Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μάλλον πρέπει να εμπλουτίσει την κουζίνα της η Θεανώ Ταψίου, διότι το πολύ το Κύρ’ ελέησον, τουτέστιν τα γεμιστά, πρωί, μεσημέρι, βράδυ τα βαριέται ακόμα κι ο Αμβρόσιος. Παρότι περίοδος νηστείας και περισυλλογής, αδυνατεί ο ποιμένας να υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης μαζί τους, ονειρεύεται μεζεκλίκια του ζωικού βασιλείου, θολώνει το μάτι του, τόσο ώστε να βλέπει παντού κτηνοβασίες και λοιπές παρεκτροπές, και ξεκουφαίνει τις Αιγιώτισσες, διατάζοντας άπαντες τους κωδωνοκρούστες της περιφερείας να βαρούν πένθιμα τις καμπάνες ολημερίς.

Εδώ που τα λέμε η μονοκαλλιέργεια βλάπτει σοβαρά τα εδάφη. Δεν πά’ να ‘σαι ο κορυφαίος σεφ της Γαλλίας, για να ευχαριστήσεις την εκλεκτή πελατεία υποχρεώνεσαι να σερβίρεις στο τραπέζι πολυτυπία εδεσμάτων, ποτ πουρί να σαγηνεύσει τη γεύση. Τα αποδέλοιπα αποτελούν φθηνές δικαιολογίες κακονοικοκυράδων. Της ξέφυγε η ατάκα της Θεανώς τον Σεπτέμβρη, ότι τάχα μου η κυβέρνηση πρέπει να επινοήσει καινοφανείς συνταγές άσκησης κοινωνικής πολιτικής με τους ελάχιστους πόρους, όπως ακριβώς το διορατικό πόπολο εφηύρε τα γεμιστά και με το τίποτα την κάνουν ταράτσα ολόκληρες οικογένειες με τους μπατζανάκηδες και τις συννυφάδες παρέα.

Ντόμπρα, σταράτα και εξόχως χορταστικά τα ‘πε η δόλια, άρπαξαν τα κανάλια την κουβέντα και την έκαναν σίριαλ που χτυπά εξωφρενικά νούμερα. Αρεσε στην υπουργό η απροσδόκητη δημοσιότητα κι απ’ όπου σταθεί και βρεθεί έκτοτε εννοεί να ταΐσει σύμπασα την οικουμένη με το νόστιμο λαδερό. Ακόμα κι ο Νίκος Οφείλεις αντέδρασε έντονα προχτές, όταν προσπάθησε να του πασάρει τα αλουμίνια με τις πιπεριές που ‘χαν κουβαλήσει οι τρίτεκνοι έξω απ’ το υπουργείο, διαμαρτυρόμενοι για τα επιδόματα, τα οποία αδειάζουν αντί να γεμίζουν.

Ο σοφός λαός γνωρίζει καλά πως η φτώχεια θέλει καλοπέραση και προπαντός ποικιλία. Ο Δεκέμβρης δεν είναι εποχή της ντομάτας. Τα δικοτυλήδονα της ομοταξίας των σολανίδων λιγοστεύουν στους πάγκους της λαϊκής, προέρχονται από θερμοκήπια, ξεχειλίζουν ορμόνες και υπερδιπλασιάζεται η τιμή τους. Τα φασόλια, αντιθέτως, με άφθονο καρότο και σέλινο προσφέρονται όσο τίποτα για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα. Δεν θεωρείται τυχαία εθνικό φαγητό η φασολάδα, για την οποία άλλωστε έχει δώσει τιτάνιους αγώνες ο Καραγκιόζης.

Υπό συνθήκες Μνημονίου το μενού πρέπει να ανανεώνεται και δεν θα έβλαπτε τη Θεανώ, ήτις ασκεί με σπόνσορες κοινωνική πολιτική, να αναζητήσει χορηγούς και για τα όσπρια, εκτός από το δεκατιανό των πεινασμένων μαθητών στα σχολεία. Αντιλαμβάνομαι μολαταύτα τους ενδοιασμούς της. Οι δηλώσεις του Αδ-όνειδος πως η συμμετοχή του στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού της Νου Δου δεν ήταν παρά σπόρος στη στέρφα γη που αναμένεται να βλαστήσει οσονούπω την τρομοκρατούν. Μεταλλαγμένα γεμιστά θα συνιστούσαν το απόλυτο πατατράκ.