Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.2° 13.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.8° 11.2°
0 BF
72%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.8° 12.6°
2 BF
54%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
2°C
1.9° 1.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
5°C
4.9° 4.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.6° 11.6°
2 BF
67%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
5°C
5.4° 5.4°
1 BF
75%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
56%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
88%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
13°C
13.3° 10.7°
1 BF
78%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.4° 17.7°
4 BF
64%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
2 BF
61%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
1 BF
48%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
5.9° 5.9°
0 BF
75%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.8° 9.5°
1 BF
76%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
19°C
19.8° 19.3°
2 BF
78%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
15.4° 13.1°
2 BF
81%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.3° 13.1°
1 BF
73%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
5.7° 5.7°
1 BF
89%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 02 Νοεμβρίου, 2024
Ουκρανοί στρατιώτες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Vadim Ghirda

From the river to the sea, help Ukraine to be free*

Μπήκαμε λοιπόν στον τρίτο χρόνο της αδικαιολόγητης, βάρβαρης, ιμπεριαλιστικής εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων σε μια ανεξάρτητη χώρα, ταλαιπωρημένη κι αυτή από τη λεγόμενη πολυκρίση. Οι πάντες, εχθροί και φίλοι του Πούτιν, «μετρώντας ρεαλιστικά» τους αριθμούς, ανέμεναν την είσοδο των Ρώσων στο Κίεβο το πολύ σε μία βδομάδα.

Και ξαφνικά ολόκληρη η χώρα, δίχως δισταγμό, με σαφώς κατώτερο οπλισμό και ακόμη και με γυμνά χέρια, ορθώθηκε απέναντι στην εισβολή. Με επικεφαλής μια κυβέρνηση που κανονικά δεν θα έπρεπε να εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη ότι μπορεί να τα καταφέρει. Για όσους/ες έχουν εξοικείωση με τα προβλήματα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων ή με τους χώρους της Αριστεράς, θα πρέπει να αντιλαμβάνονται τι σήμαινε η εθελοντική στράτευση Ρομά και αναρχικών στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Η Ουκρανία λοιπόν παλεύει για το δικαίωμα να υπάρχει ως ανεξάρτητη χώρα και ο λαός της παλεύει για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του. Ενώ η Ρωσία του Πούτιν;

Επικαλέστηκε την ανάγκη «αποφυγής της περικύκλωσης» από το ΝΑΤΟ. Και κατάφερε όχι μόνο να προσθέσει Σουηδία-Φινλανδία στην περικύκλωση, αλλά και να ρίξει όλες τις τρομοκρατημένες γειτνιάζουσες χώρες άνευ όρων στην αγκαλιά των ΝΑΤΟϊκών γερακιών και των μεγάλων εμπόρων όπλων.

Ισχυρίστηκε ότι η εισβολή στόχευε στην «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας. Και κατάφερε να διευκολύνει τον εξοπλισμό ολόκληρου του λαού που συνεχίζει, παρά την κόπωση και τις απώλειες, έναν σχεδόν υποδειγματικό λαϊκό πόλεμο.

Προέβαλε την ανάγκη «αποναζιστικοποίησης» της χώρας. Εδώ ευτυχώς τα μισοκατάφερε: αφαίρεσε από τις φασιστικές και φιλοναζιστικές ομάδες την όποια κοινωνική και πολιτική πρωτοβουλία στη βάση του άκρατου εθνικισμού/ρατσισμού, καθώς τα μεγάλα εργατικά συνδικάτα (FPU και KVPU), κινήσεις πολιτών για τα πολιτικά δικαιώματα, ανεξάρτητες μαζικές κινήσεις στους υγειονομικούς ή στους σιδηροδρομικούς, φεμινιστικές ομάδες, οικολογικές συλλογικότητες, νεολαιίστικες και φοιτητικές οργανώσεις, μικρές αλλά υπαρκτές και δραστήριες αριστερές συσπειρώσεις (βλ. https://rev.org.ua/), πέρα από τη συμμετοχή στην παλλαϊκή άμυνα, διεκδικούν μια κοινωνική ατζέντα ενάντια στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο της κυβέρνησης Ζελένσκι.

Και τι έμεινε από τις προφάσεις του Πούτιν; Η ωμή ιμπεριαλιστική αξίωση για καταβρόχθισμα μιας «μη χώρας» που «ανήκε και ανήκει» δικαιωματικά στη Μεγάλη Ρωσία, «διορθώνοντας το λάθος» των μπολσεβίκων της εποχής Λένιν-Τρότσκι που πάλεψαν σχεδόν εμμονικά για το δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεσή τους, μέχρι και του κρατικού αποχωρισμού από την ακόμη αδύναμη και ασταθή σοβιετική ομοσπονδία.

Γνωρίζουμε τις μεγάλες γεωπολιτικές αφηγήσεις, την εξαντλητική ανάλυση για τα νέα μπλοκ δυνάμεων (BRICS+) απέναντι στη μέχρι σήμερα ισχύ των δυτικών ιμπεριαλισμών, τις απέραντες λεπτομέρειες που συγκλίνουν προς ένα συμπέρασμα: Ας τα παρατήσουν οι Ουκρανοί, δεν μπορούν να νικήσουν, ας δώσουν το 25% της χώρας τους στον εισβολέα.

Δυστυχώς και ένα αξιόλογο τμήμα της διεθνούς Αριστεράς με σχεδόν αταβιστική αντίδραση στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό βλέπει μόνο την επιθετικότητα απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα και αντανακλαστικά υπερασπίζεται τα…γεωπολιτικά συμφέροντα μη δυτικών ιμπεριαλισμών!

«Τα όπλα είναι ΝΑΤΟϊκά», «διεξάγεται πόλεμος διά αντιπροσώπων», «εμείς δεν έχουμε θέση σε μια ενδοϊμπεριαλιστική διαμάχη»: οι καλές εκδοχές. Η κατάπτυστη εκδοχή είναι η δικαιολόγηση της εισβολής γιατί ο Πούτιν είναι αντιιμπεριαλιστής ή ίσως και να συνεχίζει το έργο της μεγάλης σοσιαλιστικής πατρίδας… Η ίδια στάση που απέτρεψε την υποστήριξη του παλλαϊκού ξεσηκωμού στη Συρία, όταν τα ρωσικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν τα πάντα για λογαριασμό του δικτάτορα Ασαντ.

Ευτυχώς, αυτή η στάση δεν πρυτάνευσε όταν ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός εξόπλιζε τους Κούρδους «τρομοκράτες» του PKK/YPG ενάντια στο «Ισλαμικό κράτος». Και ευτυχέστερα δεν τίθεται προς συζήτηση ο εξοπλισμός της Χαμάς και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων στον άνισο πόλεμο που διεξάγουν. Γιατί θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις για την υλική στήριξη των Παλαιστινίων από καθεστώτα όπως το Ιράν, η Ρωσία, τα Εμιράτα, η Τουρκία, όλα πασίγνωστα για τους ευγενείς σκοπούς τους και το υπόδειγμα δημοκρατίας που εφαρμόζουν.

Κάποιοι/ες θεωρούν τον Ζελένσκι «καραγκιόζη» και το καθεστώς φασίζον. Ελα όμως που ο Ζελένσκι δεν δίστασε να μοιράσει όπλα στον κόσμο για να μπορεί να αντισταθεί, σε αντίθεση με τη Χαμάς που ούτε καν οργανώνει ακόμη και δράσεις παθητικής αντίστασης στους αφιονισμένους του Νετανιάχου. Και ας μη μιλήσουμε για την ιδεολογία των επικεφαλής των δύο λαών.

Εν κατακλείδι: ύστερα από δύο χρόνια καταστροφών και εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων (ένθεν και ένθεν) μόνο οι αγωνιζόμενοι Ουκρανοί μπορούν να αποφασίσουν για την τύχη της χώρας και τη δική τους. Και προς το παρόν, αυτό που ζητούν είναι όπλα να αμυνθούν και μπορούν να τα πάρουν μόνο από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Εκτός και αν υπάρχει άλλη πηγή που δεν ξέρουμε…

Και βέβαια, ζητούν κυρίως από εμάς, τους υπόλοιπους, να τους στηρίξουμε υλικά, πολιτικά, ηθικά, με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική ατζέντα των κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων (εφαρμογή συγκεντροποιημένης πολεμικής οικονομίας και όχι στήριξη στις δυνάμεις της αγοράς, κοινωνικές υποδομές, στήριξη εισοδημάτων, τροποποίηση/κατάργηση αντεργατικών νόμων, μείωση/διαγραφή χρέους κ.λπ.).

Σε συνεργασία με αυτές τις οργανώσεις (όπως πρόσφατα π.χ. η ισπανική UGT με τα συνδικάτα FPU και KVPU(https://facebook.us8.listmanage.com/track/click? u=5c732dd5ee65845cf20fd724a&id=2d11665dba&e=51f8facab1).

Ειρήνη στην Ουκρανία σημαίνει άμεση παύση των ρωσικών βομβαρδισμών και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από όλη τη χώρα!

*Παράφραση του «From the river to the sea Palestine will be free». Διότι και η Ουκρανία είναι υπό κατοχή από τον Δνείπερο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

**Πολιτικός επιστήμονας και δημοσιογράφος αντίστοιχα, μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αλληλεγγύης με την Ουκρανία (ENSU / Ukraine-Solidarity.eu)

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
From the river to the sea, help Ukraine to be free*

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας