Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.1° 14.8°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
17.3° 12.6°
1 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.0°
1 BF
74%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 12.4°
4 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
17.0° 12.9°
1 BF
82%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.4° 10.1°
2 BF
51%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
2 BF
93%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
15.8° 14.3°
3 BF
84%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.5° 17.9°
3 BF
72%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
18°C
18.8° 18.4°
4 BF
82%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.5° 18.5°
3 BF
74%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 17.5°
3 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
18.0° 13.9°
0 BF
72%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.5° 16.7°
2 BF
72%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
17°C
17.8° 17.1°
1 BF
91%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
18°C
18.8° 15.0°
0 BF
62%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
1 BF
77%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 12.7°
1 BF
92%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου, 2023
sxoleio
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Εκπαιδευτικοί σε απόγνωση

Σε εξάντληση και σιωπηρή παραίτηση οδηγούνται νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές, εξαιτίας των αυξημένων πολλαπλών καθηκόντων.

Tο πρόσφατο περιστατικό που συνέβη στον Πύργο Ηλείας στις 15 Νοεμβρίου, με τη λιποθυμία νηπιαγωγού εν ώρα μαθήματος σε μονοθέσιο νηπιαγωγείο, αναδεικνύει άλλη μια φορά τις ευθύνες της πολιτείας απέναντι στους λειτουργούς της εκπαίδευσης και στους μαθητές αλλά και συνολικά στο πώς αντιμετωπίζει τις υπηρεσίες παροχής των βασικών κοινωνικών αγαθών.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ θεωρεί ότι οι ευθύνες της πολιτείας εξαντλούνται στην τοποθέτηση ενός εκπαιδευτικού, που ούτε κι αυτό είναι αυτονόητο στη χώρα μας, και σε μια πενιχρή οικονομική ενίσχυση για τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα.

«Είμαι μόνιμη εκπαιδευτικός τα τελευταία 16 χρόνια και σκέφτομαι φέτος, εκεί κατά τον Φλεβάρη, να υποβάλω την παραίτησή μου. Δεν πάει άλλο, η σχολική πραγματικότητα με έχει κουρελιάσει. Το ψυχολογικό αντίκτυπο είναι μεγάλο. Από πού να το πιάσεις... από τα παιδιά που κάθε χρόνο είναι και πιο δύσκολα, την επιβάρυνση από τα όλο και αυξανόμενα καθήκοντα των πολλαπλών μας ρόλων, την υποκρισία της διοίκησης, τις άθλιες συνθήκες (27 παιδιά, φασαρία έξω από τη γυμναστική, φασαρία μέσα, ο λαιμός στα όρια της εξάντλησης κάθε μέρα)... Τελοσπάντων να μη σας κουράζω, τα ξέρετε. Μιλάμε έχω σιχαθεί τα πάντα σχετικά με την εκπαίδευση, ούτε άδεια θέλω ούτε απόσπαση, μου φαίνονται ημίμετρα. Θέλω να ξεκόψω οριστικά, έχω πάθει burn out. Είναι που είμαι και ευσυνείδητη τρομάρα μου και θέλω να τα κάνω όλα πάντα όπως πρέπει, να μαθαίνουν τα παιδιά, να κερδίσω και τον αδιάφορο, να στέκομαι αξιοπρεπώς στην τάξη... ουφ κουράστηκα. Οπως όλοι κι εγώ διορίστηκα με κόπο, με όρεξη... με άλλα μυαλά...»

Τα παραπάνω τα σημειώνει μια εκπαιδευτικός περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνει στο ελληνικό σχολείο. Δεν είναι η πρώτη ή ο πρώτος, ούτε η μόνη ή ο μόνος που βρίσκεται σε απόγνωση. Πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν υποστεί δραματική φθορά και βρίσκονται στα μονοπάτια μιας σιωπηλής παραίτησης. Και όχι επειδή έχασαν το πάθος τους για τη δουλειά, αλλά επειδή δεν αντέχουν τη δουλειά υπό αυτές τις συνθήκες.

«Ηθελα να φύγω τρέχοντας από το σχολείο»

Τρέχουν και δεν προλαβαίνουν οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, καθώς οι ανάγκες, που δημιούργησαν και δημιουργούν οι απανωτές οδηγίες, αλλαγές, εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις που στέλνει σχεδόν καθημερινά το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία, έχουν οδηγήσει σε πραγματική νευρική κρίση δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές. Κάθε μέρα εκτός από τα διδακτικά τους καθήκοντα πρέπει να ανταποκριθούν σε δεκάδες γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταυτόχρονα στις αυξημένες ανάγκες των μαθητών αλλά και των γονιών τους.

Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν εξοντωμένοι. Οπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά δάσκαλος σε σχολείο του Πειραιά, «ξεκινάω για το σχολείο και δεν ξέρω τι καινούργια εγκύκλιο θα στείλουν και εμείς θα πρέπει να τρέχουμε να την εφαρμόσουμε. Και αυτό γίνεται σχεδόν κάθε μέρα... Λατρεύω το σχολείο μου, τους μαθητές μου και τη δουλειά μου, αλλά έχω φτάσει στο σημείο να θέλω να φύγω τρέχοντας».

«Τις προηγούμενες μέρες μια νηπιαγωγός λιποθύμησε μέσα στην τάξη μπροστά στους μαθητές της. Τη βρήκε στο έδαφος ένας γονιός που έφερε το παιδί του αργοπορημένα. Γύρω της τα παιδιά κλαίγανε. Δεν υπήρχε κανείς άλλος αφού εργάζεται μόνη της στο νηπιαγωγείο. Το υπουργείο δεν φαίνεται να το ενδιαφέρει ότι έχουμε γονατίσει από τις χιλιάδες εργασίες στις οποίες μας υποχρεώνουν», υπογραμμίζει νηπιαγωγός από σχολείο της Νέας Σμύρνης.

Και συμπληρώνει: «Μία μόνη εκπαιδευτικός υπεύθυνη για τον χειρισμό καθημερινά πληθώρας (διδακτικών και μη) καθηκόντων, χωρίς άλλη υποστήριξη, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και μειωμένη ικανότητα παρακολούθησης της ασφάλειας των παιδιών. Πολύ περισσότερο όταν οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται κοντά στα προχωρημένα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότησή τους».

Αλλη νηπιαγωγός, προϊσταμένη σε νηπιαγωγείο της Μαγνησίας, λέει: «Πάω στο σχολείο στις 8 το πρωί και τελειώνω τα διδακτικά καθήκοντα στη 1.15. Μετά αρχίζει ένας τεράστιος αγώνας για θέματα του σχολείου, όπως οικονομικά, τεχνικά, συζητήσεις με γονείς, απαντήσεις σε email, έγγραφα που πρέπει να συνταχτούν και να σταλούν... Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που λένε δεν αντέχω θέλω, να φύγω τώρα. Πρέπει να κάνουμε τον δάσκαλο, τον τραπεζοκόμο για τα παιδιά και τον ψυχολόγο για τους γονείς και τους μαθητές μας. Τρέχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και η διοίκηση δίνει μόνο εντολές. Εχουμε εξοντωθεί. Μόνο οι γονείς είναι δίπλα μας αυτό το διάστημα, γιατί καταλαβαίνουν τον αγώνα και την αγωνία μας».

Παράλληλη Στήριξη σε πέντε σχολεία;

Φιλόλογος ειδικής αγωγής βγάζει κραυγή απόγνωσης για την κατάσταση στην Ειδική Αγωγή και στην Παράλληλη Στήριξη. Οπως σημειώνει, «μαθητές με γνωμάτευση θα έχουν ειδική αγωγή για δυο με πέντε ώρες την εβδομάδα», καθώς ο ίδιος έχει τοποθετηθεί σε πέντε σχολεία! Μας γράφει: «Διορίστηκα ως φιλόλογος ειδικής αγωγής και η τοποθέτησή μου γίνεται σε πέντε σχολεία της Βέροιας και Μακροχωρίου! Μαθητές με γνωμάτευση θα έχουν ειδική αγωγή για δυο με πέντε ώρες την εβδομάδα! Εγώ θα χαρώ να εργαστώ και στα πέντε σχολεία! Αλλά αυτό είναι απάτη, δεν είναι παράλληλη στήριξη και εκπαιδευτικό σύστημα!».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εκπαιδευτικοί σε απόγνωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας