Εγραφα, επομένη της 28ης Οκτωβρίου, για τις 21 εορταστικές κανονιές του Λυκαβηττού που, παρ’ ότι γέννημα-θρέμμα… Λυκαβηττιώτης, μέτρησα πρώτη φορά, επιφυλασσόμενος για τυχόν λάθος. Εν τέλει είχα μετρήσει σωστά.
Ομως αγνοούσα το πόθεν του συγκεκριμένου αριθμού, για τον οποίο διατύπωνα, απλώς, την υπόθεση ότι θα ήταν, ενδεχομένως, κατανοητός την 25η Μαρτίου, λόγω του Εικοσιένα, αλλά προς τι η γενίκευση;
Ο φίλος, συνάδελφος και κουμπάρος μου Γιάννης Καλαϊτζής, που εκτός από μεγάλο «πειραχτήρι» είναι και επιμελές «ψαχτήρι», με πληροφόρησε, την ίδια μέρα, με κάθε επιφύλαξη, πως οι 21 τιμητικοί κανονιοβολισμοί πρέπει να προέρχονται από την παράδοση (ισχύος) του… αγγλικού πολεμικού ναυτικού, την εποχή που η Αγγλία διαφέντευε θάλασσες και στεριές.
Αυτή πρέπει να είναι και η επικρατέστερη (και πάντως αληθοφανέστερη εκδοχή), διότι κανονιοβολισμούς, ως εθιμοτυπικό χαιρετισμό, συναντάμε πρώτη φορά στην Αγγλία (μέχρις αποδείξεως του εναντίου∙ έτσι γίνεται με την Ιστορία, όταν κάποιοι δεν κάνουν την Ιστορία… τσίρκο, επειδή έτσι τους γουστάρει: οι θεωρούμενες «ιστορικές αλήθειες» έχουν ημερομηνία λήξεως, όπως κάθε επιστημονική «αλήθεια»!).
Ετσι, τα πολεμικά πλοία που κατέπλεαν στο Λονδίνο (με εφτά κανόνια και μέγιστη δυνατότητα τριών βολών το καθένα!), προτού μπουν στο λιμάνι, «άδειαζαν τα κανόνια», ως… ηχηρή «διακήρυξη» ειρηνικής διάθεσης (πιθανόν και υποταγής στη Βρετανική Αυτοκρατορία!).
Από κει το πήραμε κι εμείς, πιθανότατα (είπαμε, η Ιστορία είναι πολλαπλή και σύνθετη άσκηση πιθανοτήτων∙ γι’ αυτό και έχει ενδιαφέρον! Αλλιώς θα ήταν πλήξη! Δύο εχθρούς έχει η Ιστορία: τη βεβαιότητα και τους… Ελληνες που είναι βέβαιοι…).
Για την Ιστορία (λέγεται, δεν αποδεικνύεται, ότι…), για τις πρώτες 21 κανονιές που ρίχτηκαν στην Αθήνα, στις 25 Μαρτίου 1838 (επίσημη ανακήρυξη ως εθνικής εορτής) και τις λοιπές εορταστικές εκδηλώσεις (πολυτελείς για τη χρεωμένη… τότε Ελλάδα), ξοδεύτηκαν και χρήματα που προοριζόντουσαν για την ίδρυση του Πανεπιστημίου. Λέγεται…
