• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.2°C
  3 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.7°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 17.9°C
  6 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 10.9°C / 14.9°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.7°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 17.6°C
  3 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.9°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 14.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  4 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  1 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.9°C
  4 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.8°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο δωσίλογος και ο επαναστάτης

 • A-
 • A+

Να ρίξουμε κι από δω μια ματιά στο Εικοσιένα, στα διακόσια χρόνια του. Μια… τρίτη ματιά μακριά από φουστανέλες και τσαρούχια. Να μιλήσουμε για έναν δωσίλογο (της Κατοχής) κι έναν επαναστάτη (του Εικοσιένα), τον κορυφαίο, τον αρχιστράτηγο. Κάπου διασταυρώθηκαν οι δυο τους. Με ένα ιστορικό άλμα σε ένα ιστορικό παράδοξο, από εκείνα τα παράδοξα, που για να συμβούν, βάζουμε και οι άνθρωποι το χεράκι μας, ευγνώμονες είτε αγνώμονες, μνήμονες είτε επιλήσμονες, αξιότιμοι είτε ελεεινοί φουκαριάρηδες.

Ο επαναστάτης απεβίωσε 39 χρόνια προτού γεννηθεί ο δωσίλογος. Αλλά, κυνηγημένος από τους Τούρκους και επικηρυγμένος για επαναστατική δράση, κατέφυγε και έζησε δεκαπέντε χρόνια στον τόπο όπου γεννήθηκε ο δωσίλογος. Στη Ζάκυνθο. Ο δωσίλογος ονομάζεται Αναστάσιος Ταβουλάρης. Δεν είναι απλώς δωσίλογος –καταδικασμένος, ερήμην, από ειδικό δικαστήριο δωσιλόγων, σε ισόβια–, είναι επιτομή δωσιλόγου· πιο δωσίλογος δεν γίνεται· αφού, στη Γερμανία όπου κατέφυγε με την απελευθέρωση, «ρετάλι» του αποχωρούντος στρατού κατοχής, ο αμερικανικός στρατός τον συνέλαβε μαζί με τον Γκέρινγκ, τον υπαρχηγό του Χίτλερ. Χώρια όλα τ’ άλλα, ο Ταβουλάρης, πολιτικός εκ του στρατού προερχόμενος, που διέπρεψε ως κάθαρμα και προ του πολέμου, εκτός από υπουργός δυο κατοχικών κυβερνήσεων δωσιλόγων –Λογοθετόπουλου και Ράλλη– και ιδρυτής των διαβόητων Ταγμάτων Ασφαλείας, είναι ο μόνος κατοχικός υπουργός-συνεργάτης Γερμανών που, αποδεδειγμένα, έδωσε εντολή εκτέλεσης Ελλήνων πατριωτών.

Ο επαναστάτης είναι βέβαια ο Θοδωρής Κολοκοτρώνης, προσωποποίηση της Επανάστασης, του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Ο οποίος, κλέφτης στα βουνά της Πελοποννήσου και άτακτος, στον «μικρό» ξεσηκωμό του 1805-1806, όχι μόνο, καταδιωκόμενος από τους Τούρκους, κατέφυγε στη Ζάκυνθο. Αλλά εκεί, στη Ζάκυνθο, ολοκληρώνεται η μεταμόρφωσή του από άτακτο (κατσαπλιάδες τους λέγανε και τότε, που τώρα κάποιοι μας φοβερίζουν τάχα με λέξεις!) σε πολεμιστή προδιαγραφών. Κατατάσσεται στον αγγλικό στρατό, όπου διδάσκεται τακτική πολέμου. Μελετάει ελληνική Ιστορία. Μυείται στη Φιλική Εταιρεία. Η Ζάκυνθος είναι το λίκνο που εξέθρεψε τον αυριανό αρχιστράτηγο του Αγώνα.

Πού «συμπέσανε» τώρα και πώς στη Ζάκυνθο ο επαναστάτης και ο δωσίλογος! Είχα την πληροφορία από λίγο πρωτύτερα. Την είδα και… τετράφαρδη, δισέλιδη στη «Συντακτών» του Σαββατοκύριακου, 12-15/3, στο άρθρο του Σπύρου Κουζινόπουλου: «Ονειδος για το νησί το όνομα του Ταβουλάρη»… σε δρόμο της πόλης. Μάλιστα. Η Ζάκυνθος… ευγνωμονούσα διά το… εκλεκτόν τέκνον, τον δωσίλογο Ταβουλάρη, τον τίμησε με δρόμο της πόλης. Τώρα, πληροφορούμαι, κάποιοι (ευτυχώς να λέμε) Ζακυνθινοί ενεργούν ώστε να καθαιρεθεί το όνομα του Ταβουλάρη και να υψωθεί –στον ίδιο δρόμο ή σε άλλον– το όνομα του… Κολοκοτρώνη. Μάλιστα, στη Ζάκυνθο δεν υπάρχει οδός Κολοκοτρώνη. Το έψαξα. Υπάρχει μόνο οδός (του υιού) Γενναίου Κολοκοτρώνη. Του Γέρου του Μοριά δεν υπάρχει.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, εν όψει επετείου (Protata –«Συντακτών» 24/3), στις προσωπικότητες της Επανάστασης ο Κολοκοτρώνης κατατάσσεται στην κορυφή με διαφορά. Οσο για την απουσία του Κολοκοτρώνη από την… πολεοδομία Ζακύνθου, στα «Οδωνυμικά των Προαστίων της Αθήνας» των Μάρως Βουγιούκα - Βασίλη Μεγαρίδη, έκδοση Φιλιππότης, πάλι πρώτος, με τους περισσότερους δρόμους, είναι ο Κολοκοτρώνης. Απορώ πώς η πινακίδα του δωσίλογου Ταβουλάρη δεν έπεσε από μόνη της. Κι οι Ζακυνθινοί –έστω όσοι διαμαρτύρονται!–, γιατί δεν κατεβάζουν τον Ταβουλάρη και στη θέση του να ανεβάσουν τον Κολοκοτρώνη! Ας είναι και μέρα μεσημέρι. Ποιος θα τους μιλήσει!

ΥΓ. Εφημερίδα των Συντακτών, Κολοκοτρώνη 8, Αθήνα!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Δύο αιώνες
Δεν είναι να απορεί κανείς για τον ανύπαρκτο εορτασμό των διακοσίων χρόνων του ξεσηκωμού, της επανάστασης του 1821, αυτού του ελληνικού θαύματος, μετά από αιώνες και αιώνες δουλείας και ανυπαρξίας.
Δύο αιώνες
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Κομπότι, Καραϊσκάκης
Μιας και τιμούμε τα 200 χρόνια της Επανάστασης, από τις πρώτες νίκες σημειώθηκε στο Κομπότι της Αρτας τέτοιες μέρες, Ιούνιο του 1821.
Κομπότι, Καραϊσκάκης
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Υπήρξεν το άριστον εκείνο
Οι περιπέτειες της αμφιλεγόμενες αυτής λέξης θυμίζουν πολύ τις περιπέτειες της Ελλάδας, αρχαίας και σύγχρονης. Από την Επανάσταση του '21 και πέρα έχουμε τουλάχιστον τριών ειδών φιλέλληνες.
Υπήρξεν το άριστον εκείνο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μύθοι και απομυθοποίηση
Παρηγορητική η επέτειος της Επανάστασης μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη χρονιά. Βιβλία, άρθρα, εκπομπές, συνεντεύξεις, μουσική και υπέροχες εικόνες βοηθούν να εμπεδωθεί το αίσθημα του ανήκειν, επιπλέον να διευρύνουμε...
Μύθοι και απομυθοποίηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Από τον Κολοκοτρώνη στον Παστέρ»
Τη «μελωδία της ευτυχίας» για τα 200 χρόνια από το 1821 δεν τη δίνει το εθνοπατριωτικό φολκλόρ, αλλά δύο φράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, η μία εκ των οποίων εστιάζει στο μέλλον της Ελλάδας την τρίτη...
«Από τον Κολοκοτρώνη στον Παστέρ»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το βαθύ γκροτέσκο της γιορτής
Η γιορτή ήταν μια αφορμή για να νιώσει πρόσκαιρα υπέροχο το εορτάζον έθνος – όπως συμβαίνει συνήθως στις επαναλαμβανόμενες τελετουργίες της πολιτείας.
Το βαθύ γκροτέσκο της γιορτής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας