• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 14.6°C
  0 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 9.3°C / 12.1°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.8°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 10.0°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.3°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.4°C
  1 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.7°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.2°C
  0 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τσιμεντώθηκα

 • A-
 • A+

Είναι, σου λέει, το πιο προηγμένο εργαλείο που διαθέτουμε! Οχι όργανο - εργαλείο είναι. Σαν την τανάλια ένα πράμα - αυτή που παλαιότερα ξεδόντιαζε κάτι πρησμένους από την αφαγία σε κάτι στρατόπεδα συγκέντρωσης και κάτι άλλους, πρησμένους από κάτι αντιστασιακές ιδέες, σε κάτι τουριστικά θέρετρα του Αιγαίου. Κάπως έτσι κι αυτό: κόκαλα δεν έχει, μα κόκαλα, σαν θέλει, θρύψαλα τα κάνει! Μέσα στο κρανίο βρίσκεται (αυτό τα ’χει τα κοκαλάκια του - κάτι τσίπικα, της πλάκας) και ρυθμίζει, σου λέει, όλο το νευρικό μας σύστημα.

Που αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο γνωστό τμήμα του εγκεφάλου. Πράγματι, μόνο γι’ αυτό γνωρίζουμε κάτι λίγα. Κατά τα λοιπά, ο εγκέφαλος, αυτό το προηγμένο εργαλείο, παραμένει άγνωστος για μας τους ίδιους που τον κουβαλάμε αμανάτι και μήτε ξέρουμε πώς ακριβώς ανάβει μήτε πώς ακριβώς σβήνει.

Ξέρουμε, ωστόσο, κάτι. Γνωρίζουμε πως σαν είμαστε σε κατάσταση ηρεμίας, με τα μάτια κλειστά, λειτουργεί σε χαμηλές συχνότητες (βραχέα, σαν να λέμε). Και με το που ανοίξουμε τα μάτια μας, δίχως τίποτ’ άλλο να κάνουμε, αυτό αρκεί για να περάσει αμέσως σε πολύ υψηλές!

Μεγάλη εντύπωση μου ’χε κάμει τούτη η πληροφορία σαν την ξεστόμισε ο καθηγητής. Αλγεινή! (για να φανώ και εγκεφαλικά ανώτερη). Διότι δεν μπορούσα να διανοηθώ πώς είναι δυνατόν η εικόνα και μόνο, ως οπτικό ερέθισμα και μόνο, δίχως καμία άλλη κίνηση (πόσο μάλλον κινητοποίηση) να είναι ικανή να δράσει τόσο έντονα σε εγκεφαλικό επίπεδο. «Μια εικόνα, χίλιες λέξεις» απάντησε ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «και χίλιες συχνότητες πάνω!».

Καλά, χίλιες δεν είναι, αλλιώς θα ’χαμε κάψει φλάντζα με το που θα γεννιόμασταν. Ωστόσο, της ανωμαλίας γίνεται εκεί μέσα σαν ερεθιστεί το οπτικό κέντρο... Τον ερεθισμό αυτό πολλοί εζήλεψαν, ακόμη περισσότεροι επεδίωξαν, λίγοι όμως κατόρθωσαν να εκμεταλλευτούν μέχρι το τελευταίο χερτζ!

Στα βραχέα δεν κινήθηκε ποτέ. Πρώτη μαθήτρια ήταν, ευσεβής μεθοδίστρια (ένα προτεσταντικό παρακλάδι είν’ τούτο), υπάκουη κόρη. Παντοπώλης ήταν ο πατέρας της και μάλιστα ανήκε στον Εργατικό Κόμμα. Χίλντα τ’ όνομά της το μεσαίο, Μάργκαρετ το πρώτο και σαν παντρεύτηκε έγινε και Θάτσερ. Νωρίς παντρεύτηκε, όχι κάναν τυχαίο, έναν πλούσιο επιχειρηματία πήρε, την είδε μικρή και μαργαριταρένια και χρηματοδότησε τις νομικές σπουδές της. Ηδη στα 21 της εκλέχθηκε πρόεδρος της Συντηρητικής Ενωσης του Πανεπιστημίου Οξφόρδης και 20 χρόνια μετά ορίστηκε και εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος. Εμείς την ξέρουμε ως «Σιδηρά Κυρία». Μα η Μαργαρώ, λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός, είχε γίνει υπουργός Παιδείας. Και το πρώτο που έκανε, ήταν να καταργήσει τη χορήγηση δωρεάν γάλακτος στα σχολεία. Μετά έγινε πρωθυπουργός. Και μετά πάλι. Και πάλι, πάλι.

Σαν τα προψές απεβίωσε η Μαργκό, αφού πρώτα πέθανε (στην κυριολεξία) εκατοντάδες. Και εργάτες και επαναστάτες και μαζί τους «πέθανε» κι ένα πραγματάκι που δεν αποδεχόταν την ύπαρξή του: την κοινωνία.

Τι έβλεπαν οι Βρετανοί κατά τη διάρκεια της θητείας της; Ανάκαμψη της οικονομίας, ανάδειξη του ρόλου της χώρας στη διεθνή σκηνή και αύξηση της ανταγωνιστικότητας (τι θέλει να κάνει τώρα ο Αδωνις με τις λαϊκές αγορές; Αυτό!). Δεν έβλεπαν το γάλα που δεν είχαν για τα παιδιά τους (τι έκανε η Καμερέως με τα σχολικά γεύματα; Αυτό!), ούτε τις θηριώδεις απεργίες (τι κάνει ο Χρυσοχοΐδης σε κάθε διαδήλωση; Αυτό!), ούτε τις καταργήσεις των εργατικών δικαιωμάτων (τι πάει να κάνει ο Χατζηδάκης με τα εργασιακά; Περίπου αυτό, γιατί αυτός θα κάνει λίγο χειρότερα). «Οι “Μαρκς & Σπένσερ” νίκησαν τους Μαρξ & Ενγκελς» έλεγε. Αυτό έβλεπαν οι πολίτες κι αυτό τους έφτανε. Σβούρες έκανε ο εγκέφαλός τους, τρεις φορές πρωθυπουργός βγήκε η συγχωρεμένη και έως τα τώρα πολλοί «βαδίζουν» με διαβατήριο τα συγχωροχάρτια της.

Ο δικός μας, πάλι, άλογα ονειρεύεται (και παράλογα φέρεται). Κλίπιτι κλοπ, κλίπιτι κλαπ, καουμπόης θα γενώ, εγώ στο ιππικό! Οι υπουργοί του κάνουν τα θατσερικά τους και αυτός κάνει τον ψόφιο κοριό. Γεια σου Μενδώνη - Τσιμεντώνη! Μετά την Ακρόπολη, τσιμεντάρατε και τον δικό μας εγκέφαλο. Μπετόν αρμέ!

(Ή, σε άπταιστα αγγλοσαξονικά: άχου, να χαρώ εγώ τη Μαργαρώ!)

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Οργή λαού, μούγκα θεού
Δεν θέλει και πολύ να γίνει ένα ατύχημα. Αρκεί ν' αφήσεις τους θεούς και να πιάσεις τους ανθρώπους. Και δη, τους λογίους. Αυτοί πια είναι ένα ατύχημα από μοναχοί τους...
Οργή λαού, μούγκα θεού
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Του αγγουριού απέναντι!
Ρε πάτε καλά; Μία χαρά -μία χαρά!- μου 'χει μείνει και μένα σ' αυτή τη ρημάδα τη ζωή και θα μου την πάρετε κι αυτή; Ούτε μακαρόνια με κιμά,
Του αγγουριού απέναντι!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Απορώ που απορούμε!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης –έχοντας εξασφαλίσει ασυλία από τα εξωνημένα ΜΜΕ– κοντεύει να πιστέψει και ο ίδιος ότι ζει στη χώρα των Λωτοφάγων και πως ό,τι ψέμα και να πει, αύριο θα το έχουν ξεχάσει όλοι.
Απορώ που απορούμε!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ηρθε το τέλος. Μας.
Η δόλια η Καμερέως προσπάθησε να μου δώσει μια απάντηση, αλλά δεν την αφήνουν ν' αγιάσει βλέπεις οι πλεμπαίοι! Μια που πήγε να μας ανοίξει τα μάτια, προτού ανοίξουμε τα σκέλια, και μια που τη σταμάτησαν.
Ηρθε το τέλος. Μας.
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Εσείς καλά, κ. Κεραμέως;
Γνωστή τακτική και καθαγιασμένη τακτική! Πώς το έλεγε εκείνος ο περιοδεύων καθολικός μοναχός Τέτζελ που πουλούσε συγχωροχάρτια: «Μόλις ακουστεί ο ήχος του χρυσού νομίσματος που έπεφτε στον δίσκο η ψυχή του...
Εσείς καλά, κ. Κεραμέως;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας