Για πολλούς ιστορικούς λόγους η Γαλλία θεωρούνταν παραδειγματική χώρα της πάλης των τάξεων, η κατ’ εξοχήν χώρα της εκρηκτικής πολιτικής συμπύκνωσης των κοινωνικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων – αρχής γενομένης με τη Δίκη και την καρατόμηση του Ηγεμόνα. 1789, 1830, 1848, 1871 συνιστούν σταθμούς αναφοράς όλων των ταξικών συγκρούσεων της σύγχρονης γαλλικής Ιστορίας. Ακόμα και η σχετικά πρόσφατη εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» ερμηνεύτηκε με αναφορές στους «ξεβράκωτους» του 1789.
Ολα δείχνουν ότι αυτό το καλοκαίρι, το καλοκαίρι του 2024, σηματοδοτεί την πλήρη αποδόμηση αυτής της συγκρουσιακής θεώρησης. Απτόητος, ο πρόεδρος Μακρόν προεδρεύει και κυβερνά σαν να μη συνέβη τίποτα, σαν να μην είχαν γίνει καν εκλογές, σαν να μην υπάρχουν ούτε κυβέρνηση ούτε πρωθυπουργός ούτε Κοινοβούλιο ούτε πολιτικά κόμματα. «Το Κράτος είμαι Εγώ!». Από την άποψη αυτή, η Γαλλία παραμένει όντως μια «παραδειγματική χώρα», αλλά παραδειγματική ενός γενικότερου φαινομένου της τελευταίας εικοσαετίας που σηματοδοτείται από την καθεστωτική κρίση της αστικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και του φιλελεύθερου κοινοβουλευτισμού.
Τι μας λέει ο πρόεδρος Μακρόν μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την κήρυξη εκλογών που ο ίδιος προκάλεσε; Μας λέει ωμά κα με θράσος ότι η λειτουργία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας και η νομιμοποίηση των κρατικών θεσμών δεν απαιτούν και δεν έχουν ως προϋπόθεση ούτε τις εκλογές ούτε το Κοινοβούλιο ούτε τα πολιτικά κόμματα. Θεσμικά, ο πρόεδρος αρκεί… Δεν είναι ο «λαός», αλλά ο Ηγεμόνας που αποφασίζει ποια κυβέρνηση του αρμόζει. Δεν είμαστε μακριά από τη γνωστή ρήση του ναζιστή της πολιτικής θεωρίας Καρλ Σμιτ: «Είναι Ηγεμόνας αυτός που αποφασίζει την κατάσταση εξαίρεσης».
Ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του…
*Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Βρυξέλλες
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας