• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.5°C / 16.4°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.4°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.0°C / 15.9°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.2°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.6°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.6°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 13.3°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.6°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  0 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαδώντας τη μαργαρίτα για να βρούμε τους υπεύθυνους

 • A-
 • A+

«Πρωτοφανής κακοκαιρία, πρωτόγνωρα φαινόμενα, τέτοια χιονόπτωση δεν έχουμε ξαναδεί». Αυτά και άλλα πολλά εξίσου δραματικά βγήκαν από τα χείλη κυβερνητικών παραγόντων και από τα μικρόφωνα των τηλεοπτικών καναλιών. Η προσπάθεια, προφανής. Να φανεί πως η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε, ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε και τα κάποια προβλήματα που δημιουργήθηκαν πρέπει να αποδοθούν στην ένταση της κακοκαιρίας. Κλασική αντίδραση.

Ολες οι κυβερνήσεις αυτή την τακτική έχουν ακολουθήσει. Η λέξη συγγνώμη είχε εξοριστεί από το ρεπερτόριό τους. Με την αυτοκριτική είχαν μαλώσει άσχημα. Η παραίτηση ήταν είδος προς εξαφάνιση. Ηταν όμως μανούλες στη μετακύλιση ευθυνών. Αλλοτε έφταιγε το κλίμα, άλλοτε οι προηγούμενοι που είχαν αφήσει ερείπια, άλλοτε οι υφιστάμενοι που δεν εκτέλεσαν σωστά τις εντολές. Κάποιες φορές και η κακή μας τύχη. Στο ίδιο έργο θεατές για πολλά πολλά χρόνια. Στο ίδιο έργο θεατές και σήμερα με πρωταγωνιστές τους ατσίδες της κυβέρνησης των αρίστων.

Στην πρώτη ανάλυσή τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου σημειώνουν εισαγωγικά για τη «Μήδεια»: «Οι ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από τη Βόρεια Ευρώπη συνδυάστηκαν με τις αρκετά θερμότερες και υγρές αέριες μάζες της Μεσογείου και η συνάντησή τους προκάλεσε τη δημιουργία ισχυρών βαρομετρικών συστημάτων στην περιοχή μας». Στο δικαιολογημένο ερώτημα αν το φαινόμενο ήταν πρωτόγνωρο, η απάντησή τους είναι ξεκάθαρη: «Οχι, δεν ήταν πρωτόγνωρο.

Οσον αφορά τα φαινόμενα σε όλη τη χώρα, η κακοκαιρία "Αριάδνη" την περίοδο 5-11 Ιανουαρίου 2017 επηρέασε με χιονοπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές σχεδόν το σύνολο της χώρας, ενώ η "Μήδεια" επηρέασε μικρότερη γεωγραφική περιοχή. Οσον αφορά την Αθήνα, το ύψος του χιονιού την Τρίτη ήταν εφάμιλλο της κακοκαιρίας 17-18/2/2008 και αυτής της 4-6/1/2002». Λέτε να πέσαμε σε γιάφκα αριστεριστών που βρήκαν την ευκαιρία να χτυπήσουν το σύστημα; Ποιος ξέρει; Η «ομάδα αλήθειας» της παράταξης ας το ψάξει. Μπορεί να βγάλει λαβράκι.

Η κυβέρνηση εξετέθη ποικιλοτρόπως. Είχε ενημερωθεί εγκαίρως ότι έρχεται σφοδρό κύμα κακοκαιρίας. Αρα είχε όλο τον χρόνο να προετοιμαστεί κατάλληλα, δηλαδή να κινητοποιήσει τον κόσμο, να πάρει μέτρα, να ενισχύσει τις υποδομές. Εδωσε την εντύπωση, με τις συνεχείς συσκέψεις που οργάνωναν οι αρμόδιοι παράγοντες (ανακοινώνονταν από τους ίδιους), ότι είναι σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας και δεν θα αιφνιδιαστεί, ότι έχει συντονίσει τις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με το καθήκον της αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων. Διασύρθηκε.

Πανικόβλητη αποφάσισε να εφαρμόσει το μόνο μέτρο που ξέρει. Τον εγκλεισμό. Κάλεσε τους ανθρώπους να μην ξεμυτίσουν από τα σπίτια τους γιατί κινδυνεύουν. Οντως μεγαλεπήβολο σχέδιο. Ευφυής σύλληψη. Εκλεισε την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, κόβοντας τη χώρα στα δύο, πριν πέσει χιόνι, χωρίς να ενημερώσει τους οδηγούς που ήταν εν κινήσει, εγκλωβίζοντας τους για ώρες.

Επιτελικού χαρακτήρα επιλογές. Αλαλα τα χείλη των ειδικών. Μαθαίνω ότι εμπειρογνώμονες από άλλες χώρες που δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους για τις επιδόσεις της κυβέρνησης των αρίστων και για την αποτελεσματικότητα του κράτους-στρατηγείου, ζητούν μετ’ επιτάσεως να μάθουν με κάθε λεπτομέρεια το συγκεκριμένο επιχειρησιακό μοντέλο για να το δοκιμάσουν στα μέρη τους. Μαθαίνω επίσης πως ξένοι ηγέτες με εμπιστευτικού χαρακτήρα έγγραφά τους στο μέγαρο Μαξίμου σχεδόν εκλιπαρούν τον πρωθυπουργό να τους δείξει πώς πρέπει να γίνεται η διαχείριση ευθυνών. Πού να τις φορτώσουν; Στις περιφέρειες; Στους δήμους; Στις κρατικές υπηρεσίες; Στα δέντρα; Στους προηγούμενους;

Αν δεν έχουν εικόνα της σημερινής Ελλάδας, τους ενημερώνω: Σχεδόν όλοι οι περιφερειάρχες είναι δεξιοί, οι περισσότεροι δήμαρχοι είναι δεξιοί, τους επικεφαλής των υπηρεσιών τούς διόρισε η κυβέρνηση της Δεξιάς. Δεν μπορώ να τους βοηθήσω με τα δέντρα. Δεν ξέρω πού ανήκουν, αλλά στις εκλογές του μακρινού 1961 είχαν ψηφίσει και είχαν διαλέξει την ΕΡΕ, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία της εποχής.

Σ’ ό,τι αφορά τους προηγούμενους; Ευκολάκι. Φταίνε για τα πάντα, ακόμη και για το προπατορικό αμάρτημα. Αυτοί οι κατσαπλιάδες δεν πρέπει να μιλάνε. Σκότωσαν 100 ανθρώπους στο Μάτι, όπως μας είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αν ισχύει αυτό ας απαντήσει ο φερέοικος πολιτικός στο ερώτημα: «Γιατί οι ένστολοι που διαχειρίστηκαν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι προήχθησαν ή ανέλαβαν κυβερνητικά καθήκοντα επί Νέας Δημοκρατίας;». Ψύλλους στ’ άχυρα γυρεύω. Εκτός όμως από την κυβέρνηση εξετέθησαν και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Στο παρελθόν, όταν στα πράγματα βρισκόταν άλλο κόμμα, κάθε φορά που μια κακοκαιρία προκαλούσε μεγάλες ζημιές, τα έλεγαν χύμα και τσουβαλάτα, δεν χάριζαν κάστανα στην κυβέρνηση. Την εγκαλούσαν για θηριώδεις παραλείψεις, για ερασιτεχνισμό, τη στόλιζαν με ένα σωρό κοσμητικά επίθετα, χλεύαζαν ως αστείες τις δικαιολογίες της και εξέφραζαν την απορία γιατί δεν επεμβαίνει ένας εισαγγελέας να διατάξει τουλάχιστον μια έρευνα. Από τον Ιούλιο του 2019 ο καταρράκτης στα μάτια τους έχει γίνει Νιαγάρας.

Ανάγωγα

«Το Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς, τους αναπόφευκτους περιορισμούς λόγω της υγειονομικής κρίσης, θεωρώ ότι λειτουργεί υποδειγματικά. Η απάντησή μας είναι σαφής: Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση», είπε ο κ. Μητσοτάκης στην Κ.Ο. του κόμματός του. Αυτό που πρέπει να βάλει σε καραντίνα ο πρωθυπουργός είναι το πρόγραμμά του. Αυτό προκαλεί τις βλάβες στη δημόσια ζωή, αυτό φασκιώνει τη δημοκρατία, αυτό είναι η απειλή για τα δικαιώματα των πολιτών. Αυτό είναι η αιτία για τις διαμαρτυρίες των πολιτών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Οι κυβερνήσεις παρανομούν, η Ε.Ε. το ανέχεται
«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υποχρεωθούν να παραιτηθούν από pushbacks και παρόμοιες μεθόδους». Ουδείς τις πίεσε και ουδείς τις υποχρέωσε να παραιτηθούν από παρόμοιες μεθόδους.
Οι κυβερνήσεις παρανομούν, η Ε.Ε. το ανέχεται
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο Χατζηπετρής
Για τα όποια προβλήματα, είναι φανερό ότι δεν φταίει αυτή, φταίει και εδώ ο Χατζηπετρής. Οπότε; Να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο Χατζηπετρής και να οδηγηθεί στο εδώλιο με την κατηγορία της συκοφαντικής...
Να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο Χατζηπετρής
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το παρελθόν του
Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν συζητήσει επαρκώς την κυβερνητική εμπειρία 2015-2019; Φταίει μόνον η πανδημία; Μήπως υπάρχουν και άλλοι λόγοι;
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το παρελθόν του
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Εμπρός για τον νέο θρίαμβο!
Τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Να συμφωνήσει, λένε οι υπερπατριώτες, και να σκίσει τη Συμφωνία. Και πώς θα λέγεται η γειτονική χώρα;
Εμπρός για τον νέο θρίαμβο!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Από την αποθέωση στην κατεδάφιση
Σε ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας οι χασμωδίες, τα πίσω-μπρος, οι αντιφάσεις και οι κυβιστήσεις της κυβέρνησης δημιουργούν μεν προβλήματα, ωστόσο υπό κάποιες προϋποθέσεις είναι διαχειρίσιμα και μπορεί να μην...
Από την αποθέωση στην κατεδάφιση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας