Δεν ήταν και η πιο μεγαλειώδης συγκέντρωση των τελευταίων ετών στο Σύνταγμα, όχι, δεν ήταν. Ας είμαστε δίκαιοι. Αλλά, αυτοί οι 159 άνθρωποι (ένας έφυγε λίγο πιο νωρίς να πάει να δει ειδήσεις στον Σκάι, έμειναν επομένως 158) που διαδήλωσαν χθες το βράδυ στο Σύνταγμα αψηφώντας το κρύο του Μαΐου (23 βαθμοί), αυτοί που διαδήλωναν ενάντια στην… αντιμεταρρύθμιση Μπαλτά στην Παιδεία, ήταν πολύ δυναμικοί. Μέγα πλήθος, μέγα πάθος.
Μπορεί να μη γέμισαν το Σύνταγμα, μπορεί να ήταν λιγότεροι και από τους τουρίστες που φωτογράφιζαν την αλλαγή φρουράς στον Αγνωστο Στρατιώτη, ήταν όμως… ευρωπαϊστές.
Αυθεντικοί ευρωπαϊστές. Οπως ο Θάνος Τζήμερος. Αλλά και ο Αρης Πορτοσάλτε. Και ο Θάνος Βερέμης να κάνει δηλώσεις μπροστά στις κάμερες για τον αναχρονιστικό νόμο του Μπαλτά.
Τόση Ευρώπη μαζεμένη, ούτε στις Βρυξέλλες. Μόνο ο κύριος και η κυρία Πατούλη έλειπαν, ευτυχώς ήταν προχθές στο Μαρούσι.
«Το life style των καταλήψεων βλάπτει σοβαρά τη δημόσια ελληνική εκπαίδευση», έγραφε ένα πλακάτ που κρατούσε μια κυρία, συνταξιούχος προφανώς, αλλά όχι, επ’ ουδενί, αιώνια φοιτήτρια. Ενα άλλο από έναν κύριο της ίδιας ηλικιακής ομάδας έλεγε «Αξιολόγηση παντού και σε όλους». Ευρωπαϊστής και αυτός, εννοείται.
Ο μέσος όρος ηλικίας των συγκεντρωμένων ήταν ολίγον τι υψηλός, βέβαια, άνω των εξήντα. Σοφός λαός. Ελειπαν οι φοιτητές, όντως, ίσως επειδή σήμερα έχουν εκλογές στα Πανεπιστήμια. Πού ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης να τους εξηγήσει πως πρέπει τα κόμματα να βγουν έξω από τα Πανεπιστήμια;
Δεν ήταν προκλητικοί οι διαδηλωτές, δεν έκλεισαν τους δρόμους (μπορούσαν;), δεν «προκάλεσαν βραχυκύκλωμα στην πόλη», δεν «έπληξαν τον τουρισμό».
Ούτε καν τα ψώνια στα μαγαζιά (όχι τις Κυριακές) δεν εμπόδισαν. Ηταν κόσμιοι. Και ήταν -σοβαρά, τώρα- η πιο διασκεδαστική συγκέντρωση που πήγα ποτέ. Μου έφτιαξαν το κέφι.
Οπως και ο Άρης Πορτοσάλτε που βγήκε αμέσως μετά live στην τηλεόραση του Σκάι να δώσει το ρεπορτάζ του. Εκεί να δείτε γέλια…
Αν έρθουν σήμερα τα κανάλια και πουν για τη μαζική συγκέντρωση, να τα πιστέψετε…
