• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 15.2°C
  0 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.6°C / 12.2°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 16.2°C
  5 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.7°C / 4.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.1°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.7°C / 15.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 17.0°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 18.5°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 18.8°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.3°C
  3 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.7°C / 14.2°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 12.3°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  0 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερωτήματα για την Prorata

 • A-
 • A+

Δεν είμαστε δημοσκόποι και δεν διεκδικούμε δάφνες αναλυτών της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών, ούτε και μπορούμε να προβλέψουμε εκλογικά αποτελέσματα. Μας προκάλεσε, όμως, μεγάλη εντύπωση η δημοσκόπηση της έγκυρης Prorata που δημοσιεύθηκε στην «Εφ.Συν.» το Σάββατο 10 Απριλίου και αναφέρεται στην πρόθεση ψήφου (απομονώνουμε τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης όχι γιατί δεν απηχούν την κοινή αντίληψη, καθώς και την ανάλυση του Αγγελου Σεριάτου, υπεύθυνου ερευνών της εταιρείας, όχι γιατί διαφωνούμε). Θέλουμε απλώς, με τις καλύτερες των διαθέσεων, να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα στα οποία δεν φαίνεται να δίδει απαντήσεις η έρευνα.

Ως γνωστόν, στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 η Ν.Δ. έλαβε 39,85% των ψήφων (η Prorata δίδει 33%), ο ΣΥΡΙΖΑ 31,53% (24%), το ΚΙΝ.ΑΛΛ. 8,10% (6%), το ΚΚΕ 5,30% (4,5%), η Ελληνική Λύση 3,70% (3%), το ΜέΡΑ25 έλαβε 3,44% (3%) και τα λοιπά κόμματα 7,56% (η Prorata δίδει 6%). Το 20,5% της δημοσκόπησης λαμβάνουν όσοι δηλώνουν «δεν έχω αποφασίσει/άκυρο/λευκό/δεν θα ψηφίσω». Ας τους ονομάσουμε αναποφάσιστους για λόγους συντομίας.

Θεωρούμε ότι αυτό το 20,5% των αναποφάσιστων είναι τερατώδες για μια δημοσκόπηση, καθώς εάν ένα μικρό μέρος του έκλινε προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση θα ανέτρεπε τις πρωτοκαθεδρίες τού απ’ ό,τι φαίνεται εγκαθιδρυμένου δικομματικού συστήματος. Οι περισσότερες των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται στο εξωτερικό δεν δείχνουν συνήθως αναποφάσιστους, καθώς οι φορείς που τις διενεργούν καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες να διακριβώσουν την προτίμηση των ψηφοφόρων με περισσότερες της μίας ερωτήσεις, εφόσον οι ψηφοφόροι δηλώσουν αρχικά αναποφάσιστοι.

Κατέβαλε η Prorata την προσπάθεια αυτή; Ρώτησε π.χ. τι ψήφισε ο μετέχων στη δημοσκόπηση τις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις; Μήπως οι ερωτήσεις δεν γίνονται διά ζώσης από εργαζόμενους στις εταιρείες δημοσκοπήσεων αλλά από μηχανήματα που καταγράφουν μόνο φωνητικά την άποψη του ψηφοφόρου και δεν μπορούν να κάνουν περαιτέρω ερωτήσεις; Μήπως οι ερωτήσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο που συνάπτει η εταιρεία με τον παραγγέλλοντα και υπάρχει θέμα κόστους; Γιατί, επίσης, δεν αναλύεται αυτό το θηριώδες 20,5%; Πόσοι είναι οι αναποφάσιστοι (και αριθμητικά, όχι μόνο ποσοστιαία), πόσοι αυτοί που ψηφίζουν άκυρο και λευκό κοκ.; Και ενώ τα δύο μεγαλύτερα κόμματα χάνουν περίπου 7 μονάδες το καθένα σε σχέση με τις εκλογικές τους επιδόσεις, οι «αναποφάσιστοι» χάνουν μόλις 1,56%.

Περίπου το ίδιο συμβαίνει και με τα λεγόμενα «μικρά κόμματα». Αυτά περίπου κρατούν τις εκλογικές τους επιδόσεις, δείχνοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και μεγάλη «συσπείρωση» των ψηφοφόρων τους, σε αντίθεση με τις μεγάλες απώλειες που υφίστανται η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς εξηγείται ότι οι απώλειες εξαερώνονται και δεν εισπράττονται από τους μικρούς;

Οσον αφορά, τέλος, τα ποσοστά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ γεννώνται επίσης ερωτήματα αν τα αποτελέσματα της έρευνας αντέχουν στην κοινή λογική και στην κοινή αντίληψη. Η κοινή λογική λέει ότι συνήθως αυτός που κυβερνά υφίσταται τη φθορά της εξουσίας, την οποία κατά ένα μέρος εισπράττει ο ανταγωνιστής του. Εδώ, όμως, συμβαίνει το παράδοξο η Ν.Δ. να υποχωρεί κατά 6,85% από την εκλογική της επίδοση (39,85% στις εκλογές και 33% στη δημοσκόπηση), ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο χάνει και αυτή, αλλά χάνει... περισσότερο από τη Ν.Δ. Οι απώλειες δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ είναι 7,53 μονάδες έναντι 6,85 της Ν.Δ.

Μπορεί αυτή να είναι η εκτίμηση της κοινής γνώμης -και να αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση- όταν σοβεί η πανδημία και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση, όταν η ύφεση ξεπερνά τις αρνητικές επιδόσεις των μνημονίων, όταν ο κόσμος φοβάται, εξοργίζεται ή στενάζει από την οικονομική ανημποριά; Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο ασκεί -λόγω πανδημίας- έντονη αλλά και «σώφρονα» αντιπολίτευση, αλλά και συνεχώς προτείνει λύσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ και για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης;

Ελπίζουμε ότι ο «σφυγμός» του Μαΐου της Prorata θα δώσει απαντήσεις για τα πολιτικά, κοινωνικά και αριθμητικά παράδοξα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μοιάζει περίεργο, αλλά δεν είναι
Αναρωτιούνται πολλοί πώς γίνεται η Νέα Δημοκρατία δύο χρόνια μετά την εκλογική νίκη της το 2019 να παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις των πολιτών, αν και όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις η δυσφορία για τις...
Μοιάζει περίεργο, αλλά δεν είναι
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κακός σκηνοθέτης, ατάλαντοι ηθοποιοί
Το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος μοιάζει με μπουλούκι. Η περιλάλητη κυβέρνηση των αρίστων θυμίζει περιοδεύοντα θίασο, με χαμηλού επιπέδου ρεπερτόριο, κακό σκηνοθέτη και ατάλαντους ηθοποιούς.
Κακός σκηνοθέτης, ατάλαντοι ηθοποιοί
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τι έχουν τα έρμα και δεν αβγαταίνουν;
Αναρωτιούνται πολλοί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας και παραμένει στάσιμος στα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις ή στην καλύτερη γι’ αυτόν περίπτωση ανεβαίνει λίγο.
Τι έχουν τα έρμα και δεν αβγαταίνουν;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ποιον συμφέρουν οι πρόωρες εκλογές;
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας διαψεύδει και τα σενάρια για ανασχηματισμό και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Το κάνει από υποχρέωση. Φαντάζεστε να μην τα διέψευδε; Θα ξεκινούσε μια παραλυτική φιλολογία...
Ποιον συμφέρουν οι πρόωρες εκλογές;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το μούσι της μαϊμούς!
Έχει προβλήματα η κυβέρνηση; Έχει. -Στο Μακεδονικό κυβίστηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αυτός που δεν θα καλούσε ποτέ τον ομόλογο του της Βόρειας...
Το μούσι της μαϊμούς!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πώς σηκώνεσαι από το καναβάτσο;
Από την αξιολόγηση και τις διορθωτικές κινήσεις που θα κάνεις θα φανεί αν είσαι σε θέση να συνεχίσεις να μάχεσαι. Αν τα κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία διαπράξουν τα συνήθη λάθη της Αριστεράς, τότε δεν...
Πώς σηκώνεσαι από το καναβάτσο;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας