Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και το νέο τεύχος του περιοδικού «ΟΥΤΟΠΙΑ» (αριθμός 126), που εκδίδει ο Ευτύχης Μπιτσάκης, επιχειρεί να δώσει απάντηση στο «τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μειώσουμε τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης στον ατομικό ψυχισμό και να δημιουργήσουμε συνθήκες για μια, κατά το δυνατόν, πραγματοποιήσιμη κατάσταση ψυχικής υγείας»;
Από την αρχή της κρίσης το 2008, όπως δείχνουν τα στοιχεία, άρχισε να αλλάζει προς το αρνητικό η τάση των αυτοκτονιών στη χώρα μας, η οποία παραδοσιακά βρισκόταν πολύ χαμηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Ωστόσο, η απογοήτευση, η μελαγχολία, τα οικονομικά αδιέξοδα και το πολιτικό κλίμα φαίνεται ότι επηρέασαν αισθητά τους Ελληνες τόσο σε ατομικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο. Αρχικά τα περιστατικά καταγράφονταν και παρουσιάζονταν από τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά, από ένα σημείο και μετά, όταν αυτά άρχισαν να γίνονται μέρος μιας θλιβερής κανονικότητας, χάθηκαν από τη δημόσια θέα.
Για την εξίσωση της ψυχικής υγείας γράφουν ειδικοί πολλών κλάδων, αναλύοντας παράγοντες όπως η οικονομία, η πολιτική, η απορρύθμιση της εργασίας, η ανεργία, τα ναρκωτικά και η οικογένεια. Συμμετέχουν οι Θ. Καραβάτος, Μ. Ντάβου, Γ. Γουρνάς, Θ. Μεγαλοοικονόμου, Κ. Μάτσα, Μ. Μαδιανός, Μ. Borcsa και Κ. Χαραλαμπάκη.
Το τεύχος συμπληρώνουν κείμενα για τον Β. Μπένγιαμιν (Σ. Μιχαήλ), την ισραηλινή πολιτική για το νερό (J. Fontaine), για την Αριστερά και το ηθικό πλεονέκτημα (Ι.Ν. Μαρκόπουλος), για την αξιολόγηση των μαθητών (Μ. Χριστοδούλου), τις αξίες και την κοινωνική θεωρία (Μ. Χριστοδούλου), αλλά και βιβλιοπαρουσιάσεις.
