Το υπουργείο που κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα ενίσταται για το «παράνομο» των δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων για κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων και συλλόγων καθηγητών-τριών. Το υπουργείο που «παρήγγειλε» εισαγγελικές διερευνήσεις και εξέδωσε «φετφά» για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, ευαγγελίζεται την «απελευθέρωση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το υπουργείο που συνεχίζει πειθήνια την τακτική της συνεχούς απαξίωσης του ελληνικού Πανεπιστημίου –βλέπε υποχρηματοδότηση και στον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό και περαιτέρω μείωση των πανεπιστημιακών δασκάλων το 2024– υποστηρίζει ότι η εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα ενισχύσει τη δημόσια παροχή της. Το υπουργείο που χρειάστηκε δύο μήνες (!) για να λύσει διαδικαστικά ζητήματα που προέκυψαν –λόγω αυτού του απίθανου νόμου-πλαίσιο– στην εκλογή πρύτανη στο ΑΠΘ θέλει να βάλει τάξη στην παιδεία της χώρας. Και επειδή τα προηγούμενα δεν χωρούν στην απλή λογική, ευτυχώς υπάρχουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης που λόγω χαράς δεν μπορούν να κρυφτούν: «...η ανάγκη ίδρυσης μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είναι ακόμη πιο επιτακτική [...] με τον νόμο αυτό κάπου τελειώνει το τελευταίο άπαρτο κάστρο της άκρας Αριστεράς στην Ελλάδα». Κι όμως, οι δηλώσεις αυτές δεν είναι από τη δεκαετία του 1950.
Ο ίδιος μάλιστα υπουργός ανέδειξε με περισσό θράσος τον αντικοινωνικό χαρακτήρα της νεοφιλελεύθερης εμμονής συνολικά. Για τον πολύπαθο χώρο της υγείας υποστήριξε ότι νομιμοποιώντας (sic) το «φακελάκι» θα διευκολύνει και τους φτωχούς ασθενείς να μπουν μια ώρα αρχύτερα στο χειρουργείο... αφού βεβαίως προηγηθούν αυτοί που θα πληρώσουν.
(Αυτές οι εξαλλοσύνες ξεπερνούν ακόμη και τη φαντασία του Ζοζέ Σαραμάγκου.)
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση λέγοντας απελευθέρωση εννοεί της ασυδοσίας. Υπερθεματίζοντας για τη νομιμότητα, υποκρύπτει την αναίρεση ακόμη και του αστικού συνταγματικού κεκτημένου, ενώ πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυα για την ελληνική οικογένεια που ξοδεύεται για να σπουδάσει τα παιδιά της εξυφαίνει την τελική θυσία της κοινωνίας στον βωμό της αισχροκέρδειας, ακριβώς όπως και με τη νομιμοποίηση του... φακελακίου.
Με όρους της σύγχρονης οικονομικής θεωρίας πρόκειται για ένα «reverse crowding-out», δηλαδή την υποκατάσταση της δημόσιας παροχής των κοινωνικών αγαθών από την «ιδιωτική πρωτοβουλία». Με απλά λόγια: όσοι έχετε ακόμη χωράφια και σπίτια ετοιμαστείτε να τα πουλήσετε για να πληρώσετε φακελάκια ή τα δίδακτρα των παιδιών σας. Καμία ανησυχία όμως, θα πληρώσετε και τον ΦΠΑ, τον οποίο οι πάροχοι θα αποδώσουν, εκτός βεβαίως κι αν είναι ευαγή, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα... Πανεπιστημιακές δασκάλες, ερευνητές, φοιτήτριες, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας οφείλουμε να υπερασπιστούμε και να επεκτείνουμε τα δημόσια αγαθά που κατέκτησε ο σύγχρονος κόσμος πριν από τη λαίλαπα του νεοφιλελεύθερου εκχυδαϊσμού:
● Αλλαγή του απαράδεκτου –νομοτεχνικά και πολιτικά– νόμου-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια σε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τόσο την αποτελεσματική σύγχρονη λειτουργία των ιδρυμάτων όσο και την ανεξαρτησία τους, το αυτοδιοίκητο και τον δημοκρατικό, δημόσιο χαρακτήρα τους.
● Αντιστροφή τής διά της σαλαμοποίησης εμπορευματοποίησης που προηγήθηκε, ξεκινώντας από την (αυτονόητη) διασφάλιση της δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Καμία συζήτηση για δίδακτρα στα προπτυχιακά, ανάπτυξη της φοιτητικής μέριμνας και ενίσχυση της δωρεάν παροχής των μεταπτυχιακών.
● Ανάπτυξη του τομέα της τριτοβάθμιας, ανώτερης και ανώτατης εφαρμοσμένης εκπαίδευσης.
● Επαρκής δημόσια χρηματοδότηση και στελέχωση ανώτερων και ανώτατων ιδρυμάτων, επένδυση στις κτιριακές και άυλες υποδομές τους και ενίσχυση της έρευνας, της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησής τους.
Υπάρχει λοιπόν εναλλακτική. Υπάρχουν φορείς της;
* Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΑΠΘ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας