• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 24.4°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 25.0°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.9°C / 22.8°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.9°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.4°C / 22.8°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.0°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 23.0°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 24.4°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.4°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.0°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.9°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  52%
Η Αριστερά ακούει;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Αριστερά ακούει;

 • A-
 • A+
Τα πάντα αφήνονται στις «αγορές», πολιτικά υποκείμενα γίνονται οι μεγα-εταιρείες και τα λόμπι, ενώ οι πολιτικοί μετατρέπονται σε ορντινάντσες των επιχειρηματιών, των αεριτζήδων και των πάσης φύσεως μαφιόζων του πλούτου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η πανδημία του κορονοϊού δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αναστοχασμό τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η περίοδος της αναγκαστικής απομόνωσης και των ελαχιστοποιημένων κοινωνικών επαφών μάς επιτρέπει να σκεφτούμε τις ηθικές επιλογές μας, να επανεκτιμήσουμε τις σχέσεις μας και να δούμε λίγο πιο αποστασιοποιημένα την καθημερινότητά μας. Να «ξεσκαρτάρουμε» τα περιττά από τα ουσιαστικά και να προβληματιστούμε για τους ατομικούς μας στόχους.

Από την άλλη, σε κοινωνικό επίπεδο επιβάλλεται να δούμε πού πρέπει να πατήσουμε γκάζι και πού φρένο, σε μια πίστα ολισθηρή, επικίνδυνη και γεμάτη απρόβλεπτες στροφές. Να εκτιμήσουμε τι είναι αυτό που πρέπει να επιταχύνουμε και τι εκείνο που πρέπει να επιβραδύνουμε. Για παράδειγμα: Μπορούμε σήμερα να επενδύουμε το ίδιο στα ορυκτά καύσιμα, σε μια χιμαιρική «ανάπτυξη» και στην «αξιοποίηση» των πάντων, της φύσης περιλαμβανομένης;

Ερευνα πέντε μεγάλων πανεπιστημίων έδειξε ότι το 2018 ένας στους πέντε θανάτους οφειλόταν ή σχετιζόταν με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας - συνολικά 8,7 εκατομμύρια άνθρωποι. Και φυσικά χωρίς να συνυπολογίσουμε το κόστος των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ή την υποθήκευση του μέλλοντος από την κλιματική αλλαγή, η οποία λαμβάνει πλέον χαρακτήρα «κατεπείγοντος».

Ο ρόλος του καθενός μας σ’ αυτή την εξίσωση δεν είναι αμελητέος. Ο καθένας μας μετράει. Οι ατομικές επιλογές αθροίζονται σ’ ένα αποτέλεσμα που θα καθορίσει τον κόσμο στον οποίο θα ζήσουν τα παιδιά μας. Ταυτόχρονα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις σε συλλογικά προβλήματα. Οσο γοητευτικό και προστατευτικό και εάν είναι το προσωπικό μας κουκούλι (οικογενειακό, επαγγελματικό ή φιλικό), δεν μπορεί να μας παράσχει την επιθυμητή απόδραση από τα κοινωνικά αδιέξοδα.

Προφανώς άλλες δυνατότητες έχει ο πλούσιος και άλλες ο φτωχός για πρόσκαιρες διεξόδους και οπωσδήποτε οι συνέπειες των μεγάλων προβλημάτων πλήττουν τον καθένα σε διαφορετικό βαθμό, όμως η επιταχυνόμενη παγκοσμιοποίηση επιφυλάσσει μια κοινή τύχη για όλους.

Σήμερα «η πολιτική σκέψη βρίσκεται σε κρίση, είναι τυφλή και υπόκειται σε μια οικονομίστικη βλακεία, η οποία υποβαθμίζει όλα τα πολιτικά προβλήματα σε ζητήματα “αγορών” - έτσι, είναι ανίκανη να χαράξει ένα αληθινό πρόγραμμα για το έθνος», όπως γράφουν οι Στεφάν Εσέλ και Εντγκάρ Μορέν στο κοινό τους βιβλίο «Ο δρόμος της ελπίδας» (εκδόσεις Πατάκη).

Η τυφλότητα των πολιτικών ελίτ οδηγεί κατευθείαν στον γκρεμό και όποιος δεν το βλέπει αυτό μάλλον εθελοτυφλεί. Το διαπιστώνουμε τα τελευταία δέκα-δώδεκα χρόνια, τόσο με την οικονομική όσο και με την υγειονομική κρίση. Τα πάντα αφήνονται στις «αγορές», πολιτικά υποκείμενα γίνονται οι μεγα-εταιρείες και τα λόμπι, ενώ οι πολιτικοί μετατρέπονται σε ορντινάντσες των επιχειρηματιών, των αεριτζήδων και των πάσης φύσεως μαφιόζων του πλούτου.

Οι ηθικές επιλογές –σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο– είναι μπροστά μας και θα διαμορφώσουν τον κόσμο που έρχεται: είτε αυτός θα είναι ένας κόσμος κατεστραμμένος για τις επόμενες γενιές, είτε θα είναι ένας κόσμος που θα αναδυθεί από τις «στάχτες» (όχι κυριολεκτικά) του σημερινού.

Δεν είναι μοιραίο ο Αγγελος της Ιστορίας να βαδίσει με την πλάτη προς το μέλλον κοιτάζοντας τους σωρούς των ερειπίων που υψώνονται πίσω του. Αυτό προϋποθέτει προβληματισμό, συνείδηση, φαντασία, θάρρος και, προπαντός, ριζοσπαστικές επιλογές. Οχι ρουτίνα, όχι διαχείριση, όχι συμβιβασμό! Η Αριστερά ακούει;

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
«Τελευταία αναγγελία»!
Στο ποίημά του «Λένε οι Τοίχοι/2», ο Εδουάρδο Γκαλεάνο γράφει για ένα σύνθημα που διάβασε σε τοίχο της Μπογκοτά. «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!» kι από κάτω: «(τελευταία αναγγελία)»
«Τελευταία αναγγελία»!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ζωτικός χώρος, υπάνθρωποι και οικολογικός πανικός
Μια κλιματική κατάρρευση θα επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο τον «οικολογικό πανικό» για τους λαούς, αλλά ενδεχομένως και τις θεωρίες περί «ζωτικού χώρου» στα μυαλά κυβερνώντων που θα διαθέτουν εκτός των...
Ζωτικός χώρος, υπάνθρωποι και οικολογικός πανικός
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Βαρετό σαν και εμάς που (δεν) το συζητάμε!
Η προοπτική της δημοκρατίας είναι άμεσα συνδεμένη με την κλιματική κρίση, αφού η διαχείριση της τελευταίας θα απαιτήσει στο μέλλον αυταρχικές λύσεις και κατασταλτικά μέτρα ασύλληπτης έκτασης σε σχέση με ό,τι...
Βαρετό σαν και εμάς που (δεν) το συζητάμε!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
«Προσοχή στο κενό»
Ενα κενό αιωρείται πάνω μας εδώ και πολλά χρόνια, αλλά σήμερα φαντάζει πιο απειλητικό από ποτέ. Οριοθετείται μεταξύ μιας ραγδαίας καπιταλιστικής παρακμής που έρχεται από το παρελθόν και της αδυναμίας να...
«Προσοχή στο κενό»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η θεωρία του «ενός άκρου»
Ο βίος και η πολιτεία του Αντώνη Σαμαρά, οι υπόγειες διαδρομές του Τάκη Μπαλτάκου με τους χρυσαυγίτες, οι μεταγραφές των «αστέρων» του ΛΑΟΣ, αλλά και η καιροσκοπική συνύπαρξη του Κ. Μητσοτάκη με αυτή την ομάδα...
Η θεωρία του «ενός άκρου»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ενα σύστημα που διαιρεί, αποδομεί και καταστρέφει
Η ίδια λογική που ίσχυσε για δεκαετίες για τις τράπεζες και κόστισε τρισεκατομμύρια στους φορολογούμενους, έχει φθάσει να ισχύει σήμερα και για τον ίδιο τον καπιταλισμό: είναι too big to fail.
Ενα σύστημα που διαιρεί, αποδομεί και καταστρέφει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας