα τραγουδάει κιόλας άμα του 'ρθει η όρεξη, το φέρει η παρέα και κάπως καλά αισθάνεται. Δεν είν' κι εύκολο βλέπεις. Είπαμε, δύσκολα διαβαίνεις το αζιλακόδασος.

Εκατό χρόνια πριν, ακριβώς στο γύρισμα του αιώνα, Οκτώβρη του 1900, ο Μαξ (Μαξιμιλιανός) Πλανκ, αυτός που για μουσικό προόριζαν, μα τη Φυσική επέλεξε, «γέννησε» την Κβαντική Θεωρία με την ανακοίνωση του φωτεινού κβάντου. Τι είπε δηλαδή; Πως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, άρα και το φως, δεν έχει συνεχή χαρακτήρα. Αυτό ήξεραν έως τότε, καθώς η κλασική Φυσική εξουσίαζε τον χώρο και δεν άφηνε (για τους περισσότερους) κανένα κενό για περαιτέρω ανακαλύψεις - τουτέστιν, αμφισβητήσεις. Το είχε ήδη κάνει ο Γαλιλαίος με τον Αριστοτέλη, είχε έρθει κι ο Νεύτωνας και ενώ για δύο αιώνες περίπου ο καθένας κούρδιζε το δικό του βιολί, εκείνος με τρεις μαεστρικές κινήσεις (νόμους) τούς έκανε να παίζουν όλοι μαζί ως ορχήστρα και πάπαλα. Αρκετά με τις επαναστάσεις - έτσι νόμιζαν. Αρκετά με τις αμφισβητήσεις - έτσι ίσως ήθελαν. Αλλους αζίλακες να διαβείς δεν - έτσι πίστευαν.

Ο Πλανκ χαρακτήρισε την ανακάλυψή του ως «πράξη απελπισίας». Ακριβώς γιατί αυτό που βρήκε αντέκειτο σε όλες τις κατασταλαγμένες έως τότε απόψεις για τη Φυσική. Πως το φως δεν είναι συνεχές - αυτό βρήκε. Μα πως αποτελείται από μικροσκοπικά «πακέτα» ενέργειας, ξεχωριστά το 'να απ' τ' άλλο, που λέγονται κβάντα - τα γνωστά μας φωτόνια. Κβαντικό το φως το λοιπόν, και όχι κάτι το συνεχές και αδιαίρετο. Μα στο μάτι ως τέτοιο φαίνεται. Είναι να μην μπερδευτείς;

«Μπέρδε και μπέρδε και μπερδέ και μπερδεμένος είμαι, σαν τον αζίλακα κι εγώ, περιπλεγμένος είμαι» (Γιαννιό).

Είναι ένα ζήτημα αυτό της συλλογικότητας. Πώς διασφαλίζεις τις προσωπικές του αμφισβητήσεις, σαν η πλειοψηφία αμφισβητεί εσένα; Και πώς λειτουργείς στο συνεχές, σαν είσαι κβάντο; Ο Πλανκ, το Γιαννιό, η κυρία Σοφία, ο Μανώλης (που στα όρη επέλεξε να μένει, παρέα με τις μουστάκες και τη μάνα του), ο Μίκης, όλοι δαύτοι δεν είναι τα μόνα παραδείγματα. Οχι ότι υπάρχουν πολλά. Μετρήσιμα είναι, αν και όχι όλα μετρημένα.

Την αλήθεια την είπε το Ανίψι (το τι είπε ο στόμας του αυτές τις μέρες Παναζία μου!): «Στιγμάτισε» λέει «ο Μίκης την ελληνική Ιστορία».

Ναι ρε, μισκίνη κακορίζικε! Τη στιγμάτισε. Οχι την Ιστορία. Μα την Ιστορία την εδική σας. Και δεν είν' ο μόνος. Αζίλακες ακόμα υπάρχουν.

Πάνε διάβα τους αν σου βαστάει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κι όμως, μετακινείται!
Υπάρχουν αυτοί, εκείνοι και οι άλλοι. Υπάρχουν και οι κάποιοι. Αρκετοί απ’ όλους αυτούς τους δαύτους έχουν πει. Διάφορα. Κάνανε κιόλας, αλλά λέγανε κιόλας. Πολλά. Μερικά, αρκετούτσικα θα έλεγα, μείνανε στην...
Κι όμως, μετακινείται!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Θύμωσα
Είμαστε ανώμαλοι. Ξεκάθαρα. Τελεία και παύλα. Οχι διαφορετικοί. Οχι το κάτι άλλο - ούτε καν κάτι άλλο. Οχι αφύσικοι, ιδιαίτεροι, μοναδικοί. Ανώμαλοι. Αυτό είμαστε.
Θύμωσα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Νάνι νάνι
Τα μεσημέρια του καλοκαιριού, πέραν της εθιμοτυπικής μα και επιβεβλημένης λόγω εποχής ραστώνης, δεν υπάρχει περίπτωση, όλο και κάποιο αυτοκίνητο θα περάσει, με τη μουσική στη διαπασών. Ποια μεσημέρια δηλαδή;...
Νάνι νάνι
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Είναι ο εποστρακισμός, ηλίθιε
Πώς αλλιώς να εξηγήσω, ας πούμε, τα λόγια του πρωθυπουργού προχθές στη Βουλή; Που μία, μία μωρέ, κουβέντα για τον 16χρονο Κώστα δεν βγήκε από το στόμα του.
Είναι ο εποστρακισμός, ηλίθιε
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Καβάλα πάμε στον καιρό
Είναι πολλοί κι εμείς μονάχα δυο, τρεις, χίλιοι δεκατρείς. Φτάνουμε όμως. Ακριβώς γιατί «χωράμε» εκεί, που το αίμα πήζει στην πληγή, εκεί, που ο πόνος γίνεται καρφί.
Καβάλα πάμε στον καιρό
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Είναι έτσι γιατί έτσι είναι
Ο Γιάκομπ πάλι, κάτι τέτοιους «μητσοτάρχες» τούς είχε για συνοδευτικό στο brunch του. Ο πλουσιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ ήταν.
Είναι έτσι γιατί έτσι είναι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας