• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 30.0°C
  2 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 25.6°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 26.0°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  5 BF
  43%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.8°C / 26.7°C
  3 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 27.2°C
  3 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 30.0°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 26.0°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 23.0°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  5 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.0°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.9°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 27.8°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.0°C
  4 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 26.7°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  27%
Σιδερένιο γάντι και δίκοπο μαχαίρι
AP Photo/Andrew Harnik
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σιδερένιο γάντι και δίκοπο μαχαίρι

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. Η Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η εφαρμογή ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης των εταιρειών παγκοσμίως θα βάλει τέλος στον φορολογικό ανταγωνισμό προς τα κάτω, στον οποίο επιδίδονται ανά τον κόσμο κυβερνήσεις προκειμένου να προσελκύσουν εταιρικά κεφάλαια. Η πρόταση Γέλεν ήρθε λίγες μέρες μετά τις εξαγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν για την προώθηση ενός τεράστιου σχεδίου δαπανών σχετικά με τη βελτίωση των υποδομών, την υγεία, την εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών.

Η χρηματοδότηση αυτών των δαπανών προβλέπεται να καλυφθεί από την υψηλότερη φορολογία των επιχειρήσεων και των πλουσίων. Κάποιοι πανηγύρισαν, υποστηρίζοντας ότι η νέα αμερικανική διοίκηση κινείται στη λογική του Ρούζβελτ και έκαναν λόγο για ένα νέο μεγάλο κοινωνικό συμβόλαιο που θα ενισχύσει τους αδύναμους και θα μειώσει τις ανισότητες.

Κάποιοι άλλοι πανικοβλήθηκαν βλέποντας να απειλείται ο πυρήνας του νεοφιλελεύθερου αφηγήματός τους. Κάποιοι, λιγότερο σοβαροί αλλά επικίνδυνοι λόγω της επιρροής που ασκούν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και του υπολογίσιμου ακροατηρίου που έχουν, ανάμεσά τους ο τέως πρόεδρος Τραμπ, οι πυροβολημένοι οπαδοί του που μισούν το κράτος και μέλη των οικονομικών ελίτ που ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, ισχυρίζονται πως επιβεβαιώνονται οι υποψίες τους ότι η άκρα Αριστερά (μην τρομάζετε, έτσι αποκαλούν τους Δημοκρατικούς), αφού κέρδισε με νοθεία τις εκλογές, τώρα επιχειρεί να φέρει τον κομμουνισμό στη μητρόπολη της ελευθερίας!!!

Η πρόταση Γέλεν για παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο και το πακέτο Μπάιντεν είναι στη σωστή κατεύθυνση υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν ηττοπαθείς συμβιβασμοί που θα ακυρώσουν βασικές πλευρές τους. Πρέπει να ξεπεραστούν τα πολλά εμπόδια που θα βάλουν οι ισχυροί αντίπαλοι τέτοιων πολιτικών και στις ΗΠΑ και στις άλλες περιοχές του πλανήτη. Είναι βέβαιο ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα αντισταθούν σθεναρά.

Είναι σφόδρα πιθανό ότι θα αντιδράσουν αρκετοί Δημοκρατικοί και θα απαιτήσουν εκπτώσεις. Είναι σίγουρο ότι θα διαφωνήσουν εκείνες οι Πολιτείες των ΗΠΑ που είναι φορολογικοί παράδεισοι. Την πρόταση της Γέλεν δεν θα δουν με καλό μάτι και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες για να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια προσφέρουν χαμηλή φορολογία. Ομως για να προσγειωθούν οι υπεραισιόδοξοι ας θυμηθούν ποια τύχη είχε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο περίφημος φόρος Τόμπιν, ο φόρος δηλαδή επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Αντιγράφω από το capital.gr με ημερομηνία 6.2.2014 (τόσο πίσω): «Ο αρμόδιος για φορολογικά ζητήματα Ευρωπαίος επίτροπος, Αλγκιρντας Σέμετα, κάλεσε να εφαρμοστεί ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, γνωστός και ως φόρος Τόμπιν, ο οποίος προσκρούει σε αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη. Το πιο σημαντικό σημείο τριβής είναι το ύψος του φόρου. Η συζήτηση γίνεται περί επιβολής φόρου 0,1% στα αξιόγραφα και στις μετοχές και 0,01% στα παράγωγα. Αντίστοιχα υπάρχει ζήτημα και με τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των συναλλαγών, επί μετοχών και παραγώγων. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο για έναν φόρο ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει στη συγκέντρωση ενός ποσού ύψους 35 δισ. ευρώ τον χρόνο, όμως έγινε αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων από τον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και ορισμένα κράτη-μέλη.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας είχε ασκήσει αυστηρή κριτική εναντίον του σχεδίου, εκτιμώντας πως ένας τέτοιος φόρος "δεν θα ήταν βιώσιμος" και θα ήταν δύσκολος να εφαρμοστεί από τις χώρες της Ε.Ε. Στην πραγματικότητα η Γαλλία ανησυχούσε για τις συνέπειες που θα είχε η επιβολή ενός τέτοιου φόρου, ιδίως της μεταφοράς των συναλλαγών στο Λονδίνο ή εκτός Ε.Ε. Από την άλλη η Γερμανία, η οποία δίσταζε όσον αφορά το σχέδιο που είχε παρουσιάσει η Επιτροπή, αναθεώρησε τη στάση της μετά την ένταξη στην κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών, που χαρακτηρίζουν την επιβολή του φόρου Τόμπιν ως εκ των ων ουκ άνευ για την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ομως, στη Γαλλία λέγονται πολλά περί της βούλησης να επιβληθεί ο φόρος, αλλά στην πράξη το κατεστημένο στο Μπερσί (σ.σ. το υπουργείο Οικονομικών) είναι κατ' αρχήν αντίθετο στον φόρο, κατήγγειλε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λαμπέρ (Πράσινοι). Παρ' όλα αυτά, "οι Ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν σε αυτή την πρωτοβουλία", τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος, αν και "ισχυρά συμφέροντα εργάζονται ακούραστα για να προσκόπτουν κάθε πρόοδο" στο ζήτημα αυτό. Τέλος, επικαλέστηκε δημοσκόπηση η οποία κατέδειξε ότι το 64% των πολιτών της Ε.Ε. τάσσεται υπέρ του φόρου Τόμπιν».

Μάλιστα. Τι ισχύει σήμερα; Δεν υπάρχει φόρος Τόμπιν. Η γερμανική σοσιαλδημοκρατία, που είχε βάλει όρο για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου, έκανε πίσω (συνήθης τακτική της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας σχεδόν παντού στην Ευρώπη). Τα ισχυρά συμφέροντα έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα «θέλω» των πολιτών. Συμπέρασμα; Οποιος επιχειρήσει να βάλει τα χέρια του στην τσέπη των πλουσίων κινδυνεύει να μείνει χωρίς δάχτυλα. Εκτός αν στο ένα φοράει σιδερένιο γάντι και στο άλλο κρατάει δίκοπο μαχαίρι. Στοιχειώδες.

Ανάγωγα

Να περιμένουμε από τον διορισμένο πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι κι άλλες δηλώσεις σαν κι αυτές που έκανε για τον Ερντογάν; Για τον Πούτιν ίσως; Μήπως και για τον πρόεδρο Σι; Δεν το βλέπω. Αλλο μπόι αυτοί.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Παρακολουθεί αμήχανη η Αριστερά
Οι κοινωνίες δυσφορούν, ωστόσο η αδυναμία των προοδευτικών δυνάμεων να συμφωνήσουν σε κοινή γραμμή πλεύσης είναι το βούτυρο στο ψωμί του νεοφιλελευθερισμού.
Παρακολουθεί αμήχανη η Αριστερά
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η ευτυχία για την άρχουσα τάξη και τους μπιστικούς της
Αν κρίνω από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τα ποσά που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχουν και παραϋπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τους...
Η ευτυχία για την άρχουσα τάξη και τους μπιστικούς της
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο εχθρός του εχθρού μου είναι αναγκαστικά φίλος μου;
Σέβονται το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία το Διεθνές Δίκαιο; Μόνο για καλαμπούρι μπορεί κανείς να το ισχυριστεί. Οι Παλαιστίνιοι έχουν να πουν πολλά για το πόσο σέβεται η κυβέρνηση του Ισραήλ το Διεθνές Δίκαιο.
Ο εχθρός του εχθρού μου είναι αναγκαστικά φίλος μου;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο λαϊκισμός ως απάντηση σε μια ατροφική δημοκρατία
Ο Τραμπ αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο χωρίς να παραδώσει στον διάδοχο του Μπάιντεν. Κάτι ανάλογο είχαμε στην Ελλάδα τον Γενάρη του 2015 όταν ο Α. Σαμαράς αρνήθηκε να παραδώσει στον Α. Τσίπρα.
Ο λαϊκισμός ως απάντηση σε μια ατροφική δημοκρατία
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μαθήματα δημοκρατίας με το στανιό
Ο πρόεδρός της -τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο- αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του, μιλάει για νοθεία, ζητά από τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους, να διαμαρτυρηθούν .
Μαθήματα δημοκρατίας με το στανιό
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Βιαζόμαστε να πανηγυρίσουμε!
Πριν ακόμη αναλάβει, πριν ακόμη ορκιστεί ο Μπάιντεν, πολλοί στην Ελλάδα πανηγυρίζουν. Πιστεύουν ότι η εκλογή του θα μας βοηθήσει και θα φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία.
Βιαζόμαστε να πανηγυρίσουμε!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας