• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 15.1°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 11.9°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.8°C
  5 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 7.5°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 11.2°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.6°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  5 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.3°C
  4 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 9.4°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 12.0°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  1 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εύλογος χρόνος» ή «αναγκαίος χρόνος»;

 • A-
 • A+

Του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ζ. ΠΕΠΟΝΗ *

Δύο έννοιες όχι κατ’ ανάγκη αντιθετικές μεταξύ τους, μία διάζευξη που δεν είναι πάντα διλημματικού χαρακτήρα.

Ο λόγος, για τη χρονική διάρκεια της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης γενικώς και αδιακρίτως, που ενώ, κατά κοινή γνώση και κοινή παραδοχή, συμβαδίζει με τη χαρακτηρίζουσα τη Δικαιοσύνη γενική διαδικαστική βραδυπορία, εν τούτοις και κατά τρόπον οξύ και έντονο ανασύρεται ενίοτε, ως πρόβλημα, από το διαχρονικό «τέλμα» της αδράνειας ή της αδυναμίας αντιμετώπισής του και αναδεικνύεται σε θέμα και ζήτημα αιχμής στη δημόσια συζήτηση, κυρίως με αφορμή την εμπλοκή, αμέσως ή εμμέσως, στη σχετική έρευνα πολιτικών προσώπων.

Σίγουρα, παρατηρήσεις και επιχειρήματα, που αρύονται από τη γενικότητα και όχι τον μεμονωμένο και κατ’ εξαίρεση χαρακτήρα του προβλήματος της διαδικαστικής βραδυπορίας για την οποία πρόκειται, δεν αναιρούν και δεν εξοβελίζουν, αν όχι απολύτως τουλάχιστον σε ικανό βαθμό, με την υποτιθέμενη μομφή της επιδεικνυόμενης με την αντίδραση επιλεκτικότητας, το εύλογο και κατανοητό, κατά κανόνα, ενδιαφέρον των αντιδρώντων, ως κίνητρο και έναυσμα της εκδηλούμενης, εκάστοτε, αρνητικής έναντι του φαινομένου στάσης τους.

Ωστόσο, γεγονός είναι ότι ο «εύλογος χρόνος» δεν μπορεί παρά να είναι συνάρτηση του χρόνου που απαιτείται, εξ αντικειμένου, για την ολοκλήρωση της έρευνας, ο τελευταίος δε ουδέν έτερο είναι παρά ο αποκαλούμενος «αναγκαίος χρόνος», με πρόδηλη, ως εκ τούτου, την ταύτιση μεταξύ «εύλογου» και «αναγκαίου» χρόνου.

Θα ήταν, άλλωστε, αδιανόητη και πέραν πάσης λογικής ενδεχόμενη θυσία της ολοκλήρωσης της έρευνας στον βωμό ανελαστικών χρονικών ορίων διεξαγωγής και πέρατος αυτής, πράγμα που και ο νομοθέτης, ρητώς και ευθέως, στο άρθρο 243 παρ. 2 του ΚΠΔ αποδοκιμάζει, αναδεικνύοντας και υιοθετώντας τον «εύλογο χρόνο» για την περαίωση, «εφόσον η φύση της υπόθεσης ή της πράξης που πρέπει να διενεργηθεί το επιβάλλει», με αυτονόητη την πρωτοκαθεδρία, μεταξύ των υποθέσεων με αυτά τα χαρακτηριστικά, στις αποκαλούμενες «υποθέσεις διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος».

Πρόκειται για αυτοδήλως πολύπλοκες και σύνθετες ως προς το αντικείμενο υποθέσεις, με εμπλοκές εν δυνάμει πολυεπίπεδες και πολυπλόκαμες, που απαιτούν, αυτονόητα, ανάλογης υφής και αντίστοιχων χαρακτηριστικών ανακριτικές ενέργειες, με ανάπτυξη συνεργασιών και δικαστικών συνδρομών ποικίλων υπηρεσιών, όχι πάντα σε αγαστό, ανέφελο και χωρίς προβλήματα πλαίσιο και οπωσδήποτε αρκετά χρονοβόρες.

Θα παραβιάζαμε θύρες ανοικτές εάν προσθέταμε ως επιβαρυντικό των ως άνω δυσχερών χαρακτηριστικών στοιχείο, τη γνωστή και εν πολλοίς διήκουσα την Ελληνική Διοίκηση νοοτροπία τού «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα», γεγονός ευγλώττως αποκαλυπτικό των δυσκολιών και του κλίματος μέσα στο οποίο θα επιχειρηθεί και θα εξελιχθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης, αλλά και της προβληματικής, τουλάχιστον, αντίληψης, ότι η διασφάλιση κανόνων, διαδικασιών και συνθηκών χρηστής διοίκησης και διαφανούς διαχείρισης του δημοσίου χρήματος είναι πρωτίστως υπόθεση του Εισαγγελέα και δευτερογενώς της Διοίκησης, με άμεση πολλές φορές συνέπεια τα αναζητούμενα στα πλαίσια της έρευνας στοιχεία να ανάγονται στο απόμακρο και σε βάθος χρόνου παρελθόν, με ό,τι αρνητικό αυτό σημαίνει και συνεπάγεται για την ευχέρεια και την ταχύτητα της διαδικασίας.

Στο ερώτημα, λοιπόν, του τίτλου, η τεθείσα διάζευξη δεν νοείται και στερείται αντικειμένου.

Στην εκτίμηση και τον προσδιορισμό του «εύλογου» και του «αναγκαίου» χρόνου συνυπολογίζονται οπωσδήποτε και οι εκ των προτέρων υφιστάμενες και οι προκύπτουσες στην πορεία αντικειμενικές δυσχέρειες.

Σε κάθε περίπτωση, οι προκαταρκτικές ποινικές έρευνες περατούνται πάντα ολοκληρούμενες και ουδέποτε ο στόχος της πλήρους διερεύνησης υποχωρεί ή εγκαταλείπεται χωρίς εξάντληση των υφισταμένων αποδεικτικών δυνατοτήτων, με τους διεξάγοντες αυτές Εισαγγελείς και μόνον να έχουν την ευθύνη για κάθε επιχειρουμένη πράξη ή συντελούμενη παράλειψη και, βεβαίως, για κάθε υπαίτια βραδύτητα.

* αντεισαγγελέας Α.Π. ε.τ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η ατυχία, το χέσιμο και οι τσιμεντόλιθοι
Οι τσιμεντόλιθοι της βλακείας κατέρρευσαν από τα χτυπήματα της βαριοπούλας της δίκαιης οργής. Το χτίσιμο, σε ζωντανή σύνδεση. Το γκρέμισμα, ούτε μαγνητοσκοπημένο.
Η ατυχία, το χέσιμο και οι τσιμεντόλιθοι
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η Μόμο και ο κλέφτης κορονοϊός
Σήμερα τον χρόνο των ανθρώπων δεν τον κλέβουν κάποιοι «Γκρι κύριοι», αλλά ένας αόρατος κλέφτης με την κωδική ονομασία SARS-CoV-2 ή Covid-19, προφανώς λόγω της χρονιάς κατά την οποία εμφανίστηκε.
Η Μόμο και ο κλέφτης κορονοϊός
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μια φαρσοκωμωδία σε συνέχειες
Η πρώτη πράξη της φαρσοκωμωδίας ολοκληρώθηκε. Η συμπολίτευση Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ., με τη βοήθεια της Ελληνικής Λύσης, αποφάσισε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να διερευνήσει τη βασιμότητα των καταγγελιών τού...
Μια φαρσοκωμωδία σε συνέχειες
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η αφορολόγητη εκδικητικότητα της κυβέρνησης
Το 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις μονοπάτι το βιβλίο «13 απαντήσεις». Ηταν το αποτέλεσμα μιας συνομιλίας μου με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Εξ αποστάσεως. Εστειλα 13 ερωτήσεις, πήρα 13 απαντήσεις.
Η αφορολόγητη εκδικητικότητα της κυβέρνησης
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Παραγραφή-συμμόρφωση…
«Παρεγράφη» λοιπόν το αδίκημα κατά της Μπεκατώρου… «Παρε-γράφη»! Ηχητικά μα και νοηματικά η λέξη ταιριάζει με το «συννε-μορφώθη» του γνωστού τραγουδιού-βιώματος του Μίκη…
Παραγραφή-συμμόρφωση…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας