Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κορόνες χυδαιότητας

Κορόνες χυδαιότητας

  • A-
  • A+

Όλα τα είχαμε κόβοντας βόλτες από το σαλόνι μέχρι την κουζίνα, μετρώντας πότε τα κρούσματα του κορονοϊού και τον αριθμό των θυμάτων και πότε το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού, μία επιδημία χυδαιότητας έλειπε, έτσι για να θυμόμαστε ότι ενός κακού μύρια έπονται. Ο χυδαίος ιός βέβαια δεν είναι νέος, αλλά μέσα στην κρίση που προκαλεί ο Covid 19 πάει να μεταλλαχθεί σε πιο επιθετικό και πρόστυχο.

Παρακολουθώντας τις παρεμβάσεις ορισμένων (εκ)προσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάσταση που έχει επέλθει με τον κορονοϊό και βλέποντας τα σχόλια που ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νομίζει κανείς ότι στην Ελλάδα η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ έχει τεθεί σε καραντίνα, ενώ η Δεξιά εκμεταλλεύεται την ευκαιρία, αλωνίζει τους καρπούς της διακυβέρνησης Τσίπρα και ορέγεται την αναβίωση της περιόδου του Εμφυλίου.

Οι αριστεροί βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό, ενώ οι δεξιοί, κόβουν βόλτες αμέριμνοι αφού και η επιδημία γι΄αυτούς θεωρείται μία ακόμα ευκαιρία. Επόμενο είναι λοιπόν ο Καψώχας, από το γραφείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, να διαμηνύει ως άλλος Καραϊσκάκης ότι “όταν γυρίσει θα τους γαμήσει”, έτσι για να συμπυκνώσει σε μία φράση το βαθύτερο νόημα της άποψης ορισμένων άλλων αγωνιστών που κάνουν λογαριασμούς για την επόμενη ημέρα της επιδημίας, το “μετά”- όπως έχει περάσει στη σφαίρα του διαδικτύου αλλά έμοιαζε λίγο αμφίσημο και πολύ αμφιθυμικό.

Η απειλητική φράση θα λογαριαστούμε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτός που την εκστομίζει θα βγει κερδισμένος και από την άλλη κρύβει κάποια ενοχή γιατί τα πράγματα έφθασαν στο σημείο να λογαριαστούμε. Τώρα όλα ξεκαθαρίζονται.

Ποιος είναι όμως ο λογαριασμός για να δούμε τι είδους ξεκαθάρισμα θα γίνει μετά; Ακόμη δεν έχει περάσει η υγειονομική κρίση, μπροστά μας είναι και μία ανυπολόγιστη οικονομική και συνακόλουθα κοινωνική κρίση και ουδείς μπορεί να φανταστεί πότε και πως όλες αυτές οι δοκιμασίες θα αποτυπωθούν πολιτικά. Θα ήταν μήπως πιο ήπια η επιδημία εάν στα πράγματα ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Θα γέμιζαν όλες οι πόλεις ΜΕΘ και τα χωριά Κέντρα Αναφοράς; Η Ιταλία και η Ισπανία δεν βρίσκουν στην διεθνή αγορά αναπνευστήρες για να στήσουν Μονάδες σε στρατιωτικά αντίσκηνα. Και αν προσλαμβάνονταν όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές που είναι διαθέσιμοι στην Ευρώπη με συμβάσεις αορίστου και όχι περιορισμένου χρόνου τι θα μπορούσαν να κάνουν σήμερα και τι θα έκαναν μετά; Βεβαίως είναι ανάγκη όπως λένε οι ειδικοί να πολλαπλασιαστούν τα διαγνωστικά τεστ στο γενικό πληθυσμό, ωστόσο μέσα σε τόσα άλλα αυτή η ανάγκη χάθηκε από τον δημόσιο λόγο.

Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ; Θα επίτασσε τις ιδιωτικές ΜΕΘ, εντάξει, αλλά και το υπαρκτό ζήτημα της δαπάνης που αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ πάει και αυτό να χαθεί μέσα στις πλείστες όσες αντιπολιτευτικές κορόνες. Η ρητή δήλωση του πρώην υπουργού Υγείας Α. Ξανθού ότι και αυτός θα επέλεγε τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα και θα εφάρμοζε τις προτάσεις των λοιμωξιολόγων δεν στάθηκε ικανή για να δώσει η αντιπολίτευση ένα σαφές στίγμα.

Και στο πεδίο της οικονομίας τα μηνύματα που εκπέμπει η Κουμουνδούρου δεν είναι σαφέστερα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων, μετά νέο συμπληρωματικό και μάλλον θα χρειαστεί να σχεδιάσει και άλλα μέτρα. Αν είχε πάρει το μαξιλάρι των 30 δισ ευρώ που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και το διένειμε θα εξομαλύνονταν η λειτουργία της οικονομίας; Πως άραγε όταν οι περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι κλειστές και το μισό δημόσιο σε άδεια; Ή μήπως θα έφθανε η προαναγγελία ξετινάγματος του μαξιλαριού για να νοιώσουν ασφαλείς οι εργαζόμενοι, οι ημιαπασχολούμενοι και οι άνεργοι;

Παρεμπιπτόντως στη Γερμανία οι Πράσινοι και η Αριστερά συντάχθηκαν με τα μέτρα Μέρκελ, που δεν διαφέρουν επί της αρχής με τα μέτρα Μητσοτάκη στην Ελλάδα, όπως και στην Ιταλία, την Ισπανία των Ποδέμος και στην Πορτογαλία του Κόστα. Η άλλη επιλογή θα ήταν αυτή του Τραμπ που μοιράζει χιλιάρικα σε κάθε λογαριασμό μικρό ή μεγάλο (αλίμονο σε όσους δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς) με την υπόσχεση ότι το Πάσχα οι Αμερικανοί θα ξεφαντώσουν.

Τι προσφέρουν λοιπόν στην κοινωνία οι ανοησίες τύπου Καψώχα- και όχι μόνον- και ποιο είναι το όφελος για την Αριστερά; Να τρελάνει εντελώς τους αριστερούς ή να τους κάνει να ντρέπονται και να μην ξαναβγούν έξω; Θα αντιτείνουν κάποιοι πως οι φορείς τέτοιων απόψεων είναι ξενιστές. Αμ δε. Ξενιστής ο ένας, ξενιστής ο άλλος, ο οργανισμός του ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαλείται σε λίγο αποικία ιών. Πιο βαθύ φαίνεται το πρόβλημα και δεν είναι απλώς απότοκο της απομόνωσης από την υγειονομική καραντίνα.

Τα ανοίγματα της Αριστεράς, την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης, προς τον Καμμένο και κάθε λογής καμένο του πολιτικού περιθωρίου, οι δολιχροδρομίες στα προνόμια της εξουσίας και τις λαϊκές καταβολές, οι υπερφίαλες στοχεύσεις και οι περιορισμένες δυνατότητες, δεν περνούν αζημίως.

Και, τώρα, μέσα στην αγωνία του κόσμου να κατανοήσει τις συνέπειες της επιδημίας και να σκεφτεί πως θα σταθεί όρθιος μπροστά σε όσα έρχονται, σαν άλλοι ελεύθεροι-πολιορκημένοι επικαλούνται τον αθυρόστομο Καπετάνιο και λένε άλλα αντί άλλων, σαν να είναι αλλού. Δεν είναι οι λέξεις πρόστυχες, ούτε τα μέσα, ούτε τα κοινωνικά δίκτυα. Μπορούν να λένε, λοιπόν, ότι θέλουν, να καλέσουν και τον Καμμένο να φωνάζει πάλι “στα τέσσερα”, δεν είναι ανάγκη να παραφράζουν χυδαία τον Καραϊσκάκη.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιλέγουμε να μείνουμε όρθιοι μετά την πανδημία
Ο κορονοϊός άλλαξε πάρα πολλά. Άλλαξε τις συνήθειες και την καθημερινότητά μας, καθώς όλοι κληθήκαμε να συμμορφωθούμε με ορισμένες κατευθυντήριες υποδείξεις των επιστημόνων για την ασφάλεια του κοινωνικού...
Επιλέγουμε να μείνουμε όρθιοι μετά την πανδημία
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ώρα για έκτακτα μέτρα και αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών
Ο κίνδυνος μιας μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που προβάλλει ως απότοκος της επιδημίας, κρύβει φυσικά πολλούς επιμέρους κινδύνους, σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο κίνδυνος μιας χειρότερης...
Ώρα για έκτακτα μέτρα και αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ρατσιστικά τα βέλη
Ομαδικά πυρά, διαφόρων αποχρώσεων (;) δέχεται η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, αλλά κυρίως από την ημέρα της επιλογής δημιουργίας του συγκεκριμένου...
Ρατσιστικά τα βέλη
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Περιπλανώμενοι, αλλά καθόλου δυστυχισμένοι
Δύο στελέχη της κυβέρνησης που δεν προέρχονται από τις τάξεις της συντηρητικής παράταξης και βρίσκονται στην επικαιρότητα ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, πριν καταλήξουν στη Νέα Δημοκρατία προσπάθησαν...
Περιπλανώμενοι, αλλά καθόλου δυστυχισμένοι
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
ΚΚΕ 1991, ΠΑΣΟΚ 1996, ΣΥΡΙΖΑ 2020
Μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα με το ΚΚΕ του 1991 ή με το ΠΑΣΟΚ του 1996; Με το ΚΚΕ σίγουρα όχι. Υπάρχουν όντως διαφορετικές απόψεις για το οργανωτικό μοντέλο, τις πολιτικές συμμαχίες και τον ρόλο του προέδρου, όμως...
ΚΚΕ 1991, ΠΑΣΟΚ 1996, ΣΥΡΙΖΑ 2020
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αν το κράτος δυσκολεύεται, υπάρχει το παρακράτος
Είναι πάντως να απορεί κανείς με το έλλειμμα πολιτικής διορατικότητας που παρουσιάζει η ηγετική ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ζητούν από τον υιό Μητσοτάκη να κάνει στον Τσίπρα ό,τι έκανε ο πατέρας Μητσοτάκης στον ιδρυτή...
Αν το κράτος δυσκολεύεται, υπάρχει το παρακράτος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας