• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.5°C / 11.9°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 7.4°C
  4 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.9°C / 5.5°C
  0 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.9°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 6.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.8°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.0°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.4°C / 12.4°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 5.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 4.5°C / 9.4°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 11.0°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 6.6°C
  3 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 6.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  73%

ISA, 2012, ΡΟΜΠΕΡΤΟY ΒΕΪΓΚΑΝΤ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα κορίτσι ζωγραφίζει κίτρινα αστέρια

 • A-
 • A+

Οπως όλα τα παιδιά, έτσι κι εκείνο το κορίτσι κάποτε επιχείρησε να μετρήσει τα αστέρια του ουρανού. Πολύ μικρή, αλλά αρκετά μεγάλη για να ονειρεύεται «να γίνω κάτι πολύ σπουδαίο». Πολιτικός μηχανικός, γιατρός, καθηγήτρια σε ένα πανεπιστήμιο.

Τίποτα από αυτά δεν συνέβη στο μέλλον, που σχεδόν ποτέ δεν είναι όπως το σχεδιάζουμε, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Και πότε βγαίνει σε καλό και πότε σε κακό. Το μόνο που απέμεινε από τα όνειρα ήταν οι λέξεις και τα χρώματα, να τα μπερδεύει πότε πότε και να αναπαριστά κόσμους υπαρκτούς, είτε να φτιάχνει άλλους, κομμάτι της φαντασίας.

Ενα καλοκαιρινό βράδυ, από αυτά που ο ουρανός μοιάζει με σκούρο μπλε μετάξι, κεντημένο με πολύτιμες πέτρες, αποφάσισε να τις μετρήσει: όσο περισσότερες μπορούσε. Ηταν 10 χρονώ και, ξαπλωμένη σε ένα ντιβάνι σε μια βεράντα στην εξοχή, με σβηστά τα φώτα, άρχισε την επίπονη εργασία.

Διάλεξε μια γωνιά του ουρανού, βάζοντας σημάδι ένα μεγάλο άστρο και ξεκίνησε: ένα, δύο, τρία, τέσσερα… εκατόν είκοσι τρία, εκατόν είκοσι τέσσερα… εκατόν τριάντα πέντε, εκατόν τριάντα έξι…

Κάπου εκεί, στο εκατόν πενήντα τέσσερα, σταμάτησε. Αυτό το αστέρι τής φάνηκε πολύ μεγάλο και πολύ πιο φωτεινό από τα υπόλοιπα, το χρώμα του λίγο πιο κίτρινο από τα άλλα. Η καταμέτρηση των συντρόφων του πήγε περίπατο. Σιγά σιγά ο ουρανός σαν να έχανε ύψος και της φάνηκε ότι μπορούσε να τον αγγίξει, ότι αν απλώσει το χέρι της θα πιάσει αυτό το αστέρι και θα το κρατήσει στην παλάμη της.

Δεν μπόρεσε να το αγγίξει φυσικά, αλλά άρχισε να γράφει μια ιστορία για το λαμπερό αυτό αστέρι. Οτι νά, εκεί, σε κείνο το μακρινό ουράνιο σώμα, σε μια άλλη βεράντα, σε μία άλλη εξοχή, εκείνη την ίδια νύχτα, ένα άλλο παιδί έκανε ό,τι και εκείνη: μετρούσε τα αστέρια του ουρανού. Μπορεί το σπίτι του να μην έμοιαζε πολύ με το δικό της και τα νυχτολούλουδα εκεί να μύριζαν αλλιώς, να μην υποχρεωνόταν να πιει γάλα το πρωί, αλλά να του άρεσαν φρούτα που έμοιαζαν με φράουλες, αλλά ήθελε κι αυτό να μάθει τα μυστικά του κόσμου.

Αραγε μπορούσε να τους δώσει και ονόματα; Γιατί εκείνη δεν ήξερε τα ονόματά τους. Μπορούσε εκείνο το μακρινό παιδί να ξέρει ότι υπάρχει ο πλανήτης Γη και ότι τον κατοικούν άνθρωποι;

Κανείς δεν μπορούσε να της απαντήσει, το ήξερε. Παλεύοντας με τις σκέψεις, αποκοιμήθηκε στο ντιβάνι, αλλά ξύπνησε στο κρεβάτι της.

Ζήτησε να της αγοράσουν σκούρο μπλε χαρτί, κόλλα και χρυσόσκονη. Ηθελε να φτιάξει έναν ουρανό. «Πού θα βρούμε τέτοια πράγματα στην εξοχή;» της είπε ο πατέρας. «Φτιάξ’ τον με τις μπογιές σου».

Και έτσι έκανε. Ζωγράφισε αστέρια κίτρινα, μικρά, μεγαλύτερα, πολλά, πάρα πολλά, όσα χωρούσε το χαρτί. Τα χρωμάτισε με προσοχή για να μη φύγει χρώμα από τα περιθώρια. Στο κέντρο έβαλε ένα μεγάλο. Γέμισε το υπόλοιπο χαρτί με μπλε χρώμα. Το βράδυ θα το σύγκρινε με τον πραγματικό ουρανό.

«Πολύ ωραίο», της είπαν όλοι, όπως θα έλεγαν σε κάθε παιδί. Τους κοιτούσε με δυσπιστία. Περίμενε το βράδυ.

Η απογοήτευσή της ήταν απόλυτη. Τα αστέρια της δεν έμοιαζαν με τα αληθινά, αλλά με αυτά των χριστουγεννιάτικων δέντρων. Το αστέρι πρωταγωνιστής ήταν τόσο θαμπό! Εψαξε τον ήρωά της στον ουρανό και δεν τον βρήκε, ούτε ήξερε πού να κοιτάξει.

Εβαλε τα κλάματα. «Ποτέ δεν θα τα καταφέρω», είπε στον πατέρα. «Δεν μπορώ να φτιάξω ούτε ένα αστέρι σωστό».

Εκείνος την καθησύχασε κοιτώντας τη ζωγραφιά. «Εγώ εδώ βλέπω πολλά όμορφα αστέρια. Και είναι όμορφα γιατί είναι τα δικά σου. Ο,τι φτιάχνεις με φροντίδα είναι όμορφο. Νά κοίταξε, εδώ, στο αστέρι το μεγάλο σε χαιρετά ένα παιδί», της είπε.

Το κορίτσι πήρε τη ζωγραφιά και έτρεξε μέσα. Θα ζωγράφιζε ένα κορίτσι σε μια βεράντα να χαιρετά τον ουρανό. Και θα περίμενε μια απάντηση.

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Δύσπλαστα υλικά
Ζωγράφιζε ασταμάτητα, για δύο ή τρεις ώρες. Για χρώματα χρησιμοποίησε ένα κουτί σχολικές νερομπογιές. Τη δυσκόλευαν αρκετά, είχε μάθει άλλα υλικά, πιο εύπλαστα, με περισσότερες δυνατότητες, αλλά επέμενε. Οταν...
Δύσπλαστα υλικά
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η γυάλα με τα βότσαλα
Φέτος, όπως καμία άλλη χρονιά, ήθελε κάπως να μείνει στο σπίτι κάτι από το καλοκαίρι που έφευγε με τη γνωστή αργή βεβαιότητά του. Ο,τι ήταν να δώσει, το έδωσε, και ό,τι ήταν να πάρει, το πήρε.
Η γυάλα με τα βότσαλα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το τέλος του καλοκαιριού
Μίκρυναν κάπως οι μέρες και η θάλασσα είναι ζεστή. Τα παιδιά δεν βγαίνουν πια αργά στις πλατείες και τις παιδικές χαρές -δεν προλαβαίνουν το φως. Η παραλιακή κωμόπολη έχει σχεδόν αδειάσει, αλλά αυτό την κάνει...
Το τέλος του καλοκαιριού
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο κακός καιρός
Βροχερές οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου. Μέχρι και χαλάζι έριξε. Καθόταν στο μπαλκόνι μ’ ένα κεράκι σιτρονέλας αναμμένο, για να ανασχέσει την επίθεση των κουνουπιών. Ολόκληρο καλοκαίρι δεν είχε δει ούτε...
Ο κακός καιρός
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η κίτρινη πεταλούδα
Αυγουστιάτικο μεσημέρι. Ζέστη και ησυχία. Η πόλη λαγοκοιμάται ενοχλημένη από το διαρκές φρρρρρρρ φρρρρρρρ του ανεμιστήρα που γυρίζει αριστερά-δεξιά, μέσα στο αναγκαστικό ημίφως. Παράθυρα και παντζούρια κλειστά...
Η κίτρινη πεταλούδα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Με ένα μινοράκι
Εκείνο το ξημέρωμα είχε ό,τι έχουν τα καλοκαιρινά ξημερώματα. Δροσιά έπειτα από μια μέρα μεγάλης ζέστης και ησυχία. Τόση ησυχία που τελικά ξύπνησε. Δεν είχε μάθει έτσι ήρεμα, ούτε να μην έχει τον νου στο...
Με ένα μινοράκι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας