• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.1°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 8.2°C
  2 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 2.2°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 4.9°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.2°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  3 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 12.8°C
  0 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  0 BF
  92%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 6.8°C / 9.3°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 7.7°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.5°C / 1.5°C
  0 BF
  100%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιχειρηματίες εκ του ασφαλούς

 • A-
 • A+

Με αφορμή την παρούσα πανδημία του κορονοϊού μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της ιδεοληψίας, αλλά και της μεροληψίας, που διακατέχει τις κυβερνήσεις υπέρ του ιδιωτικού τομέα και εις βάρος του Δημοσίου.

Με το πρόσχημα ότι το κράτος είναι ανίκανο στο επιχειρείν οι ιδιωτικές εταιρείες επωφελούνται από τη δημόσια χρηματοδότηση, τόσο σε καιρούς κρίσης όσο και ομαλότητας, και στο τέλος κοινωνικοποιούν τις ζημιές και ιδιωτικοποιούν τα κέρδη.

Οπως γράφει η Αμερικανο-ιταλίδα οικονομολόγος, Μαριάνα Ματσουκάτο, στις ΗΠΑ το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας επενδύει περί τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ιατρική έρευνα και ήταν ο βασικός χρηματοδότης της ανάπτυξης θεραπειών και εμβολίων κατά του Covid-19. Ωστόσο, οι μεγάλες φαρμακευτικές (Big Pharma) δεν έχουν καμία υποχρέωση να παρέχουν στους Αμερικανούς ένα φτηνό προϊόν, παρότι η έρευνα προήλθε από τα χρήματα των φορολογουμένων. Η Ματσουκάτο αναφέρει χαρακτηριστικά πως παρότι η εταιρεία Gilead, με έδρα την Καλιφόρνια, χρηματοδοτήθηκε με 71 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του φαρμάκου remdesivir για τον κορονοϊό, τον Ιούνιο ανακοίνωσε ότι η τιμή της κάθε ατομικής θεραπείας θα είναι 3.120 δολάρια!

Οι τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο, ενώ οι φαρμακευτικές δρουν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, καταχρώμενες τις διαδικασίες ευρεσιτεχνιών (πατεντών).

Το ίδιο συμβαίνει και με τους τεχνολογικούς κολοσσούς, τις γνωστές Big Tech. Το Εθνικό Ιδρυμα Επιστήμης (NSF) ήταν ο βασικός χρηματοδότης πίσω από τον περίφημο αλγόριθμο αναζήτησης της Google. Το ίδιο, το Αμερικανικό Ναυτικό χρηματοδότησε την έρευνα για την τεχνολογία GPS που χρησιμοποιεί η Uber, ενώ η Υπηρεσία Ερευνών για Προχωρημένα Τεχνολογικά Σχέδια του Πενταγώνου βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του ίντερνετ, της οθόνης αφής, του ηλεκτρονικού οδηγού Siri και κάθε άλλου βασικού συστήματος που χρησιμοποιεί η Apple.

Οπως γράφει η Ματσουκάτο στο διαφωτιστικό βιβλίο της «Το επιχειρηματικό κράτος: ανατρέποντας τους μύθους» (εκδόσεις Κριτική, 2015), «η Apple στάθηκε ικανή να καβαλήσει το κύμα των τεράστιων επενδύσεων του κράτους στις επαναστατικές τεχνολογίες που θεμελίωσαν το iPad και το iPhone: στο Διαδίκτυο, στο GPS, στις οθόνες αφής και στις τεχνολογίες επικοινωνίας. Χωρίς αυτές τις τεχνολογίες που χρηματοδοτήθηκαν από τον δημόσιο τομέα, δεν θα υπήρχε καν κύμα για να σερφάρει κάποιος τρελά».

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η σημερινή υγειονομική κρίση καταδεικνύουν την ιδιοτέλεια και την κερδοσκοπία του ιδιωτικού τομέα εις βάρος των φορολογουμένων, αφού ουσιαστικά απαιτούν οι διασώσεις των τραπεζών και των επενδυτικών εταιρειών να γίνουν από το κράτος, χωρίς αυτό όμως να αναλαμβάνει και το μέρος που του αναλογεί από τη διάσωση. Το Δημόσιο λειτουργεί σαν επενδυτής τελευταίας καταφυγής για την κάλυψη κάθε κοινωνικής ανάγκης, όπως σήμερα τα εμβόλια και οι θεραπείες, αναλαμβάνοντας όλα τα επενδυτικά ρίσκα, ενώ τελικά οι ιδιώτες καρπώνονται τα κέρδη από τις πατέντες και τις διασώσεις.

Σήμερα αγαθά όπως τα εμβόλια για τον κορονοϊό ή το ίντερνετ θα έπρεπε να είναι δωρεάν ή σε πολύ χαμηλή τιμή, αφού οι επενδύσεις για την έρευνα γι’ αυτά προήλθαν κατά κύριο λόγο από τον δημόσιο κορβανά, δηλαδή τους φορολογούμενους.

Παρ’ όλα αυτά τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες, λειτουργούν σαν ατζέντηδες των μεγα-εταιρειών, οι οποίες προτιμούν να μην επενδύουν τα κέρδη τους, αλλά να τα μοιράζουν σε «επιστροφές» στους μετόχους τους ή μπόνους στους μάνατζερ. Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
«Τελευταία αναγγελία»!
Στο ποίημά του «Λένε οι Τοίχοι/2», ο Εδουάρδο Γκαλεάνο γράφει για ένα σύνθημα που διάβασε σε τοίχο της Μπογκοτά. «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!» kι από κάτω: «(τελευταία αναγγελία)»
«Τελευταία αναγγελία»!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αόρατοι εχθροί και ανεύθυνοι πολέμαρχοι
Η κατά Μακρόν «αόρατη απειλή», στην οποία ο Γάλλος πρόεδρος κήρυξε τον πόλεμο, έχει όνομα και διεύθυνση: είναι ο αρπακτικός καπιταλισμός στη φάση της άκρατης εμπορευματοποίησης και χρηματιστικοποίησης.
Αόρατοι εχθροί και ανεύθυνοι πολέμαρχοι
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο καπιταλισμός αλλάζει, εμείς;
Η συστηματική δυσφήμιση του συνδικαλισμού και των συνδικάτων επί χρόνια πρόσφερε σε σειρά κυβερνήσεων τη δυνατότητα να τα «ξεδοντιάσουν» και να τα μετατρέψουν σε ήρεμα κατοικίδια σαλονιού.
Ο καπιταλισμός αλλάζει, εμείς;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η μεταφυσική του κέρδους
Αποφασίστε, φίλοι μου, γιατί έχουμε ζαλιστεί: Είναι καλό καγαθό πράγμα το κέρδος ή είναι έγκλημα καθοσιώσεως; Θα το διατυμπανίζετε ή θα το εξαφανίζετε;
Η μεταφυσική του κέρδους
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Δημοκρατία ή καπιταλισμός;
Η πλέον νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του τόπου μετά τη μεταπολίτευση «θα θέσει κανόνες στην αγορά», την ώρα που στην αγορά γίνεται πάρτι εις βάρος της κοινωνίας και των πολλών.
Δημοκρατία ή καπιταλισμός;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας