• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 24.0°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 23.4°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 22.7°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.1°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 22.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.4°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 17.3°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  1 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.6°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 24.2°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 22.8°C
  1 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  83%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το 1821 και η επίσημη ιστορία

 • A-
 • A+

Ενα καλό βιβλίο για κάποιον όχι και τόσο ενημερωμένο περί τον ξεσηκωμό του '21 ή χειραγωγικά πληροφορημένο είναι αυτό του Σπύρου Αλεξίου «21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821», εκδόσεις Τόπος. Εξω από ακαδημαϊσμούς αλλά με προσήλωση στις πηγές και θαρραλέα άποψη μπορεί κανείς να διαβάσει 21 ιστορίες με πρωταγωνιστές αγωνιστές της Επανάστασης που περιφρονεί η επίσημη ιστορία: «Κρυμμένες αλήθειες που έχουν αποσιωπηθεί ή παραποιηθεί επιχειρείται να ανασυρθούν από τη λήθη και τη διαστρέβλωση. Η εξαφάνιση της Φιλικής Εταιρείας, τα περιβόητα Δάνεια και γενικότερα η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων απέναντι στον Αγώνα. Η στάση των προυχόντων απέναντι στους πρόσφυγες μετά τη σφαγή στα Ψαρά, αλλά και στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, το "ιστορικό πρόβλημα" που ακούει στο όνομα Καποδίστριας. Ιστορίες όπως του Πρατσίφικο και του Παπουλάκου που ακολουθούν χρονικά την Επανάσταση, αλλά συνδέονται με χίλια νήματα μαζί της», διαβάζουμε στο εξώφυλλο.

Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του φιλόλογου συγγραφέα και κατατοπιστική η εισαγωγή του για την αξία της και την απήχησή της στον γνωστό κόσμο. «Η Επανάσταση του 1821 έχει το δικό της ειδικό βάρος στην ιστορία των λαϊκών εξεγέρσεων και των αλληλεπιδράσεών τους και αυτό... κόντρα σε θεούς και δαίμονες... Η ένοπλη Ελληνική Επανάσταση αμφισβήτησε ευθέως τον πυρήνα της πολιτικής της Ιεράς Συμμαχίας, ήρθε έμπρακτα σε ρήξη με την ουσία αυτού του υπέρτατου νόμου των τότε πέντε ισχυρών του κόσμου, που μιλούσαν αυθαίρετα στο όνομα όλων των εθνών και όλων των λαών», σημειώνει ο προλογίζων Αλέκος Αναγνωστάκης.

Ερχονται στο φως ιστορίες της πειρατικής δράσης και του λαθρεμπορίου που ανέπτυξαν οι Ελληνες. «Ενα εξόφθαλμο, αντιεπιστημονικό και τελικά σοβινιστικό χαρακτηριστικό της επίσημης ιστορίας είναι η απόκρυψη γεγονότων που αλλοιώνουν το εθνικό αφήγημα. Η λογική της αγιοποίησης των "δικών μας" δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο χρώμα από το λευκό της αγνότητας, κάθε γκρίζα ή μαύρη πινελιά είναι εξοβελιστέα», παρατηρεί ο συγγραφέας, ο οποίος δεν μασάει τα λόγια του. Για τον Καραϊσκάκη λ.χ., γράφει ότι ουσιαστικά απείχε από την εξέγερση και μόνο τον τελευταίο χρόνο της ζωής του έδειξε τη στρατηγική του ευφυΐα και έγινε θρύλος· έχει σημασία όμως η κατακλείδα του για τον αρχιστράτηγο: «Σπάνια στην ιστορία, όχι μόνο την ελληνική, συναντάμε τέτοια περίπτωση. Και ας το πούμε ξανά, είναι σοβαρό λάθος να αποσιωπάται η συνολική παρουσία του, διότι τελικά αποσιωπάται η δύναμη που έχει η επαναστατική διαδικασία να μεταβάλλει συνειδήσεις».

Ρεαλιστική παρουσίαση της Φιλικής Εταιρείας, της τόσο ξεχασμένης και παραμελημένης από τους ιστορικούς, στοιχεία για τον Ιερό Λόχο [με υπαινιγμούς για τη νεοσυσταθείσα Επιτροπή για το ’21], λεπτομέρειες για τον Βλαδιμιρέσκου, τον Ιγνάτιο [επίσκοπο Ουγγροβλαχίας], τον Αντώνη Οικονόμου και τον Λυκούργο Λογοθέτη για τα δάνεια και ποιοι τα υφάρπαξαν, αναφορά στον Κύκλο της Πίζας. Και πολλά άλλα, που φαίνονται αιρετικά, είναι όμως αλήθειες, που δεν έπρεπε να κρύβονται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
«Η ιστορία των ανιστόρητων» - Κολοκοτρονέικα
Από τον αναγνώστη, κ. Γιώργο Μίχα, λάβαμε την εξής επιστολή: «Στο φύλλο της 11/1, μου προξένησε έκπληξη ότι ο εκλεκτός συνεργάτης σας Γ. Σταματόπουλος προβάλλει ένα βιβλίο «παραϊστορίας» (Κολοκοτρωνέϊκο - Ν....
«Η ιστορία των ανιστόρητων» - Κολοκοτρονέικα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο Κολοκοτρώνης και η Επανάσταση
Μπήκαμε λοιπόν, έστω με φόβο από τον κορονοϊό, έστω άνεργοι οι πολλοί, έστω δύσκολα διαβιούντες, έστω με κυβέρνηση που δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει, στο εορταστικό έτος της «απελευθέρωσης» της χώρας από...
Ο Κολοκοτρώνης και η Επανάσταση
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Για τον Λύσιππο τον Σικυώνιο
Σημασία πια έχει ότι το θαυμάσιο αυτό έργο είναι στη διάθεση των αναγνωστών αλλά και ειδικών της τέχνης, ιστορικών και όσων ενδιαφέρονται για υψηλά και επιστημονικά έργα - με κύρος. Εύγε στους εκδότες -τι...
Για τον Λύσιππο τον Σικυώνιο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Δύο αιώνες
Δεν είναι να απορεί κανείς για τον ανύπαρκτο εορτασμό των διακοσίων χρόνων του ξεσηκωμού, της επανάστασης του 1821, αυτού του ελληνικού θαύματος, μετά από αιώνες και αιώνες δουλείας και ανυπαρξίας.
Δύο αιώνες
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μύθοι και απομυθοποίηση
Παρηγορητική η επέτειος της Επανάστασης μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη χρονιά. Βιβλία, άρθρα, εκπομπές, συνεντεύξεις, μουσική και υπέροχες εικόνες βοηθούν να εμπεδωθεί το αίσθημα του ανήκειν, επιπλέον να διευρύνουμε...
Μύθοι και απομυθοποίηση
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η άνοιξη κι ο θάνατος -κι οι νέοι
Ανοιξη. Δεν μπορεί, κάπου θα υπάρχει ένας νέος Διονύσιος Σολωμός να παλεύει με το μολύβι του ή με τα πλήκτρα του για να φωτίσει τον οργασμό της φύσης αλλά και το θανατικό που έχει πέσει στην κοινωνία.
Η άνοιξη κι ο θάνατος -κι οι νέοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας