• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 22.2°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.6°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.2°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.9°C
  3 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 8.9°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 8.9°C / 21.0°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.1°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 21.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.8°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  45%
Τσιμεντώθηκα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τσιμεντώθηκα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Είναι, σου λέει, το πιο προηγμένο εργαλείο που διαθέτουμε! Οχι όργανο - εργαλείο είναι. Σαν την τανάλια ένα πράμα - αυτή που παλαιότερα ξεδόντιαζε κάτι πρησμένους από την αφαγία σε κάτι στρατόπεδα συγκέντρωσης και κάτι άλλους, πρησμένους από κάτι αντιστασιακές ιδέες, σε κάτι τουριστικά θέρετρα του Αιγαίου. Κάπως έτσι κι αυτό: κόκαλα δεν έχει, μα κόκαλα, σαν θέλει, θρύψαλα τα κάνει! Μέσα στο κρανίο βρίσκεται (αυτό τα ’χει τα κοκαλάκια του - κάτι τσίπικα, της πλάκας) και ρυθμίζει, σου λέει, όλο το νευρικό μας σύστημα.

Που αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο γνωστό τμήμα του εγκεφάλου. Πράγματι, μόνο γι’ αυτό γνωρίζουμε κάτι λίγα. Κατά τα λοιπά, ο εγκέφαλος, αυτό το προηγμένο εργαλείο, παραμένει άγνωστος για μας τους ίδιους που τον κουβαλάμε αμανάτι και μήτε ξέρουμε πώς ακριβώς ανάβει μήτε πώς ακριβώς σβήνει.

Ξέρουμε, ωστόσο, κάτι. Γνωρίζουμε πως σαν είμαστε σε κατάσταση ηρεμίας, με τα μάτια κλειστά, λειτουργεί σε χαμηλές συχνότητες (βραχέα, σαν να λέμε). Και με το που ανοίξουμε τα μάτια μας, δίχως τίποτ’ άλλο να κάνουμε, αυτό αρκεί για να περάσει αμέσως σε πολύ υψηλές!

Μεγάλη εντύπωση μου ’χε κάμει τούτη η πληροφορία σαν την ξεστόμισε ο καθηγητής. Αλγεινή! (για να φανώ και εγκεφαλικά ανώτερη). Διότι δεν μπορούσα να διανοηθώ πώς είναι δυνατόν η εικόνα και μόνο, ως οπτικό ερέθισμα και μόνο, δίχως καμία άλλη κίνηση (πόσο μάλλον κινητοποίηση) να είναι ικανή να δράσει τόσο έντονα σε εγκεφαλικό επίπεδο. «Μια εικόνα, χίλιες λέξεις» απάντησε ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «και χίλιες συχνότητες πάνω!».

Καλά, χίλιες δεν είναι, αλλιώς θα ’χαμε κάψει φλάντζα με το που θα γεννιόμασταν. Ωστόσο, της ανωμαλίας γίνεται εκεί μέσα σαν ερεθιστεί το οπτικό κέντρο... Τον ερεθισμό αυτό πολλοί εζήλεψαν, ακόμη περισσότεροι επεδίωξαν, λίγοι όμως κατόρθωσαν να εκμεταλλευτούν μέχρι το τελευταίο χερτζ!

Στα βραχέα δεν κινήθηκε ποτέ. Πρώτη μαθήτρια ήταν, ευσεβής μεθοδίστρια (ένα προτεσταντικό παρακλάδι είν’ τούτο), υπάκουη κόρη. Παντοπώλης ήταν ο πατέρας της και μάλιστα ανήκε στον Εργατικό Κόμμα. Χίλντα τ’ όνομά της το μεσαίο, Μάργκαρετ το πρώτο και σαν παντρεύτηκε έγινε και Θάτσερ. Νωρίς παντρεύτηκε, όχι κάναν τυχαίο, έναν πλούσιο επιχειρηματία πήρε, την είδε μικρή και μαργαριταρένια και χρηματοδότησε τις νομικές σπουδές της. Ηδη στα 21 της εκλέχθηκε πρόεδρος της Συντηρητικής Ενωσης του Πανεπιστημίου Οξφόρδης και 20 χρόνια μετά ορίστηκε και εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος. Εμείς την ξέρουμε ως «Σιδηρά Κυρία». Μα η Μαργαρώ, λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός, είχε γίνει υπουργός Παιδείας. Και το πρώτο που έκανε, ήταν να καταργήσει τη χορήγηση δωρεάν γάλακτος στα σχολεία. Μετά έγινε πρωθυπουργός. Και μετά πάλι. Και πάλι, πάλι.

Σαν τα προψές απεβίωσε η Μαργκό, αφού πρώτα πέθανε (στην κυριολεξία) εκατοντάδες. Και εργάτες και επαναστάτες και μαζί τους «πέθανε» κι ένα πραγματάκι που δεν αποδεχόταν την ύπαρξή του: την κοινωνία.

Τι έβλεπαν οι Βρετανοί κατά τη διάρκεια της θητείας της; Ανάκαμψη της οικονομίας, ανάδειξη του ρόλου της χώρας στη διεθνή σκηνή και αύξηση της ανταγωνιστικότητας (τι θέλει να κάνει τώρα ο Αδωνις με τις λαϊκές αγορές; Αυτό!). Δεν έβλεπαν το γάλα που δεν είχαν για τα παιδιά τους (τι έκανε η Καμερέως με τα σχολικά γεύματα; Αυτό!), ούτε τις θηριώδεις απεργίες (τι κάνει ο Χρυσοχοΐδης σε κάθε διαδήλωση; Αυτό!), ούτε τις καταργήσεις των εργατικών δικαιωμάτων (τι πάει να κάνει ο Χατζηδάκης με τα εργασιακά; Περίπου αυτό, γιατί αυτός θα κάνει λίγο χειρότερα). «Οι “Μαρκς & Σπένσερ” νίκησαν τους Μαρξ & Ενγκελς» έλεγε. Αυτό έβλεπαν οι πολίτες κι αυτό τους έφτανε. Σβούρες έκανε ο εγκέφαλός τους, τρεις φορές πρωθυπουργός βγήκε η συγχωρεμένη και έως τα τώρα πολλοί «βαδίζουν» με διαβατήριο τα συγχωροχάρτια της.

Ο δικός μας, πάλι, άλογα ονειρεύεται (και παράλογα φέρεται). Κλίπιτι κλοπ, κλίπιτι κλαπ, καουμπόης θα γενώ, εγώ στο ιππικό! Οι υπουργοί του κάνουν τα θατσερικά τους και αυτός κάνει τον ψόφιο κοριό. Γεια σου Μενδώνη - Τσιμεντώνη! Μετά την Ακρόπολη, τσιμεντάρατε και τον δικό μας εγκέφαλο. Μπετόν αρμέ!

(Ή, σε άπταιστα αγγλοσαξονικά: άχου, να χαρώ εγώ τη Μαργαρώ!)

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Εσείς καλά, κ. Κεραμέως;
Γνωστή τακτική και καθαγιασμένη τακτική! Πώς το έλεγε εκείνος ο περιοδεύων καθολικός μοναχός Τέτζελ που πουλούσε συγχωροχάρτια: «Μόλις ακουστεί ο ήχος του χρυσού νομίσματος που έπεφτε στον δίσκο η ψυχή του...
Εσείς καλά, κ. Κεραμέως;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Και θα 'ναι μέρα μεσημέρι!
Να δεις που ο πρύτανης Ιωαννίνων αραχτός θα καθόταν σαν αντιμιλούσε στην, κατά τ' άλλα ευγενέστατη, σύσταση της Καμερέως να τηλεφωνήσει στον Μιχαλιό τον Χρυσοχοΐδη, τον Προστάτη του Πολίτη, για να δούνε τι θα...
Και θα 'ναι μέρα μεσημέρι!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πάρ' το ρε Λίζα!
Ναι, κορνίζα! Δίπλα στο πτυχίο θα την απιθώσω. Πιο δίπλα από το Σύνταγμα, με μόνο τις υποχρεώσεις του πολίτη. Παραδίπλα απ' τη φωτογραφία που χαμογελούσες, κατακαημένε μου πολίτη εσύ, μια φορά.
Πάρ' το ρε Λίζα!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Με τα δύο χέρια!
«Είναι βέβαιο ότι αν ψήφιζα στις ΗΠΑ, θα τον ψήφιζα και με τα δύο χέρια» είχε πει επί ΣΥΡΙΖΑ ο Αδωνις (για τον Τραμπ βέβαια). Πάρε τώρα δύο βασιλικές και με τα δύο χέρια. Σε μένα μιλάω φυσικά. Οι... βασιλικές...
Με τα δύο χέρια!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ενα Χριστούλι για τον Χριστούλη
Ηταν τέσσερις, σαν τις Εποχές του Βιβάλντι. Εγιναν τρεις, σαν τις Αδερφές του Τσέχοφ. Γίνανε δύο, σαν τα έπη του Ομήρου. Κι έπειτα έμεινε μία - σαν τον κούκο!
Ενα Χριστούλι για τον Χριστούλη
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Με λένε Μαφάλντα
Αλήθεια είναι, Μαφάλντα με λένε, και μάλλον δεν είμαι ζωντανή. Αν ζούσα, θα ήμουν 65 ετών. Ο Κίνο είν’ ο πατέρας μου. Αργεντίνος είναι, εξαιτίας του με θυμούνται.
Με λένε Μαφάλντα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας