• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.8°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.1°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 12.8°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  91%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  0 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολείο κρεατομηχανή, κοινωνία ευνουχισμένη

 • A-
 • A+

Μέρος των σημερινών μας δεινών οφείλεται αναμφίβολα στο τεχνοκρατικό μένος μιας κοντόφθαλμης ελίτ, η οποία φρόντισε εδώ και αρκετές δεκαετίες να εξορίσει από την εκπαίδευση –μέση και ανώτατη– το πνεύμα του ανθρωπισμού και της ανάγκης για σφαιρικότητα της γνώσης.

Φυσικά αυτό μόνο τυχαίο δεν ήταν, αφού η ιδιοτέλεια αυτής της ελίτ ήταν τόσο επωφελής που την οδήγησε σήμερα να ζει σχεδόν έξω από την κοινωνία των απλών ανθρώπων, σε μια φούσκα υπερκατανάλωσης, φαντασιώσεων μεγαλείου και σχεδόν παρανοϊκών οραματισμών για απόκτηση της αθανασίας μέσω τεχνολογικών βελτιώσεων του ανθρώπινου σώματος και παρεμβάσεων στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Οι ιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, έχουν γίνει οι τεχνοπροφήτες της ιδεολογίας του «τρανσουμανισμού» (transhumanism), ο οποίος αντιμετωπίζει το ανθρώπινο πλάσμα ως ένα ελαττωματικό ον, το οποίο επιδέχεται τεχνολογικών (και συνειδησιακών) βελτιώσεων, περίπου όπως τα «πειραγμένα» αυτοκίνητα αγώνων. Τελικός στόχος αυτού του μαραθώνιου είναι η κατάκτηση της αθανασίας, με ενδιάμεσο σταθμό κάποιου είδους cyborg, δηλαδή μια σύνθεση υπολογιστή και ανθρώπου, στην οποία (φυσικά) θα κυριαρχεί η μηχανή.

Η παράνοια αυτής της ελίτ συνίσταται στο δόγμα πως εάν κάτι είναι τεχνολογικά εφικτό, τότε πρέπει να υλοποιηθεί ή στη χειρότερη περίπτωση να δρομολογηθεί η επιστημονική έρευνα για την υλοποίησή του. Αυτό βέβαια έχει οδηγήσει σε έναν σχεδόν απόλυτο διαχωρισμό των μέσων από τους σκοπούς, με τα μέσα να καταντούν αυτοσκοπός. Η οικονομία, η έρευνα, η τεχνολογία και η επιστήμη χρησιμοποιούνται σαν πρόσχημα για την κυριαρχία επί της κοινωνικής πλειοψηφίας, η οποία αντιμετωπίζεται από την ελίτ σαν μια αδιαφοροποίητη μάζα χειραγωγίσιμων ηλιθίων. Τα συστημικά ΜΜΕ φροντίζουν σε καθημερινή βάση να ενσταλάζουν δόσεις βλακείας στον πληθυσμό, αποσπώντας συναίνεση και δημιουργώντας συνενοχή.

Τα υπόλοιπα τα έχει αναλάβει εργολαβικά ένα σχολείο βιομηχανικής παραγωγής πνευματικών ευνούχων, οι οποίοι θα υποδύονται τους πολίτες, χωρίς όμως στοιχειώδεις δημοκρατικές ευαισθησίες και γνώσεις που θα τους καθιστούσαν ελεγκτές της εξουσίας. Φυσικά σ’ αυτόν τον ασθενή οργανισμό πάντα θα υπάρχουν τα αντισώματα, δηλαδή δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που θα αγωνίζονται για αξιοπρέπεια, γνώση και ελευθερίες και που αποτελούν τη μοναδική ελπίδα για ένα μέλλον με χειραφετημένους και αυτόνομους πολίτες.

Ο εξοβελισμός της κουλτούρας και των ανθρωπιστικών αξιών από την εκπαίδευση και η πριμοδότηση μιας ψυχρής και τεχνοκρατικής γνώσης στερημένης από αξίες και ηθική οδηγεί στην αναπαραγωγή του σημερινού εφιαλτικού μοντέλου που παράγει σωρηδόν «εξειδικευμένους ηλίθιους» προς πάσαν χρήσιν. Οπως δείχνει ο Νούτσο Ορντινε στη «Χρησιμότητα του άχρηστου» (Αγρα), μεγάλο μέρος της προόδου και των ανακαλύψεων στην Ιστορία προήλθε από ανθρώπους «ερασιτέχνες», με έφεση στο απορείν και όχι στο «χρήσιμο».

Τα θραύσματα γνώσης που προσφέρει το σχολείο σήμερα είναι αδύνατο να ανασυντεθούν σε εικόνα από ανθρώπους που ξέρουν τα σχεδόν τα πάντα για το μέρος, αλλά αγνοούν το Ολον, με τις περιπλοκές, τις εσωτερικές συνδέσεις και τις αλληλεξαρτήσεις του.

Στα καθ’ ημάς, τα νομοσχέδια που εμπλέκουν στην ακαδημαϊκή ζωή την αστυνομία ή πριμοδοτούν ανοιχτά τα παραμάγαζα της δήθεν εκπαιδευτικής επιχειρηματικότητας ή –πολύ περισσότερο– στοχεύουν στο να δυσχεράνουν περαιτέρω την πρόσβαση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων στην ανώτατη εκπαίδευση δεν αποδεικνύουν παρά την εμπάθεια και τη μεροληπτικότητα της ελίτ υπέρ των «δικών» της παιδιών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Σχολείο μαζικής παραγωγής βλακείας
Ο χαρακτήρας του σημερινού σχολείου μοιάζει με τα κοινωνικά δίκτυα και επιβάλλει μια μορφή αποσπασματικής γνώσης με τη μέθοδο του ζάπινγκ. «Αναρτήσεις» μαθημάτων τις οποίες διατρέχουν τα παιδιά «σκρολάροντας»...
Σχολείο μαζικής παραγωγής βλακείας
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Για τον καπιταλισμό της επιτήρησης
Οι δυνατότητες που προσφέρουν σήμερα εταιρείες όπως η Google, η Facebook (Meta), το twitter και άλλες είναι τεράστιες. Συσσώρευση σε τεράστιες Data Bases, μέσω της απόσπασης (προσωπικών) δεδομένων, τα οποία...
Για τον καπιταλισμό της επιτήρησης
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τεχνολογία και φιλοσοφία (πρέπει να) βαδίζουν χέρι χέρι
Σε μια συνέντευξη-ποταμό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κυπριακής καταγωγής ομότιμος πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, Χρυσόστομος Νικίας, λέει ότι οι τεχνολογικές επιστήμες αποχωρισμένες από τις ανθρωπιστικές...
Τεχνολογία και φιλοσοφία (πρέπει να) βαδίζουν χέρι χέρι
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Εκπαίδευση, φιλοσοφία, πόλεμος
Ενα δομικό πρόβλημα της σημερινής παιδείας στην Ελλάδα και όχι μόνο είναι ότι επιχειρεί να χώσει στο κεφάλι των παιδιών και των νέων ανθρώπων «απαντήσεις» και μάλιστα παπαγαλιστί.
Εκπαίδευση, φιλοσοφία, πόλεμος
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Απορώ που απορούμε!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης –έχοντας εξασφαλίσει ασυλία από τα εξωνημένα ΜΜΕ– κοντεύει να πιστέψει και ο ίδιος ότι ζει στη χώρα των Λωτοφάγων και πως ό,τι ψέμα και να πει, αύριο θα το έχουν ξεχάσει όλοι.
Απορώ που απορούμε!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Καταργήστε τώρα τις εξετάσεις!
Σήμερα η γνώση που μεταδίδεται είναι αποσπασματική και μοιρασμένη σε «κομματάκια» κοινωνικής εμπειρίας. Ο θάνατος της κριτικής σκέψης επικυρώνεται με την «επιτυχία» στα Πανεπιστήμια και την «αγορά» τυπικών...
Καταργήστε τώρα τις εξετάσεις!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας