• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.3°C
  3 BF
  74%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.0°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.2°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 13.3°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.5°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 19.1°C
  0 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 20.4°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 19.8°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.0°C
  0 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.0°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠροσγεΙΩΣΗ ΝΔ΄

 • A-
 • A+
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ.

Ο επιστήθιος φίλος μου Μανώλης Μπαρδάνης μού εμπιστεύθηκε άκρως επίκαιρη μαγνητοφωνημένη αφήγηση εκλιπόντος γέροντα με δοκιμασμένη συνταγή διά πάσαν νόσον και πανδημίαν. Διατηρώ το απεραθίτικο ιδίωμα: «Στην Κατοχή ήπιανε τον κόσμο θέρμη1 και ό,τι σκέπασμα ύπαρχε του το βάναν’ απάνω ντου, αλλά τονε τίναζε σα σκυλί, σαν κουλούκι2. Εβάστα λοιπό και τον αφέντη3 μου και το Ιώργη μας η θέρμη ευτή και τωνε δώκανε κάτι κίτρινα πράματα, πικρά πράματα (σ.σ. κινίνα), αλλά δεν ντων ήκανε τίοτα το φάρμακο. Εβρέθηκε λοιπό καένας και μου ’πε: “Να ’θελε τσι τρομάξεις, που μπόριε να τωνε περάσει”.

»Το ’έρο τονε τρόμαζα εύκολα, μα το Ιώργη, πού να τονε σωπορτάρω4. Μια βραδινιά παραμόνεβγα το ’έρο να τονε τρομάξω. Ητονε ’να πεζουλάκι αμπροστά στην πόρτα του μιτάτου5 κι ήβγαινε κι ήκανεν ετού6 το ψιλάκι ντου. Απού κάτω ήτονε ’να χαλί7 και βάναμε κρομμυδάκια, ντομάτες· άνυδρες πατάτες το ’χαμε τη χρονιά ’κείνη σπαρμένο. Και πιο κάτω ήτονε μια καυκάρα8. Ηβγηκεν ο ’έρος και σαν που ’ύρισε μες στην ανατολή κι εκατούριε, ρίχτω τα χέρια μου να τονε σείσω, αλλά φαίνεται πως δεν τον ήπιασα καλά και μου ’φυ(γ)ε κι ήπηρεν κάτω.

»Δεν του ’κουα να μιλήσει, να βγάλει μια φωνή να πει “ώχου μάνα μου, μα ίντα τρέχει”, λέω “επέθανεν ο ’έρος” και στρέφουμαι και πέφτω. Αλλά υστερνά δε μου ’κόλλα ο ύπνος, δεν εμπόρου να το κρατήσω και κείτουντάνε ο ’Ιώργης εκεί χάμαι και τονε σκουντώ και του λέω: “Βρε, σήκως ’ιατί επήρασιν οι διαόλοι τον αφέντη κι εδιάηκε9 μες στην κάτω καυκάρα”. “Βρε, ίντα λες” λέει. Βάνει τα χέρια ντου στο κρεβάτι του ’έρου, δεν τονε πιάνει, στήνεται απάνω κι αρπά ένα ράβδο και τινάζει ένα σάρτο και πάει κάτω. “Αφήτε κάτω τον αφέντη μου, κερατάδες, κάτω τον αφέντη μου” ήλεε. “Επά είμαι υιέ μου, επά είμαι υιέ μου” κάνει ο ’έρος με τα πολλά.

»“Πώς εβρέθης επά;” λέει. “Ενας αντρούλακας ήρθε κι εξεπέρνα το κοντάρι τσι βίγλας και τον πρίνο τω Τζαννήνηδω και με πιάνει απ’ το ποδάρι και μου σκα μια κι ήρθα κάτω”. Ξεφράζει την αμπασά10 ο Ιώργης και βουθά τονε και τον φέρνει απάνω και πέφτουνε, μα δεν εκοιμήθηκε κανείς τωνε. Ε(γ)ώ δούλιου11 να σαλέψω για να μη ’ελάσω. Εσφίγκουμου. Σηκώνουνται το πρωί ακοίμηστοι. Ενέμενα12 πως θα τσι πιάσει η θέρμη. Τίοτα. Βραδιάζει ο Θεός τη μέρα, ούτε θέρμη ούτε τίοτα. Την άλλην ημέρα, λέω, “εδιάηκα να τρομάξω τον ένα κι ετρόμαξε κι ο άλλος μοναχός του κι επέρασέ ντωνε”. Κι ήρχεψα κι εκατσο’έλου. Λένε: “Θαρρεί κανείς πως μας ήκαμες εσύ τη μοσκαριά ’υτή”. Λέω: “Ναι, ε(γ)ώ σας την ήκαμα, μα ήκοψά σας όμως και τη θέρμη”».

Ο Φλώριος του Ιάννη, ο αφηγητής, εφάρμοσε κατά γράμμα τις ντιρεκτίβες Τσιόδρα ογδόντα ολόκληρα χρόνια πριν από τον εθνικό μας λοιμωξιολόγο, που θεράπευσε τον πληθυσμό κατατρομάζοντάς τον και περιορίζοντας έτσι την εξάπλωση του αφιλότιμου κορονοϊού.


1. Ελονοσία, 2. κουτάβι, 3. πατέρας, 4. κάνω ζάφτι, 5. βοσκοκάλυβο, 6. εκεί, 7. χωράφι σε αναβαθμίδα, 8. πλαγιά, 9. εδιάβηκε, πήγε, 10. εμπασιά, 11. δείλιαζα, φοβόμουν, 12. ανέμενα, περίμενα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Προσγείωση ΜΘ΄
ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ και τα περιοριστικά μέτρα να μας καθήλωσαν στο σπίτι, οι πρωτόγνωρες αλλαγές που επέφεραν στην καθημερινότητά μας, ωστόσο, κινητοποιούν τη φαντασία και ενεργοποιούν την έμπνευση.
Προσγείωση ΜΘ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
ΠροσγεΙΩΣΗ Χ
ΑΜΠΑΡΩΜΕΝΟΣ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ/ μόνος χωρίς παρέες/ στύβω την γκλάβα μου διαρκώς/ να κατεβάσει ιδέες.// Μα δεν ανταποκρίνεται/ δεν παίρνει, λες, χαμπάρι/ και τη χτυπώ αλύπητα/ να σπάσει στο ντουβάρι.//
ΠροσγεΙΩΣΗ Χ
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ενοχες απειλές
Τούρκο και μάλιστα από τους θερμούς, τους πυρέσσοντες, έκανε τον Νίκο Χαρδαλιά η σημαντική αποκάλυψη της «Εφ.Συν.». Καταφέρεται σπασμωδικά εναντίον της εφημερίδας μας, στοχοποιώντας παραλλήλως με λύσσα την...
Ενοχες απειλές
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ορθοπεταλιστής γοργός ο τριχωτός πρωθυπουργός
ΘΕΛΗΣΕ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΣ/ καλό παράδειγμα σε μας/ σαν αρχηγός να δώσει./ Τι να ψυχανεμίστηκε/ και τόπλες εμφανίστηκε/ στη δεύτερη τη δόση;// Τι σκέφτηκε ο λειψός του νους/ και μας εξέπληξε ολουνούς/ μες στον κακό...
Ορθοπεταλιστής γοργός ο τριχωτός πρωθυπουργός
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Οθόνη θανάτου
Φως φανάρι πως έχουμε υποστεί μετάλλαξη. Και πρώτος εγώ. Το γενετικό αποτύπωμα του εστεμμένου ιού ενεγράφη ανεπαισθήτως, αλλά ανεξίτηλα, στο ασυνείδητο, αλλοιώνοντας τις συνήθειες και τη συμπεριφορά μας.
Οθόνη θανάτου
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Οι συρφετοί
Την αθρόα προσέλευση πλήθους πιστών από τα πρώτα χαράματα προκειμένου να εκκλησιαστούν, να μεταλάβουν και να προμηθευτούν ικανές ποσότητες θεραπευτικού αγιασμού αδυνατούσαν να συγκρατήσουν.
Οι συρφετοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας