Πολυγράφος και πολυδιαβασμένος ο Θωμάς Κοροβίνης, γονιμοποιεί με την εύχλοη πένα του τη στέρφα γη των γραμμάτων μας. Ασκηση στη γλώσσα το κάθε βιβλίο του, αποτελεί βαθιά τομή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία. Πολυσχιδής προσωπικότης ωστόσο, δραπετεύει απ’ τη στενότητα των σελίδων, γράφοντας στίχους και μελωδίες, τραγουδώντας τα ντέρτια και τα μεράκια του. Επιπροσθέτως υπήρξε μάχιμος φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση, στην οποία θήτευσε επί δεκαετίες στα περίχωρα της Σαλονίκης και στο Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης.
Η πετριά μέσα του δεν τον αφήνει στιγμή σε ησυχία. Το πρώτο Σάββατο εκάστου Ιουλίου, εδώ και οχτώ χρόνια, διοργανώνει την καθιερωμένη πλέον εσπερίδα έμμετρου και πεζού λόγου μετά μουσικής, που διαρκεί ώς τις πρώτες πρωινές ώρες, στο κτήμα του στα Πλατανίδια Πηλίου κοντά στα Κάτω Λεχώνια. Εχω αναφερθεί και άλλοτε στη μαγεία τού να γεύεσαι την ανάγνωση εξαιρετικών γραπτών μαζί με καλοκαιρινά αχλάδια και τζένερα, κομμένα από καλοφροντισμένα δέντρα, συνοδεία τερψιλαρύγγιων αλκοολούχων ασφαλώς. Φέτος ο πολυπράγμων Θωμάς έχει ετοιμάσει υπερπαραγωγή με το επίκαιρο και διαχρονικό θέμα: «Οι διαφορετικοί».
Λαοθάλασσα ποιητών και πεζογράφων, εβδομήντα πέντε και βάλε τον αριθμό, θα απαγγείλουν κείμενα γραμμένα ειδικά για τη βραδιά. Προηγουμένως θα ακουστούν εισηγήσεις από τον καθηγητή Ιατρικής Φυσικής Αδάμ Αδαμόπουλο, τον κοινωνιολόγο, κριτικό λογοτεχνίας Κώστα Καλημέρη, τον ακτιβιστή Γιώργο Κολέμπα, τον ψυχίατρο και σκηνοθέτη Στέλιο Κρασανάκη, την εθνομουσικολόγο Μιράντα Τερζοπούλου, τον αγέραστο «Νέστορα» της «Εφ.Συν.» Περικλή Κοροβέση, την αφεντιά μου, αλλά και τον ίδιο τον Κοροβίνη. Εκλεκτοί ηθοποιοί, ενδιαμέσως, θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από σημαντικά έργα.
Ιχνηλασίες στη Μέση Ανατολή και στις ακρώρειες του νεοελληνικού μωσαϊκού από την «Αριάγνη» του Στρατή Τσίρκα θα αναβιώσει ο Μανώλης Μαυρομματάκης. Ο Σταύρος Μερμήγκης θα μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα των «Βερολινέζικων χρονικών» του Γιόζεφ Ροτ και ο Μιχάλης Μητρούσης θα μας πάει βαρκάδα στις Κυκλάδες με το καλοτάξιδο σκαρί της ξελογιάστρας καθαρεύουσας του Εμμανουήλ Ροΐδη από την «Ψυχολογία Συριανού συζύγου». Αφήνω στο τέλος τη Νένα Μεντή, η οποία θα ενσαρκώσει τη Ζένω Διαμαντίδη ή Αλμάζοβα να μπινελικιάζει με ισοπεδωτική αθυρογλωσσία τον αχαΐρευτο σύζυγό της Πράξο Σαντζάκογλου.
Ο Κατάδεσμος, η σοκαριστική για πολλούς νουβέλα του οικοδεσπότη, θα απογειωθεί στη σφαίρα του μονολόγου «Η Συλβάνα και ο Δράκος» και –ποιος ξέρει;– μπορεί να τον απολαύσουμε στο θέατρο τη νέα σεζόν. Οι Σούλα Χρισανίδου, Μαρία Τεχνοπούλου και Λουίζα Σολομών θα λικνιστούν σε χορογραφίες της Βερονίκης Τσουγκράνη και η ορχήστρα του Ζήση Γεωργαλιού απ’ τον Βόλο θα προσφέρει μουσικά ιντερμέδια με έκτακτη συμμετοχή της Αλίκης Καγιαλόγλου. Τις κονφερανσιέ θα υποδυθούν η Σαμή Καραμπουγιούκογλου και η δική μας Νόρα Ράλλη. Ολα αυτά αύριο στις 9 υπό την αιγίδα του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Δύσκολα βρίσκεις δροσερότερη καταφυγή μέρες καύσωνα.
