ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr · Αφροδίτη Τζιαντζή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με διαδικασίες σχεδόν… μυστικοπάθειας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα επιλεγμένα σημεία του επικείμενου νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, όπως παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο ενώπιον του πρωθυπουργού. Ειδικά για τα σημεία που αφορούν το υπουργείο Ανάπτυξης, δηλαδή τις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών, η μοναδική πληροφόρηση ήταν μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα. Αντιθέτως οι κατεξοχήν αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, στην οποία υπάγεται η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων, δήλωναν είτε άγνοια είτε αδυναμία να ασχοληθούν άμεσα με το θέμα.

Μέχρι να τεθεί το νομοσχέδιο σε διαβούλευση, όπως αναμένεται τις επόμενες ημέρες, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για το βάθος των αλλαγών που προβλέπονται πάνω στον προϋπάρχοντα σχετικό νόμο (4412/2016), ο οποίος περιλαμβάνει 379 άρθρα, που εκτείνονται σε περισσότερες από 330 σελίδες και είναι στην ουσία η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των κοινοτικών οδηγιών 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ. Από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος που φέρει τις υπογραφές 14 υπουργών (μεταξύ άλλων του Γ. Σταθάκη στο Ανάπτυξης-Μεταφορών και του Χρ. Σπίρτζη στο Υποδομών-Μεταφορών) έχει υποστεί 401 τροποποιήσεις, ενώ έχει μεσολαβήσει και ο νόμος 4605/2019, που έφερε μεταβολές σε σχεδόν 80 διατάξεις του αρχικού.

Eρωτήματα και ανησυχίες για το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων εκφράζουν βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Γιατί επιλέγει η κυβέρνηση να διευκολύνει τις απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς όταν μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι υπουργοί της έχουν παραβιάσει επανειλημμένα το σχετικό ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο;», σχολίασε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων.