Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανασκολοπίζουν την Ιστορία
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανασκολοπίζουν την Ιστορία

  • A-
  • A+

Ηταν κεραυνός εν αιθρία οι δηλώσεις διαφόρων κυβερνητικών αξιωματούχων για την 28η Οκτωβρίου; Ηταν πράγματι εξωφρενική η τοποθέτηση περί εθελοντισμού; Ηταν όντως ένδειξη ιστορικού αναλφαβητισμού η απουσία των λέξεων «φασισμός» και «ναζισμός» από το μήνυμα της υπουργού Παιδείας;

Ηταν κραυγαλέα άσχετη με την ημέρα η άποψη περί λαϊκισμού -όρος που χρησιμοποιεί ο κάθε πικραμένος με ασύλληπτη ευκολία και παχυλή άγνοια;

Αν αφαιρέσεις τον ερασιτεχνισμό που διακρίνει ορισμένες παρεμβάσεις, επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποιο σφάλμα. Είναι πλευρές ενός αφηγήματος που έλκει την προέλευσή του από το πρόσφατο παρελθόν.

Οι παλαιότεροι ασφαλώς θα θυμούνται την οργή της Δεξιάς για την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στη δημόσια ζωή της χώρας. Οι νικητές του Εμφυλίου στα πεδία των μαχών έβλεπαν, κυρίως την περίοδο της Μεταπολίτευσης, την Αριστερά να ακυρώνει στην πράξη την αντίληψη ότι «οι νικητές γράφουν την Ιστορία». Δεν μπορούσαν να το χωνέψουν. Δεν μπορούσαν να συμφιλιωθούν με την έκταση του φαινομένου.

Φυσικά πολύ βολικά ξεχνούσαν ότι είχαν δώσει τις αφορμές. Η παράταξή τους, που διαχειρίστηκε την εξουσία μετά τη λήξη του Εμφυλίου, είχε πολύ... σπουδαίες επιδόσεις στο άθλημα του διχασμού. Δικά της στελέχη είπαν στον Βαν Φλιτ «στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας».

Δικά της στελέχη χαρακτήριζαν τη Μακρόνησο «νέο Παρθενώνα». Δικά της στελέχη έλεγαν για τη μετανάστευση τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 πως ήταν «ευλογία για τον τόπο».

Το κόμμα τους, στην τότε εκδοχή του, ήταν αυτό που αγκάλιασε τους ταγματασφαλίτες, τους αθώωσε για τις πράξεις προδοσίας που είχαν διαπράξει στην Κατοχή και τους προώθησε σε θέσεις-κλειδιά στον στρατό και τη δημόσια διοίκηση. Από τα σπλάχνα της παράταξής τους βγήκαν οι επίορκοι αξιωματικοί που κατέλυσαν την κολοβή κοινοβουλευτική δημοκρατία επικαλούμενοι τον ανύπαρκτο κίνδυνο του κομμουνισμού.

Το δικό τους κόμμα (σε αγαστή συνεργασία με το Παλάτι, τους στρατιωτικούς και τους αποστάτες) τορπίλισε την προσπάθεια εκδημοκρατισμού στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Το δικό τους κόμμα έχτισε το παρακράτος για να προστατεύσει το καθεστώς από τους συμμορίτες που, κατά τη φαιά προπαγάνδα τους, προετοιμάζονταν για τον τρίτο γύρο και τη μεγάλη ρεβάνς. Ηταν μια ασήμαντη λεπτομέρεια ότι οι ηττημένοι βρίσκονταν στα ξερονήσια, στην εξορία ή παρακολουθούνταν στενά στις πόλεις και στα χωριά.

Προσπάθησαν να ξαναγράψουν την Ιστορία. Σχετικοποίησαν μέχρι παρεξηγήσεως τον δωσιλογισμό. Τραμπούκισαν χωρίς ενδοιασμό την ιστορική μνήμη.

Στις πιο λόγιες εκφάνσεις του το συγκεκριμένο ρεύμα ταύτισε τον ναζισμό-φασισμό με τον κομμουνισμό ακολουθώντας την ισοπεδωτική πρακτική των ομοδόξων τους στην Ευρώπη.

Εσχάτως, εξαιτίας της μεγάλης αριστερής παρένθεσης (2015-2019), φοβήθηκαν ότι θα δημιουργηθούν τετελεσμένα που θα θέσουν εν αμφιβόλω τη δεσπόζουσα θέση της τάξης που εκπροσωπούν και υπηρετούν με φανατισμό ιερομόναχου. Γι’ αυτό ζήτησαν από τον αρχηγό τους να επινοήσει εκείνους τους τρόπους που θα αποτρέψουν στο μέλλον μια επανάληψη της κοινοβουλευτικής ήττας τους.

Γι’ αυτό αποκαλούσαν τους αντιπάλους τους «κατσαπλιάδες», όπως οι εθνικόφρονες τους αριστερούς κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης, αλλά και για πολλά χρόνια μετά το τέλος της.

Γι’ αυτό επανέφεραν στον δημόσιο διάλογο τη θέση περί ενδοτικών και πατριωτών. Γι’ αυτό λένε, χωρίς ίχνος σοβαρότητας, ότι οι Ελληνες από τις 8 Ιουλίου του 2019 μπορούν και πάλι να ονειρεύονται! Γι’ αυτό, διολισθαίνοντας προς την ελαφρότητα, θέλουν να πείσουν τους πολίτες ότι ο πρωθυπουργός συστήνει ξανά την Ελλάδα στον κόσμο!

Λείπουν βεβαίως οι σοβαροί οργανικοί διανοούμενοι που θα αναλάβουν να εκλαϊκεύσουν τη θεωρία τους. Δεν χολοσκάνε όμως. Εχουν τους πρώην αριστερούς για να κάνουν τη βρόμικη δουλειά. Αυτοί εντάσσονται με ενθουσιασμό στις τάξεις τής, υποτίθεται, απαλλαγμένης από ιδεοληψίες Δεξιάς και ως πρώην είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί από τους σκιτζήδες και τους δημοσιολόγους της συμφοράς γιατί δεν διστάζουν να συκοφαντούν τις προσωπικές διαδρομές τους και δεν κουράζονται να γλείφουν εκεί που έφτυναν.

Ανάγωγα

Νέο βροντερό στραπάτσο για τη γερμανική Σοσιαλδημοκρατία. Στη Θουριγγία έπεσε στο 8,2%. Το φλερτ με μονοψήφια ποσοστά συνεχίζεται. Η ηγεσία της όμως επιμένει να συμμετέχει το κόμμα στην κεντρική κυβέρνηση για να κρατάει το φανάρι στους Χριστιανοδημοκράτες. Δύσκολη δουλειά η αντιπολίτευση για ένα κόμμα που έχει ξεχάσει πώς γίνεται. Να παίρνουν μαθήματα τα συγγενή κόμματα στην Ευρώπη.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αφωνία για τα τηλεφωνήματα, ιαχές για την αστυνομία
Στα ψιλά πέρασε η τηλεφωνική παρέμβαση του πρώην υπουργού Μάριου Σαλμά σε εισαγγελείς. Τη σκέπασαν η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής και η επέμβαση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ. Εγιναν ταυτοχρόνως!
Αφωνία για τα τηλεφωνήματα, ιαχές για την αστυνομία
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αναδρομική διαύγεια
Επί χρόνια η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε την Αριστερά ότι με τη δήθεν ανθρωπιστική στάση της προσκαλεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να έρθουν εδώ. Ηρθε στα πράγματα και προσγειώθηκε ανωμάλως. Ξαφνικά...
Αναδρομική διαύγεια
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αλλο η κάλπη, άλλο η κολυμβήθρα του Σιλωάμ!
Οι πολίτες δεν έχουν δώσει λευκή επιταγή στη Δεξιά. Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να διεκδικεί καθεστώς ασυλίας επειδή κέρδισε τις εκλογές. Αν τα πράγματα λειτουργούν έτσι, δεν έχει νόημα να υπάρχει...
Αλλο η κάλπη, άλλο η κολυμβήθρα του Σιλωάμ!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Με τον Ορμπαν, τον Κουρτς και τα άλλα δεξιά παιδιά
Η Δεξιά, που έχει επικεφαλής έναν ηγέτη που ξανασυστήνει τη χώρα στον κόσμο (δήλωση-αριστούργημα του ίδιου παράγοντα), φαίνεται, αν κρίνουμε από το σχέδιο που ετοιμάζει για το άσυλο, πως εζήλωσε τη δόξα των...
Με τον Ορμπαν, τον Κουρτς και τα άλλα δεξιά παιδιά
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Και οι τρεις είναι... υπέροχοι!
Από τούτες εδώ τις στήλες με αφορμή διάφορα περιστατικά αναρωτιόμουν αν έχουμε να κάνουμε με ερασιτέχνες ή με κυνικούς. Δυσκολεύομαι να εντάξω σε μία από τις δύο κατηγορίες ή και στις δύο ταυτοχρόνως ορισμένα...
Και οι τρεις είναι... υπέροχοι!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας