Μία από τα ίδια ο κ. πρωθυπουργός στην τελευταία –της Δευτέρας– ανακοίνωσή του περί κορονοϊού, ευθυνών του ιδίου και της κυβέρνησής του και ευθυνών όλων ημών των υπολοίπων, που, κατά τον κ. πρωθυπουργό, συμπεριφερόμαστε και φερόμαστε περίπου μεταξύ ανευθυνότητας και ανεμελιάς. Καθώς: «πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία», διευκρινίζοντας, εις διπλούν δε, ότι: «Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Να το ξαναπούμε αυτό: ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», διαμηνύοντας ότι: «Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου» και νουθετώντας, σαν καλός κηδεμόνας, ότι «μέσα από τη συμπεριφορά μας και την ατομική ευθύνη προστατεύουμε και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».
Παλιά, λέγαμε ότι κόλλησε η βελόνα, τώρα το λένε κόπι πέιστ: κόβει από παλιά αντίγραφα και τα ξανακολλάει για καινούργια. Κάθε «διάγγελμα» και «ατομική ευθύνη», άλλοτε ευθέως και άλλοτε πλαγίως, άλλοτε πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη και άλλοτε κάργα στο πιπέρι. Να με συγχωρεί η χάρη του, αλλά κάτι άλλο περιμέναμε, πέραν των γνωστών και, πλέον, άκρως βαρετών επαναλήψεων.
Κάτι περιμέναμε, δεκατέσσερις μήνες τώρα, πρωτίστως στη Δημόσια Υγεία, μόλις προχθές κάτι είπε για προσλήψεις με διαγωνισμούς και… ΑΣΕΠ ο υπουργός Υγείας, αλλά από Σεπτέμβριο και με εντυπωσιακά δυσανάλογες αναμενόμενες αποχωρήσεις λόγω σύνταξης. Στη Δημόσια Παιδεία: αίθουσες, πυκνότητα ασφαλείας κ.λπ. -εκεί μάλλον μπατάρισε η βάρκα… Στις Δημόσιες Συγκοινωνίες έγινε εντέλει προμήθεια μεταχειρισμένων, που κόστισαν περίπου όσο καινούργια και με μέλλον που ίσως επιφυλάσσει και εκπλήξεις!
Αντ’ αυτών ο πρωθυπουργός, αυτολεξεί είτε σε παραλλαγή, συνιστά να κάνουμε ό,τι κάθε νοήμων σ’ αυτό τον τόπο κάνει από την πρώτη μέρα που καταλάβαμε τι θα πει πανδημία και πόσο επικίνδυνη είναι: μάσκες – αποστάσεις – απολυμάνσεις χεριών – σεβασμός του άλλου… Τι νομίζει ο κ. Μητσοτάκης, αυτά είναι αρωγή πολιτείας προς πολίτες;..
