Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολα εδώ πληρώνονται!
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολα εδώ πληρώνονται!

  • A-
  • A+

«Πού είναι το κράτος;», φώναζαν απελπισμένοι οι κάτοικοι των περιοχών της Εύβοιας που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τη νεροποντή και τις πλημμύρες που ακολούθησαν. «Πού είναι το κράτος;», φώναζαν οι κάτοικοι της Ηλείας στις πυρκαγιές του 2007. Την ίδια κραυγή έβγαζαν οι κάτοικοι στη Μάνδρα, στο Μάτι, στην Κορινθία, στη Ζάκυνθο. Ζωές χάνονται, περιουσίες εξαφανίζονται, δασικές εκτάσεις γίνονται παρανάλωμα του πυρός. Το κράτος δεν ήταν εκεί για να προλάβει και να προστατεύσει τους ανθρώπους και το βιος τους, το κράτος δεν βρέθηκε εκεί μετά τις συμφορές για να αποζημιώσει εγκαίρως τους πληγέντες και να αποκαταστήσει γρήγορα τις βλάβες.

Ή μάλλον ήταν εκεί, αλλά με τη γραφειοκρατική τερατώδη μορφή του, με συνέπεια να μη γίνει ό,τι ήταν απαραίτητο ώστε να μην υπάρξουν ανάλογης έκτασης καταστροφές με την επόμενη… θεομηνία (ο όρος χρησιμοποιείται καταχρηστικά γιατί και ηθικός και φυσικός αυτουργός είναι ο άνθρωπος). Πρέπει δυστυχώς να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι τέτοια φαινόμενα θα έχουμε συχνά-πυκνά λόγω της κλιματικής αλλαγής. Με τι δεν πρέπει όμως να συμφιλιωθούμε;

-Δεν πρέπει να συμφιλιωθούμε με την εγκληματική ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού που, ενώ έχει στη διάθεσή του τα μέσα, δεν λειτουργεί αποτελεσματικά είτε εξαιτίας της ανικανότητας είτε εξαιτίας της δολιότητας των προσώπων που επελέγησαν από τις κυβερνήσεις να στελεχώσουν τις δομές του.

-Δεν πρέπει να συμφιλιωθούμε με την πάγια τακτική των περισσότερων τοπικών αρχόντων που αν και είναι στην αρμοδιότητά τους η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών ώστε να περιοριστούν οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές, αυτοί στην προσπάθειά τους να αποσείσουν τις ευθύνες τους, πετάνε την μπάλα στην εξέδρα, μιλούν για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα που όμοιά τους δεν έχουν ξαναδεί και αρχίζουν να διακινούν το γνωστό αφήγημα περί κρατικών ευθυνών αποκλειστικά. Είναι συνένοχοι και ως τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε.

-Δεν πρέπει να συμφιλιωθούμε με τις παράνομες πρακτικές που ακολουθούν πολιτευτές και υποψήφιοι βουλευτές, οι οποίοι παροτρύνουν (ενίοτε εκβιάζουν) κυβερνήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση και δημόσιες υπηρεσίες να κάνουν εκπτώσεις στην εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών για να εξυπηρετήσουν τους ψηφοφόρους-πελάτες τους.

-Δεν πρέπει να συμφιλιωθούμε με τη συμπεριφορά των πολιτών που ασκούν αφόρητες πιέσεις στους περιφερειάρχες, στους δημάρχους, στους κοινοτάρχες, στους τοπικούς βουλευτές ώστε να εξασφαλίσουν το ακαταδίωκτο για τις παρατυπίες και τις παρανομίες που έχουν διαπράξει προκειμένου να επεκτείνουν την ιδιοκτησία τους εις βάρος του Δημοσίου και να φτιάξουν το αυθαίρετο κτίσμα τους μέσα στο δάσος, το οποίο, κατά την άποψή τους, είναι υποχρεωμένο το κράτος να νομιμοποιήσει γιατί η ιδιοκτησία είναι ιερό δικαίωμα - μάλλον κλοπή είναι, όπως έλεγε ο Προυντόν, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Προφανώς βρίσκουν και κάνουν. Πόσες φορές έχουν νομιμοποιηθεί αυθαίρετα στην Ελλάδα; Απειρες. Πόσες φορές έχουν κατεδαφιστεί αυθαίρετα; Ελάχιστες. Καμία φορά πάντως αν επρόκειτο για βίλες μεγαλόσχημων.

-Δεν πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι επιτρέπεται να κάνουν τα κόμματα τυμβωρυχία ατιμωρητί. Οταν είναι στην αντιπολίτευση τα ρίχνουν όλα στην κυβέρνηση και όταν γίνονται κυβέρνηση και έχουν τις ίδιες ή και χειρότερες επιδόσεις στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, τα βάζουν με την κακή μας τύχη, τον περίεργο καιρό, τον άσπλαχνο μεγαλοδύναμο που μας τιμωρεί για τις αμαρτίες μας και με τους προηγούμενους που υποτίθεται πως παρέδωσαν διαλυμένο κράτος. Ούτε αυτοκριτική ούτε ανάληψη πολιτικών ευθυνών. Αυτό που έκανε η Δεξιά και με τη Μάνδρα και με το Μάτι είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Αν και «φυσικός ιδιοκτήτης της χώρας», αν και χρόνια στο κουρμπέτι, αν και βασικός δημιουργός του προβληματικού κράτους, αν και κατασκευαστής των πελατειακών δικτύων, ακόμη δεν λέει να συνειδητοποιήσει ότι «όλα εδώ πληρώνονται».


Ανάγωγα

«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς δήλωσε πως προτάθηκε από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ως ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη χρονιά, όταν ολοκληρωθεί η τρέχουσα τέταρτη και τελευταία θητεία της καγκελαρίου Μέρκελ». Μια ήπια εκδοχή Σόιμπλε. Αλλωστε είτε με χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο είτε με σοσιαλδημοκράτη, η πολιτική της Γερμανίας δεν αλλάζει.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Στην Εύβοια οι ευθύνες είναι απρόσωπες;
Η αυθαίρετη δόμηση στην περιοχή της Εύβοιας δεν αναιρεί τυχόν ποινική ευθύνη των κρατικών παραγόντων και αρχών, εφόσον συγκλίνουσες δικές τους αμέλειες μπορούν να οδηγήσουν σε τραγωδίες.
Στην Εύβοια οι ευθύνες είναι απρόσωπες;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η έρευνα για την τραγωδία της Εύβοιας έχει πολλές γκρίζες ζώνες
Από τον τρόπο που ανακοινώθηκε χθες μέσω «καλά πληροφορημένων πηγών» η εντολή για έρευνα μετά την τραγωδία και τις καταστροφές στην Εύβοια και κυρίως από τη σπουδή να οριστεί πλήρως το περιεχόμενο της έρευνας...
Η έρευνα για την τραγωδία της Εύβοιας έχει πολλές γκρίζες ζώνες
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Εύβοια: Η πετσο-μπουκωμένη δημοσιογραφία έκανε το θαύμα της
Η φωτογραφία και οι τίτλοι αποτυπώνουν τα θαύματα της «Athens Voice»: Κυρίαρχο θέμα οι διασωθέντες με ψιλά γράμματα οι νεκροί και οι καταστροφές.
Εύβοια: Η πετσο-μπουκωμένη δημοσιογραφία έκανε το θαύμα της
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το κράτος, λάφυρο στα χέρια των… άξιων
Το κράτος μάς ανήκει. Και γι’ αυτό τοποθετούμε σε θέσεις-κλειδιά, αλλά και σε παρακατιανά πόστα, συγγενείς, κουμπάρους, κολλητούς, λούμπεν πολιτικάντηδες, αποτυχημένους πολιτευτές και πρόσωπα που έχουν...
Το κράτος, λάφυρο στα χέρια των… άξιων
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Φοβισμένες ηγεσίες
Άλλη μια νίκη της διοίκηση της Εκκλησίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, είπε ότι το κόμμα του δεν κρίνει...
Φοβισμένες ηγεσίες
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πολιτικός απατεώνας ή εκμαυλιστής συνειδήσεων;
Ποιο από τα δύο ήταν χτύπημα κάτω από τη ζώνη: η φράση του Αλέξη Τσίπρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι «ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας» ή η άποψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι δεν πρέπει να αποκαλούμε...
Πολιτικός απατεώνας ή εκμαυλιστής συνειδήσεων;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας