• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.7°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 7.4°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.2°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.8°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 2.2°C
  3 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 10.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.2°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.4°C
  2 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  7 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 7.9°C
  4 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 12.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.6°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 7.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  90%

Είναι γνωστό ότι οι θεσμοί εκβίασαν την κατάσταση: ή ΝΟΜΕ ή «μικρή ΔΕΗ». Και έκαναν τους όρους των ΝΟΜΕ τόσο αποκρουστικούς για να μας υποχρεώσουν να πάμε στη «μικρή ΔΕΗ»

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοπρασίες ΝΟΜΕ ή «μικρή ΔΕΗ»;

 • A-
 • A+

Πρόσφατα η κυβέρνηση με τον νόμο 4389/2016 κατήργησε τον νόμο 4273/2014 που αφορούσε τη δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστότερης ως «μικρή ΔΕΗ».

Προσωπικά ανήκω σ’ αυτούς που χειροκρότησαν αυτή της την απόφαση που ακύρωσε και τυπικά ένα καταστροφικό σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ενα σχέδιο που αν υλοποιούνταν θα διέλυε τη ΔΕΗ και θα παρέδιδε σε ιδιωτικά χέρια που καραδοκούσαν να ενθυλακώσουν δημόσια περιουσία αντί πινακίου φακής: 3 λιγνιτικές μονάδες συνολικής ισχύος 900 MW (Αμύνταιο Ι, ΙΙ, Μελίτη Ι), την άδεια κατασκευής της μονάδας Μελίτη ΙΙ (450 MW), 6 υδροηλεκτρικούς σταθμούς ισχύος 902,6 MW (Θησαυρός, Πλατανόβρυση, Πουρνάρι, Αγρας, Εδεσσαίος), 1 μονάδα Φ.Α. ισχύος 476,3 MW (Κομοτηνή) και πάνω απ’ όλα μια σειρά «χρυσοφόρα» λιγνιτωρυχεία με τουλάχιστον 320 εκ. τόνους κάρβουνο αξίας πολλών δεκάδων δισ. ευρώ! (Αμυνταίου - Κλειδί - Κομνηνά - Μελίτη - Βεύη).

Κατά την άποψή μου αυτή την απόφαση κάθε καλοπροαίρετος και αντικειμενικός κριτής πρέπει να την πιστώσει στα θετικά της κυβέρνησης.

Ομως για να κάνεις τελική κρίση για την ορθότητα των αποφάσεών της και κατά πόσο αυτές προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον πρέπει να δεις το σύνολό τους και εάν αυτές οδηγούν σε διαφορετικό δρόμο απ’ αυτόν που οδηγούμασταν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Κοιτώντας, λοιπόν, το σύνολο των αποφάσεών της μπορεί μεν να κατήργησε τη «μικρή ΔΕΗ», επέλεξε όμως να λύσει το «πρόβλημα» που υποτίθεται θα έλυνε η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», χρησιμοποιώντας ένα άλλο εργαλείο, τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Επιτρέψτε μου όμως πριν αναφερθώ στα ΝΟΜΕ να κάνω μια μικρή αναφορά σ’ αυτό που αποκάλεσα «πρόβλημα» και το οποίο δεν είναι άλλο από τις αδικαιολόγητες διαμαρτυρίες των κρατικοδίαιτων επενδυτών ότι δήθεν δεν μπορούν να αναπτυχθούν στη λιανική αγορά ρεύματος (εμπορία) λόγω του ότι η ΔΕΗ έχει αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης του λιγνίτη και των νερών και κατ’ επέκταση ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Τα ΝΟΜΕ είναι οικονομικά προϊόντα ενέργειας μέσω των οποίων επιχειρείται να μεταφερθεί η «υπεραξία» που αποκτά η ΔΕΗ (κάτι που δεν υφίσταται) από την αξιοποίηση του λιγνίτη σε τρίτους προμηθευτές.

Ο μηχανισμός, για να επιτευχθεί αυτή η απαίτηση, περιλαμβάνει την πώληση ενέργειας από τη ΔΕΗ σε φτηνότερη τιμή απ’ αυτήν που μπορούν να αγοράσουν από τη χονδρεμπορική αγορά.

Η τιμή θα προκύπτει από δημοπρασίες με κατώτατη τιμή, από τις οποίες θα αποκλείεται η ΔΕΗ και η οποία θα βασίζεται στο μεταβλητό και μόνο κόστος!

Επειδή απ’ αυτή την παράγραφο χωρίς ίχνος υπερβολής διακυβεύεται το μέλλον της ΔΕΗ έχω χρέος να πω πως η κατώτατη τιμή δημοπράτησης που ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 139 είναι ληστρική και εάν και εφόσον η απόφαση του κ. υπουργού είναι πάνω σ’ αυτή την παραδοχή τότε θα είναι η χαριστική βολή για τη ΔΕΗ. Η διατύπωση «μεταβλητό κόστος ορυχείων» υπονοεί ότι θα πουλάμε ενέργεια χωρίς να εισπράττουμε απόδοση, αποσβέσεις και χρηματοοικονομικό κόστος!

Ενας πωλητής προϊόντος αυτό θα το κάνει για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αν θέλει να ξεφορτωθεί μικρές ποσότητες προϊόντος που περισσεύουν. Οταν το κάνει σε ορίζοντα τεσσάρων ετών όπως ζητάει ο νόμος, τότε πολύ απλά δεν επιβιώνει.

Είναι γνωστό ότι οι θεσμοί εκβίασαν την κατάσταση: ή ΝΟΜΕ ή «μικρή ΔΕΗ». Και έκαναν τους όρους των ΝΟΜΕ τόσο αποκρουστικούς για να μας υποχρεώσουν να πάμε στη «μικρή ΔΕΗ».

Με βάση τα παραπάνω το ότι δεν πήγαμε στη «μικρή ΔΕΗ» μπορεί μεν να είναι σωστή απόφαση αλλά πριν από το τέλος του έργου δεν πρέπει να πανηγυρίζεται σαν πολιτική επιτυχία γιατί από τη στιγμή που και αυτή η κυβέρνηση (κάτω από την πίεση των τοκογλύφων εκβιαστών) δέχτηκε ως υπαρκτό το «πρόβλημα» των ιδιωτών και μπήκε στη λογική να τους το λύσει η εναλλακτική λύση της «μικρής ΔΕΗ», τα ΝΟΜΕ εάν και εφ’ όσον έχει κατώτατη τιμή που δεν αντανακλά το πλήρες κόστος της ΔΕΗ θα παραδώσει τη ΔΕΗ αλυσοδεμένη στους ιδιώτες πιστωτές της.

Κλείνοντας για να απαντήσω στο ερώτημα του άρθρου «ΝΟΜΕ η “μικρή ΔΕΗ”» δεν χρειάζονταν ούτε ΝΟΜΕ ούτε «μικρή ΔΕΗ» για να επιλυθεί το «πρόβλημα» των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν χρειάζονταν γιατί το πρόβλημά τους είναι ανύπαρκτο.

Είναι ανύπαρκτο γιατί άνετα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη λιανική, αφού το περιθώριο κέρδους είναι ήδη τεράστιο και φτάνει μέχρι και 35 € η MWH!!

Το πραγματικό τους πρόβλημα είναι η απληστία και ότι ποτέ δεν ήθελαν ούτε θέλουν να πάρουν το παραμικρό ρίσκο.

Ηδη χωρίς τα ΝΟΜΕ -και αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι τα περιθώρια κέρδους είναι τεράστια- έχει αρχίσει το πλιάτσικο της ΔΕΗ.

Την λεηλατούν παίρνοντάς της τους καλύτερους πελάτες. Είναι φανερό λοιπόν ότι με τέτοια περιθώρια κέρδους (εξαιτίας των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά) δεν χρειάζονταν ούτε «μικρή ΔΕΗ» ούτε προϊόντα ΝΟΜΕ για να ανοίξει η λιανική αγορά.

Εν αντιθέσει με αυτούς η ΔΕΗ δεν έχει τα περιθώρια των εναλλακτικών προμηθευτών γιατί το συνολικό της κόστος υπερβαίνει το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς, με το οποίο αυτοί προμηθεύονται την ενέργεια που πωλούν στους πελάτες τους.

Εάν δε υλοποιηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν και μάλιστα χωρίς την ανάκτηση του πλήρους κόστους, τα προϊόντα ΝΟΜΕ θα αυξήσουν περαιτέρω το ήδη μεγάλο περιθώριο κέρδους των εναλλακτικών προμηθευτών και θα τους κάνουν ακόμα πιο επιθετικούς στην αναζήτηση πελατών εφόσον πλέον θα έχουν «κλειδώσει» χαμηλή τιμή χονδρεμπορικής σε βάθος χρόνου.

Τούτων δοθέντων, εάν τα πράγματα μείνουν έτσι όπως είναι σήμερα ακόμη και χωρίς τα ΝΟΜΕ η απώλεια κυρίως των καλών πελατών της ΔΕΗ θα αυξηθεί και κατ’ επέκταση η ήδη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση της ΔΕΗ θα μεγεθυνθεί επικίνδυνα.

Αν, δε, λάβει κανείς υπόψη του ότι από τις 48 TWh που εγχέονται στο διασυνδεδεμένο σύστημα, η ΔΕΗ πρέπει ώς το 2020 να χάσει τις 24 και επίσης ότι από τις 48 TWh μόνο οι 33 ενδιαφέρουν τον ανταγωνισμό, γιατί είναι οι καλοπληρωτές με μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Οι υπόλοιπες TWh καταναλώνονται από κατηγορίες που ούτε καν νοιάζονται γι’ αυτούς οι εναλλακτικοί πάροχοι (Υψηλή Τάση 6,9 TWh, Δημόσιος Τομέας 2,8 TWh, Αγροτικά 2,3 TWh, ευάλωτοι 2,5 TWh) αντιλαμβάνεται ότι τις 24 TWh η ΔΕΗ θα τις χάσει από την γκάμα των 33 TWh που είναι οι καλοπληρωτές!!!

Θα μείνει δηλαδή με όλα τα προβληματικά τιμολόγια και μόνο το 1/3 των «καλών» πελατών.

Αν σε αυτό προσθέσει κανείς και το ότι η ΔΕΗ καλείται να παραδώσει σε τρίτους 24 TWh της παραγωγής της, όταν η παραγωγή της από λιγνίτες και νερά είναι σε ιστορικά χαμηλά και η συνολική παραγωγή της στο διασυνδεδεμένο είναι της τάξης των 25 TWh αντιλαμβάνεται για τι Αρμαγεδδώνα μιλούμε!

Ολα αυτά χωρίς ίχνος υπερβολής ισοδυναμούν με τη διάλυση της ΔΕΗ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία, τις πολύπαθες περιοχές των Ν. Κοζάνης-Φλώρινας-Αρκαδίας αλλά και τους εργαζομένους της. Μόνιμους και εργολαβικούς.

ΥΓ. Μαθαίνω, διαβάζω ότι το έλλειμμα που παρουσιάζει (για μια φόρα ακόμη) ο ειδικός λογαριασμός των χρυσοπληρωμένων κατόχων των ΑΠΕ ετοιμάζονται να το επιμερίσουν στους προμηθευτές. Δηλαδή να το φορτώσουν στη ΔΕΗ. Με λίγα λόγια, να της αρπάξουν άλλα 270 εκατ. ευρώ.

Κύριοι της κυβέρνησης αν συμβεί κι αυτό, καλύτερα να μας πείτε πού να πάμε να τους παραδώσουμε τα κλειδιά της ΔΕΗ.

* εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διακοπές μετ’ αποδοχών για την ελληνική βιομηχανία
Οι βιομηχανικές μονάδες πληρώνονται για τις Υπηρεσίες Διακοπτόμενου Φορτίου ακόμα κι αν δεν χρειαστεί ποτέ να τις παράσχουν. Η αποζημίωση τους καταβάλλεται απλά και μόνο με τη δήλωση διαθεσιμότητας παροχής της...
Διακοπές μετ’ αποδοχών για την ελληνική βιομηχανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν υπάρχει αντιπολίτευση να αποτρέψει το έγκλημα του Μητσοτάκη για τη ΔΕΗ
Ο ελληνικός λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν κυβέρνηση πετύχει να προχωρήσει το έγκλημα αυτό, τότε σε πολύ λίγα χρόνια το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι είδος πολυτελείας.
Δεν υπάρχει αντιπολίτευση να αποτρέψει το έγκλημα του Μητσοτάκη για τη ΔΕΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ουσιαστικά μέτρα και όχι ψίχουλα για τη μείωση του κόστους ενέργειας
Κοινωνία και οικονομία στενάζουν από την τρομακτική αύξηση των τιμών της ενέργειας και θα στενάξουν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.
Ουσιαστικά μέτρα και όχι ψίχουλα για τη μείωση του κόστους ενέργειας
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Σήψη και μεταδημοκρατία
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ή το προ καιρού «χάρισμα» των ΕΛΠΕ στον όμιλο Λάτση καταδεικνύουν την ιδεοληψία της συγκεκριμένης κυβέρνησης, αλλά και τη διαπλοκή με το μεγάλο κεφάλαιο, στο όνομα του οποίου και...
Σήψη και μεταδημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μετοχοποίηση του 5% των φωτοβολταϊκών της ΔΕΗ και ο Μίλαν Κούντερα
Η απολιγνιτοποίηση και αυτό που βάφτισαν βιώσιμη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των αγορών εργασίας κι ενέργειας δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τη χώρα και το λαό μας, ιδιαίτερα πλήττονται οι...
Η μετοχοποίηση του 5% των φωτοβολταϊκών της ΔΕΗ και ο Μίλαν Κούντερα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας