Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι ξερόλες της τεχνοκρατίας
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ξερόλες της τεχνοκρατίας

  • A-
  • A+

Τίγκα στους εξωκοινοβουλευτικούς είναι το νέο υπουργικό συμβούλιο. Για να είμαστε όμως δίκαιοι, δεν πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο. Και οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν βάλει στις κυβερνήσεις τους πρόσωπα που δεν είχαν εκλεγεί. Αλλοι γιατί ήθελαν να έχουν καλυμμένα τα νώτα τους, άλλοι γιατί το πολιτικό προσωπικό του κόμματός τους ήταν κατώτερο των περιστάσεων και άλλοι γιατί είχαν την αντίληψη ότι ένας εξωκοινοβουλευτικός και τεχνοκράτης θα έκανε καλύτερα τη δουλειά: δεν θα απολογούνταν ούτε στα πελατειακά δίκτυα ούτε στις φράξιες του κόμματος, παρά μόνον στον αρχηγό που τον είχε διορίσει.

Στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη συντρέχουν όλοι οι παραπάνω λόγοι. Ο νέος πρωθυπουργός δεν ελέγχει απολύτως το κόμμα του. Καραμανλικοί και Σαμαρικοί έχουν σημαντικές προσβάσεις και στην κοινοβουλευτική ομάδα και στις οργανώσεις και δεν εννοούν να αφήσουν τον Μητσοτάκη να κυριαρχήσει. Οπότε ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να στήσει έναν μηχανισμό προστασίας του για τις δύσκολες μέρες που σίγουρα θα έρθουν.

Ως προς αυτό, κινήθηκε έξυπνα. Προφανώς, θυμάται πώς την έπαθε ο πατέρας του την περίοδο 1991-1993. Ο πατήρ Μητσοτάκης, πρωθυπουργός του 46,7%, αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και από τον Α. Σαμαρά (έριξε την κυβέρνηση) και από την ομάδα Εβερτ, η οποία δημιουργούσε συνεχώς κυβερνητικές κρίσεις.

Επίσης, ο σημερινός πρωθυπουργός πιστεύει βαθιά ότι ένας τεχνοκράτης είναι πολύ καλύτερος από έναν επαγγελματία πολιτικό. Ο πρώτος επειδή είναι περαστικός από την πολιτική δεν θα υπολογίσει το κόστος, ο δεύτερος επειδή θέλει να επανεκλεγεί είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει υπόψη του τις εσωκομματικές ισορροπίες και τις βαρονίες.

Σ’ αυτό το πεδίο, όμως, πολύ γρήγορα ο πρωθυπουργός θα διαπιστώσει ότι αυτό που λέει η θεωρία, το χλευάζει η πράξη. Ο τεχνοκράτης - υπουργός έχει την άποψη ότι μπορεί να διοικήσει τον χώρο ευθύνης του, όπως διοικούσε την εταιρεία όπου εργαζόταν. Υπάρχει όμως τεράστια διαφορά.

Σε μια εταιρεία που δεν πάει καλά ή έχει προβλήματα ρευστότητας, μπορείς να πάρεις ή, αν είσαι σύμβουλος του αφεντικού, να τον πείσεις να πάρει αντιδημοφιλείς αποφάσεις (απολύσεις, μειώσεις μισθών, περιορισμό κύκλου εργασιών, απλήρωτες υπερωρίες, ψαλίδισμα των αποζημιώσεων) και να μην ανοίξει μύτη, αν δεν υπάρχει στην επιχείρηση σωματείο ή αν το σωματείο που υπάρχει είναι είτε εργοδοτικό είτε πρόθυμο να συμβιβαστεί.

Αν όμως είσαι υπουργός και λάβεις τέτοιου τύπου σκληρές αποφάσεις που αφορούν πολύ κόσμο, για τις οποίες δεν είχες προετοιμάσει το εκλογικό σώμα, ή, ακόμη χειρότερα, του είχες τάξει λαγούς με πετραχήλια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκτός από την κοινωνική κατακραυγή που θα εισπράξεις, θα βρεθείς αντιμέτωπος και με διαμαρτυρίες πάσης φύσεως και μεγάλης έκτασης.

Τότε δεν υπάρχουν πολλές επιλογές: είτε αποσύρεις τα μέτρα και τσαλακώνεται το όποιο κύρος σου, είτε παραιτείσαι, αν είσαι στοιχειωδώς υπεύθυνος, είτε σε διώχνει ο αρχηγός και επιστρέφεις στην καλά αμειβόμενη δουλίτσα σου, έχοντας στο παλμαρέ σου μια τρανταχτή αποτυχία, είτε πείθεις τον ευεργέτη σου να μην κωλώσει, να συνεχίσει αταλάντευτα την πολιτική που έχετε συμφωνήσει και να χρησιμοποιήσει εν ανάγκη και την καταστολή για να τιθασεύσει τα οργισμένα πλήθη.

Η πολιτική μοιάζει εύκολη υπόθεση. Δεν είναι όμως. Οι ξερόλες και οι αλαζόνες της τεχνοκρατίας που μοστράρουν τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά τους και με ύφος χιλίων καρδιναλίων διαφημίζουν την προϋπηρεσία τους σε μεγάλες εταιρείες όπου λειτουργούσαν σε προστατευμένες περιοχές, ή το πέρασμά τους από διεθνείς οργανισμούς όπου δούλευαν σε συνθήκες εργαστηρίου, προσγειώνονται ανωμάλως όταν έρχονται σε επαφή με τη δύστροπη πραγματικότητα. Τότε, αντί να λουφάξουν και να το βουλώσουν, κατασκευάζουν εχθρούς. Καταγγέλλουν τις συντεχνίες που λυμαίνονται τον τόπο και μπαίνουν εμπόδιο στον εκσυγχρονισμό της χώρας και την καθυστερημένη κοινωνία που αντιστέκεται στην πρόοδο και ρέπει προς τον λαϊκισμό.

Ανάγωγα 

Στην εποπτεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η ΕΥΠ, η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τι γίνεται ρε παιδιά, εγώ νόμιζα ότι οι μαδουριστές ξεκουμπίστηκαν από το Μαξίμου.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Δοξάστε τους!
Η κυβέρνηση και τα δεξιά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να μας πείσουν ότι η διαπλοκή και η διαφθορά δεν είναι θέματα που πρέπει να απασχολούν τους πολίτες. Είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια ότι ευθύνονται σε μεγάλο...
Δοξάστε τους!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Δεξιότερα Κυριακοπάτκιν
Η ηγεσία της Ν.Δ., στην προσπάθειά της να ηρεμήσει το ακροδεξιό ακροατήριό της, σχεδιάζει πράγματα για να το ικανοποιήσει, μη διστάζοντας να φλερτάρει με τη γελοιότητα.
Δεξιότερα Κυριακοπάτκιν
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Με τον Ορμπαν, τον Κουρτς και τα άλλα δεξιά παιδιά
Η Δεξιά, που έχει επικεφαλής έναν ηγέτη που ξανασυστήνει τη χώρα στον κόσμο (δήλωση-αριστούργημα του ίδιου παράγοντα), φαίνεται, αν κρίνουμε από το σχέδιο που ετοιμάζει για το άσυλο, πως εζήλωσε τη δόξα των...
Με τον Ορμπαν, τον Κουρτς και τα άλλα δεξιά παιδιά
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Και οι τρεις είναι... υπέροχοι!
Από τούτες εδώ τις στήλες με αφορμή διάφορα περιστατικά αναρωτιόμουν αν έχουμε να κάνουμε με ερασιτέχνες ή με κυνικούς. Δυσκολεύομαι να εντάξω σε μία από τις δύο κατηγορίες ή και στις δύο ταυτοχρόνως ορισμένα...
Και οι τρεις είναι... υπέροχοι!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η κυβέρνηση των ρεκόρ
Δύο μήνες μετά την άνετη εκλογική νίκη της, η Νέα Δημοκρατία αφοπλίζει το ένα μετά το άλλο τα βαριά πολιτικά όπλα με τα οποία πυροβολούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της εξασφάλισαν τον τριπλό εκλογικό...
Η κυβέρνηση των ρεκόρ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Καλύτερα ύποπτος ο Τσίπρας, παρά κατηγορούμενος
Mπορεί να ζήσουμε ένα «ανάποδο ’89» με έναν τέως πρωθυπουργό ξανά στο εδώλιο και τον γιο του αρχιτέκτονα του παλιού ’89 στη θέση του κατηγόρου; Το θέλει ο πρωθυπουργός;
Καλύτερα ύποπτος ο Τσίπρας, παρά κατηγορούμενος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας